Pavlova

By LiNa_Pg - Tuesday, July 17, 2012

Assalamualaikum
Percubaan pertama membuat pavlova.Hasilnya kira booleh lah..bagi yang masih amatur kui..kui..Walaupn rupa tidaklah seindah namanya, tapiiiiii rasanya mmg sedap..Lembut dan sedikit rangup kat luar..ada rasa manis, masam2 buah2an segar.Memang mabeles.Kalau ada yang berminat nak cuba dipersilakan..
sooo..yummyyy
RESEPI PAVLOVA
By: CahayaCinta
sumber :linapg.blogspot.com 
Bahan-Bahan: 
  • 4 biji putih telur gred A (pada suhu bilik)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sk cream of tartar
  • 1 sk cuka makan (atau jus lemon)
  • 1 sk esen vanila
  • 2 sb tepung jagung
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150 darjah celcius selama lebih kurang 20min.Tapi time nak bako turukan ke suhu 120 dajah celcius (depend pada suhu oven masing2)
  2. Dengan kelajuan tinggi ( linapg gn speed turbo) pukul putih telur bersama cream of tartar hingga berbuih dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kental/bertanduk (jika diterbalikkan mangkuk adunan tidak tumpah)
  3. Bila adunan kental,masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil putar hingga sebati (putar dalam 3min) stop mixer
  4. Masukkan cuka dan esen vanila, adun mengguakan spatula secara kaub balik.Kacau dengan lemah lembut jer.Kacau sehala jer taw.
  5. Sediakan dulang pembakar, lapik dengan baking paper.Masukkan adunan tadi.(linapg main hentam wat bulat.Ketebalan tu agak2 sendiri la ye.Dalam 2 ruas jari tu.Boleh refer kat link atas tu.
  6. Masukkan ke dalam oven (letak kat rak tengah).Bako selama 1 jam 15min.Linapg bako dgn suhu 120 degree celcius untuk stgh jam pertama, selebihnya gn suhu 110 darjah celcius jer hingga golden brown.Cuak gak la..jap2 jengok takut rentung hihihi..Tapi jgn lak ngengada pi buka pntu oven.Tap pasal2 penyek jadi telur dadar
  7. Dah siap masak.nampak garing kat luar dan bla ditekan2 lembut kat tengah
Cream (Topping)
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan whipped cream
  • 1 sb gula kastor
  • Buah-buahan segar (buah masam2 taw stoberi, blueberi)
Cara-Cara:
    1. Pukul cream dan gula hingga kental (anggaran 15min)
    Note:
    Linapg gn whipped cream yang dah siap tu.Bias org jual ice blended.Senang kije wakaka

    • Share:

    You Might Also Like

    15 comments

    1. salam lina...liza tak pernah buat lg pun pavlova ni, rasa pun tak pernah...huhuhuhuu jakunnya...hihihihi

      ReplyDelete
    2. salam lina..tak cuba2 lagi buat pavlova ni..biasa tengok gambar je..teringin jugak nak mencuba nanti

      ReplyDelete
    3. asik salin resepi pavlopa jek..tp lm membuatnye lgi lg kak..salam sayang n dya follower akk iyer..

      ReplyDelete
    4. saya penah buat tp tak pernah rasa,sbb dihabiskan dulu oleh anak2 buah..huhu

      ReplyDelete
    5. Liza> wslm, saya pun pestaim wat mg tak nyesal.Sedap taw..harus try tuuu

      ReplyDelete
    6. Acik Erna> Acik memula saya ingatkan susah nk wat pavlova ni, rupanya senang jer acik..sedap lak tu

      ReplyDelete
    7. Baby Lydia> Dah salin tu.bleh la ngetest hihihi

      ReplyDelete
    8. Mama Aryan> saya pun sama p bernasib baik sket sbb dapat gak rasa dalam sesua dua..selebihnya diselesakan oleh anak2 n abahnya..

      ReplyDelete
    9. fuiyooo..dap..daapp.daappnyer!! akak nak gak sepotong..ada lg x belen?

      ReplyDelete
    10. Inahar> hehehe thanks Dr.Ina.Udah nish la suma..nak bako amek msa 1jam lebih, makn xdan 10min..licin

      ReplyDelete
    11. Tun Telani> Rupa kureng sket Tun p rasa best..

      ReplyDelete
    12. salam....
      nampak cantik... mesti sedapkan....??
      yan belum pernah buat lagi....!!!!

      ReplyDelete
    13. Aduhh pavlova sedapnya , mmg namapak susah, akk ingat pun mcm susah je nak buat, rumit2 mcm ni malas sikit nak cuba, mkn nak heheh

      ReplyDelete
    14. Assalamualaikum lina..akak dtg jln2 cari resepi, nmpk ada pavlova..mcm sedap je rupanya, akak x penah rasa pun, nmpknya kena la try ni..ambik resepi dulu ehhh..tenkiu :))

      ReplyDelete