Thursday, March 14, 2013

Resepi Bingka Ubi Kayu/Bengkang Ubi kayu

Assalamualaikum...
Salam siaran semua...hari ni nak kongsikan resepi Bingka Ubi Kayu.Kalau saya panggil Bengkang Ubi Kayu.Walau apa pun nama kuih ni, sememangnya kuih sedap.Rasa lemak2 tak berapa manis hihi.Tambahan pulak mengguna ubikayu kuning segar dari umah bonda.Picas kelabu asap sket sebab snap guna enpon ajerr.Biasalah pagi2 buta sebuk ngan anak2 nak gi sekolah kan?Mana sempat nak capai kamera bagai.Ni pun main potong guna pisau biasa ajer.Sememeh jer potongan tuh...Kerat sesuka hati janji putus..boh dalam pinggan..hah snap jer cepat2...
2 ketoi sekali ngap jer...clear pinggan hihi...sedap

RESEPI BINGKA UBI KAYU
Sumber : myR
sumber 2 : lina pg

Bahan-Bahan:
  • 4 cawan ubi kayu kuning yg telah diparut/sagat 
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 cawan santan pekat
  • sedikit garam
  • sagu dari ubi kayu

Cara-cara
  1. Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
  2. kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
  3. setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
  4. air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
  5. setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu (pati akan mendap di dasar besen)
  6. kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
  7. tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
  8. bakar dlm oven 175C selama 1/2jam atau sehingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2


 ubi kayu yg telah dikupas
 siap diparut.sagat menggunakan pemarut kelapa
hasilnya setelah siap dibakar...

14 comments:

Marsita yahya said... Balas

salam kak, sedap nyer...

My Little Diary said... Balas

saya mmg suka bingka ubi kayu ni....suka makan jer lah...buat tak berapa nak suka...hehehe

lina_pg said... Balas

@Marsita yahya
wslm, sedap kuih ni tak lembik n tak keras sangat...yg sedang2 saja

lina_pg said... Balas

@My Little Diary
Haha...sama lah ngan akak..ni pestaim wat ni

Amie said... Balas

Rajinnya Lina parut ubi! Kalau kak Amie parut entah berapa kali terparut jari...

tun_telani said... Balas

Salam kak lina.. terliur wehhh.. nok tunggu pokok ubi kayu tun besar bape bulan dulu baru blh mkn. huhu.. last time nk buat nih, ubi kayu ada org kasi, dh lama n x elok ubinya. sedih je.

Anonymous said... Balas

salam lina, amboiii.. gajin nyer memarut..klu akk msuk blend(npk malas kantoi hehee...) peberet akk kuih ni..pandang dh terliur,mana nk cari ubi! nk cari ubi..nk cari ubi huhuhu... zila66

lina_pg said... Balas

@Amie
kat umah memang ada pemarut tu kak amie..kunun nk real tradisional la..parut bagai hihi..
seb baik sket jerr..kalau byk memang malas gak..

lina_pg said... Balas

@tun_telani
wslm Tun..rajinnya..tanam sendiri..sementara nk tggu berisi,mkn pucuk dulu hihi..
A..ah kalau ubi kayu lama sket nnt masuk angin..rasa cam lemau (betul ke istilah lemau ni)

lina_pg said... Balas

@Anonymous
Kalau buat banyak,rasanya blend gak kak zila..ni sket jer..boleh la gagah parut

norzila said... Balas

sedapnye kak..zila memang suka kuih ni..kalo beli nak belah tepi yg ada kerak dia..nak tanya ni kak, org jual tu wat kerak dia byak cemana ada tips x..tgk akak buat cam senang jer..

lina_pg said... Balas

@norzila
Kalau nk lebih berkerak, tambah masa bakar.Lepas kuih masak, mayb bleh tambah lagi setengah jam sambil tgk2 tahap kerak yg diingini.

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam akknya ubikayu tak sempat nak buat bingka pun, tgk terliur la pulak, ubi dh abis, tubggu ubi bonda cabut semula la heheh

Nik Hawati said... Balas

Sedap tu.. kegemaran saya.. tp x pernh buat sendiri.. kena cuba la...

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...