Tuesday, October 21, 2014

Resepi Marble Baked Cheesecake

Assalamualaikum...
Cam lamaaaa sangat tak buat cis kek..Beberapa hari lepas tengok EG post gambo kek kat fb, terus jatuh chenta..abes segala perancangan/plan nak buat macam2 kena tolak tepi sbb nk ON jugak projek membaking ciskek ni.Bila semak resepi semuanya ada..cuma shortage sket cream cis..ada dalam 350g jer.Takpe on gak...sket jer tu maybe tak menjejaskan tektur kek..Bila siap Alhamdulillah menjadi ngan jayanya.Dan kami sangat sukakan tektur kek ni..Perut yg masih kenyang ngan dinner pun masih terasa keenakan ciskek ni...so yummy.
Okey la tanpa membuang masa, jom kite sema resepi.InsyaaAllah tak menyesal korang mencubanya.Sila terjah ke blog EG sbb dia ada sertakan tips dan macam2 ilmu pasal peel/perangai cis kek..Sy CnP resepi sahaja.
Setiap suapan penuh nikmat..lembut, gebu dan sangat enak...nyum..nyum...

RESEPI MARBLE BAKED CHEESECAKE

Bahan A
  • 500g cream cheese
  • 50g gula kaster
  • 1 sk esen vanila (saya tambah)LiNa Pg tambah gak
Bahan B
  • 230g whip topping cream
Bahan C
  • 5 biji kuning telur
Bahan D
  • 120g tepung gandum
Bahan E
  • 1 biji parutan kulit lemon (saya skipkan)LiNa Pg skip gak

Bahan F
  • 5 biji putih telur
  • 120g gula kaster
  • 1 sk jus lemon (saya skip)
Bahan G (LiNa Pg gn coklat paste)
  • 50g coklat
  • 1sb susu segar
Cara2 membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang bulat bersaiz 9 inci, griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim.
  3.  Masukkan B, pukul sebati. Masukkan bahan C, D & E, pukul lagi hingga sebati.
  4. Pukul putih telur dari bahan F hingga berbuih. Masukkan bahan2 F yang lain & pukul hingga kembang.
  5. Satukan adunan F dengan adunan cheese (langkah 3) tadi. Gaul hingga rata.
  6. Cairkan coklat pada bahan G, masukkan susu segar & gaul rata. Ambil adunan tadi (langkah 5) sebanyak 200g & satukan dengan adunan coklat. Gaul rata.
  7. Tuang 1/3 adunan cheese kedalam loyang. Kemudian, tuang pula 1/2 adunan coklat atas adunan cheese tadi. Tuang pula baki adunan cheese atasnya. Akhir sekali, tuang adunan coklat & lorekkan guna chopstick/pencungkil gigi untuk membuat bentuk marble.
  8. Bakar kek guna kaedah waterbath selama 90 minit atau hingga kek masak pada suhu 150C.(LiNa Pg bakar selama 50min)
Inilah hasilnya
 
Cantik kejadiannya..tak merekah

12 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam tuan umah, pasti sedap kek yg bercheese mcm ni, terliur tgk. Mkn sejuk2 nyaman rasa sedap je

Sofia Ningkan said... Balas

Seronok tengok cheese kek kak lina ni..puas ati kan sebab buat sendiri :D

Yusliza Yusoff said... Balas

Errrmmm..saya memang antu cheese kek..nak cubalah nnti!!!

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
wslm kak rosa, mmg sedap sangat cis kek ni...sejuk2 nyaman masuk tekak hihi

LiNa_Pg said... Balas

@Sofia Ningkan
ALhamdulillah puas hati ngan hasilnya

LiNa_Pg said... Balas

@Yusliza Yusoff
Haaa..kalau antu ciskek harusss coba ni mestu terpikat hihi

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said... Balas

terguda cekk tgk cheese cake kak lina...
smooth ja, x da merekah..
klau sy buat, sana sini merekahnya...

Ayu said... Balas
This comment has been removed by the author.
Ayu said... Balas

Assalam Lina,
Waduh dah malam baru dapat jalan2.. Siang hari..tak kering kuku..Asik didapur aje...cantik kek Lina tu..teringin pulak nak merasa malam2 ni..huhu

maz said... Balas

rumah kita klu ciskek laku la...npak pun gebuss...

Bazlia Amoza said... Balas

ngancamnyeee...tetiba rasa mengidam lak...dushhh kena cuba buat ni :)

ezzyra said... Balas

gebus2 nmpk ciskek tu.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...