Thursday, July 17, 2014

Resepi Ayam Masak Merah Madu

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan Resepi Ayam Masak Merah Madu, yang digandingkan dengan Nasi Hujan Panas dan Gulai Daging Bawang Goreng.Mood sangat malas nk menaip sebab mata mengantuk hihiii..Ok terus jer la layan gambar dan resepi. (Betul2 punya malas ni 3 baris jer n3 hahaa)
Letak gajus, daun ketumbar sket bg meriah..Tp gambar menten huru hara hahaa.Janji ada nampak rupa cam ayam masak merah, kira orait la kan

RESEPI AYAM MASAK MERAH MADU

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam ( potong 12 )
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 5 ulas bawang merah ( blend )
  • 3 ulas bawang putih ( blend )
  • 1 cm halia ( blend )
  • 1 labu bawang besar ( potong bulat - hiasan )
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • 1 biji tomato (belah 4)
  • 3-4 sudu makan cili giling
  • 1 sk gula merah
  • 1-2 sudu makan tomato puri/sos tomato
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Minyak
  • Garam, kunyit dan Gula/perasa
  • Sedikit gajus dan daun ketumbar
  • Air
Cara-Cara:
  1. Ayam dibersihkan, perasakan ayam dengan garam kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan
  2. Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan cili giling dan juga gula merah tumis hingga pecah minyak
  4. Masukkan tomato puri, sos tiram dan madu. Kacau sebentar
  5. Masukkan air (jika ingin sedikit berkuah).Sesuaikan rasa (tambah garam dan gula/perasa jika perlu)Tak boleh terlalu masin sbb ayam dah diperasakan dengan garam kunyit
  6. Masukkan ayam, kacau hingga mesra dengan sos/kuah.Kemudian masukkan bawang besar, cili merah, gajus dan tomato. Kacau sebentar.
  7. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.Tutup api

2 comments:

Teacher Basariah said... Balas

huhu..meleleh air liur..sabar2..puasa!

Bbwana adienia said... Balas

wana suka makan ayam masak merah ni kak lina..my peberet..hihi..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...