Wednesday, November 27, 2013

Resepi Russian Black & White Chocolate Cake

Assalamualaikum....
Dah lama berangan nak buat kek ni,tp selalu terbantut sebab membayangkan kesusahan nk buat petak hitam putih tu.Bila gugel sana sini barulah tau cara nk membelangkan cis dan coklat ganache..alahai senang sangat rupanya.Bila dah tau teknik terus simpan hasrat one day resepi ni wajib juga..tunggu masa yg sesuai jer.Bila tengok Hana buat lagi bersemangat nk mencuba.
Kek ni jauh lebih mudah dari kek Indulgence tp kosnya tidak jauh beza sebab menggunakan kek coklat, whipping cream, coklat compound dan juga cream cheese.Patutla kedua2 kek ni dijual dengan harga yg agak tinggi.Sedap tak kek ni?kepada penggemar kek coklat dan juga cis..kek ni ada gabungan kedua2 element ni..Rasanya sangattttt mewah dengan coklat.Korang bayangkan kek coklat moist  yg sememang tersedia enak dimakan begitu, dilapisi dengan cream cis bersulam coklat ganache pekat yg memang wallah..Pastu cream cis disalut pulak disekeliling kek, curah lak coklat ganache yang menebal kat atas tu...hurmmmmmm cer korang bayangkan......sedap tak?sedap x? korang jawap la sendri kih2...nak try?meh nk bagi resepi...Hapa?malas nk wat sendiri?Meh order....saya boleh buatkan..
My Russian Black & White....sangat mewah dengan rasa coklat...disulami masam manis dri cream cis...sangatlah heaven...Nak rase?Meh order...
RESEPI RUSSIAN BLACK & WHITE CHOCOLATE CAKE
Rujukan : Hana (Nak tengok cara melapis refer blog hana yea)
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan
170g tepung superfine*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 tin susu cair (400g)
100g serbuk koko
200g minyak jagung @ minyak masak
250g susu pekat
250g gula halus
5 biji telur - blend 5 minit

Cara-cara
Ayak bahan yang bertanda *.
Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (guna hand whisk)
Sapukan loyang dengan butter@marjerin. Tuang adunan kek dan kukus selama 1jam 10minit (hingga masak)
Sejukkan.

RESEPI COKLAT GANACHE
200ml whipping cream (dairy)
500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
1 sudu besar air panas
2 sudu besar sirap glukos (LiNa Pg xletak)
2 sudu besar butter

Cara-cara
Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

 RESEPI CREAM CHEESE
500g creamcheese
1 cawan butter lembut
1 cawan gula aising
1 peket cofffee 3 in 1 (hana guna separuh je)LiNa Pg xletak-anak xsuka coffee

Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.

CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE
REFER KE BLOG HANA UNTUK KAEDAH MELAPIS)
Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan.
Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag. Paipkan di atas kek membentuk likaran secara berselang seli  (seperti gambar di atas).
Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
Dan Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

Saya tak suka kek yg terlalu tinggi sebab tu buat 3 layer sahaja, just nice...senang nk macam.Even 3 layer jer tp kek ni seberat ~2kg
 Kek simple jer...but don't judge by it's cover okey...

19 comments:

Sarah Talib said... Balas

nampak sedap..coklatnya yg meleleh..fuh nyum nyum

Yatie Mokhtar said... Balas

mmm...yummy...nampak sedap giler...

LiNa_Pg said... Balas

@Sarah Talib
Sedap la kat tekak kami ni hehe

LiNa_Pg said... Balas

@Yatie Mokhtar
Peminat kek coklat mesti suka kek ni..sangat mewah ngan rasa coklat

Yatie said... Balas

lama dah beranagn nak buat kek ni, tapi tak terbuat2 gak..sedapnya lahaiiiii...

mama sara nur said... Balas

Assalam lina
Wah heaven he hee. Limpahan coklat kompem xdak org tolak ni kalu kalu dpn mata
Lina, pandai betul mengoda ye he hee
Cer

ilahjy said... Balas

Kak teringin nk mkn nk buat mmg x rajen lina.. bole pos sebijikkk tak hihiiii

Umie Jazz said... Balas

mmg dh lama berangan nk buat..resepi pun dah salin tapi ..blum ada kerajinnan....aduh mengancam sungguh...terasa-rasa kt tekak ni bile membayangkan keenakan kek ni...

Sue @ Nenie said... Balas

Salam..ish..kak Lina...bila baca iklan(ha ha ha jgn Maree)sambil membayang-bayangkan kenikmatan rasa coklat dan cheesenya....WOWWWWW terus rasa teruja nak mencubanya jugaaaa....

LiNa_Pg said... Balas

@Yatie
Sama lah ngan saya ni yatie..lama pasang angan2 nk buat kek ni baru terlaksana..seb baik menjadi

LiNa_Pg said... Balas

@mama sara nur
wslm...
haha..saja menggoda kengkawan supaya try hihiii yg mana sedap kite kata sedap..

LiNa_Pg said... Balas

@ilahjy
Kak ilah, kalau rase2 malas nk godek..boleh kot order anak2 dara tulun buatkan..dah boleh harap suma tu..mak dia tunggu makan jer hehe

LiNa_Pg said... Balas

@Umie Jazz
Peram lama2 pun takpa..nanti ada cukup kerajinan terus ON..
UJ kak lina selalu gak wat kunjung balas tp xleh nk komen la guna Google+ sori yea..

LiNa_Pg said... Balas

@Sue @ Nenie
wslm...haha nampaknya 'iklan' berjaya menggoda tu tu

asyifa mustaffa said... Balas

Klau dekat sy tmpah kat akak je ni...nak buatnya maleh!

tun_telani said... Balas

tu dia... tgk bahan2, xsanggup nk bayang kos nk buat kek nih.. hihi...

EmbunRosaliza said... Balas

kalo umah akk ni mesti kejap je licin kek ni, rasanya sekali hadap je heheh. cantik menarik hasil post motemnya

zamarthul syima said... Balas

Assalamualaikum puan..
Maaf ye sy pinjam gmbr kek puan sekejap..nnt sy delete...maafkan sy ye

zamarthul syima said... Balas

Saya dh delete..maaf ye...

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...