Monday, October 27, 2014

Resepi Cucur Manis (Air Panas)

Assalamualaikum...
Hari ni nak share satu resepi mudah untuk minum petang..makan panas2 mmg sedap...Bahan2 ringkas, nak buat pun semudah A,B,C jer.Cucur ni seakan sama dengan resepi kak fida Cucur Susu Lemak Manis  cuma resepi kak fida menggunakan soda dan baking powder.Resepi ni cuma guna susu,air panas dan gandum..Lebih ringkas.Secara jujurnya saya lebih suka tektur cucur menggunakan resepi sifu kak fida tu.Korang kena kedua2 resepi ni boleh bandingkan rasa.
Saya jemput guna tangan jer time nak menggoreng tu tak gentel bulat pun..

RESEPI CUCUR MANIS
By : LiNa Pg
Sumber: Grop Masakan Resepi Ringkas

Bahan-Bahan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air panas (betul2 panas mendidih)
  • 3 sudu besar susu pekat manis (nak manis tambah ler)
  • sedikit garam
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan kecuali minyak masak.
  2. Kacau menggunakan senduk kayu, bila agak suam bentuk/gentel bulat2.Kemudian goreng secara deep fry. Adunan mmg kental dan boleh dibentuk.(Lina pg tak gentel pun, jemput ngan tgn jer masa nk menggoreng..cam malas nk gentel bulat2 sbb tu macam2 pesen hasil cucur tu kikiii)
************************
SELIT ORDER PETANG KEMARIN - KEK COKLAT MOIST
2 biji kek coklat moist...order last minute punya..saya buat simple2 jer la

6 comments:

sud@is said... Balas

Cantik bulat jadinya, tangan ada skill ni Lina....

Amie said... Balas

Cantik.. comel booolat2 je macam ada acuan he hehehe.

Bbwana adienia said... Balas

senangnya buat cucur ni kan kak lina..tapi yang akak buat tu nampak cantik + comel.. :D

zila norazila said... Balas

comel jew klu pkai tgn..klu pkai sudu x jdi bulat mcmne lina..

EmbunRosaliza said... Balas

Dulu2 pernah buat resipi kak fida tapi dh tak ingat rasa. tapi kalo akk buat mesti tak jadi mOOOlat heheh.

Alhamdulillah ada je rezeki yg masuk, semoga rezeki tak putus2 dan sentiasa ada yg mengoder

Miss Yana said... Balas

Sedap

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...