Wednesday, May 2, 2018

Resepi Ayam Hainan Kukus

Assalamualaikum..
Kalau sebelum ni saya ada buat Resepi Nasi Ayam Hainan versi celup2 dan rebus tu, kali ni saya buat yagn stim kicap pulak.Ekceli saya pernah buat masa bulan puasa tahun lepas.Kiranya kali ni siarana ulangan la hehee..Lately kan tersampuk masakan cina hahaa.Okey lah mood masih lemau untuk update blog cam buntu xtau nak reka ayat apa.Kita terus tepek resepi la.Kali ni terajin siket saya buat youtube.You guys boleh tgk kat youtube channel LiNa Pg.Oppss..sebelum tu dah subscribe belum?Apaaaa..belum?Cepat pi subscribe sinun..sebelum kakak murka kih..kih..Nak subscribe boleh klik tulisan merah

RESEPI AYAM STIM HAINAN
By Malina LiNa http://linapg.blogspot.my/
Bahan Bahan
1 keping whole leg
1/4 kiub ayam
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 cm halia (tumbuk kasar)
Sedikit lada hitam (grind course)
1 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap seasoning/kicap cair
Sidikit minyak bijan (option)
Sedikit daun bawang

Cara-Cara
Ayam dibersihkan, kemudian perasakan dengan kiub ayam.
Masukkan kicap dan sos tiram.Taburkan lada hitam.
Akhir sekali gaulkan ayam dengan bawang putih dan halia.
Tuang sedikit minyak bijan.Gaul rata.Perap selama 1 jam
Taburkan sedikit daun bawang.Kemudian bolehlah dikukus.
Pasti air dalam kukusan mendidih terlebih dahulu.Kukus hingga masak (~25min)
Dah siap bolehlah dihidang
Boleh refer ke youtube 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...