Assalamualaikum...
Kuih Onde Onde juga dikenali sebagai Buah Melaka..Sungguh enak dimakan ketika berbuka puasa.Banyak sungguh nama kuih mengikut tempat.Kalau di Kelantan ada satu lagi nama klasik iaitu 'Buah Mulong' hehee..walau apa sekali namanya..ianya tetap kuih yang sama diperbuat dari tepung pulut, dalamnya inti gula melaka/gula nisan yang dipotong kiub kecil2.Pasti ramai yang sudah pandai buat kuih ni kan?Untuk yang baru nak belajar membuat kuih untuk keluarga..meh la saya kongsikan resepi serba ringkas ni.Satu tips supaya kelapa parut tahan lama dan tidak cepat masam ialah..kukus sekajap kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.Kukus anggaran 5min camtu.
Sajer buat kaler maler ni bg menarik siket
RESEPI KUIH ONDE ONDE/ BUAH MELAKA
Bahan Bahan (tiada sukatan tepat)
- 3 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar (rata) tepung gandum
- 2 keping gula nisan/gula melaka (potong kecil)
- Kelapa parut secukupnya
- Air
- Secubit garam
- Pewarna/jus pandan (LiNa Pg guna warna pink dan hijau)
Cara Cara
- Satukan tepung, masukkan air sedikit demi sedikit.Uli hingga licin dan tak melekat kat tangan
- Bulat2 sebesar guli, leperakn masukkan inti (potongan gula melaka) tutup kemas dengan doh, gentel bulat.Buat hingga habes
- Didihkan air, rebus bebola doh hingga masak (kuih akan terapung di permukaan- refer pada gambar)
- Setelah masuk, angkat dan toskan.
- Salut dengan kelapa parut yang diperasakan dengan garam.Lemak2 masin barulah sedap
Tips supaya kelapa parut tahan lama/tidak cepat masam LiNa Pg kukus sekejap ~5min.InsyaaAllah kuih buat dalam pukul 3pm hingga ke sahur masih elok lagi
1 comments
Buka puasa hari kedua, buat kuih ni.
ReplyDelete