Thursday, December 2, 2010

Nasi Goreng Udang

Salam . . .
Dah dinner ke kawan2 suma? kalau suma dah kenyang tu alhamdulillah...kalau ada yang lom mkn lagi meh la joint kami dinner..tp menu yang cukup ringkas nasi goreng udang jerr..Jadi la kan asalkan dapat mengenyangkan kami anak beranak...Minta maaf la ya..gambo semborono jer sebab nak cepat anak2 dah lapor sgt..Musim cuti sekolah ni keje lapo jer deme ni...Ada yang nak resepi ke? Simple jer ni..
Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi 
Udang segar (ikut suka byk mana nak boh)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu besar udang dikering-rendam sekejap (ditumbuk)
2 sudu besar cili giling
1 biji telur
Kicap , sos tiram
Cili merah & Daun ketumbar (dihiris)
Sedikit minyak

Cara-Cara:
1) Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing
2) Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
3)Kemudian masukkan udang, kacau lagi
4)Masukkan kicap dan sos tiram, pecahkan telur, kacau lagi.Sesuaikan rasa
5)Masukkan nasi, kacau sebati.Masukkan cili dan daun ketumbar.
6)Tara..dah siap
simple2 pun sodap...

10 comments:

IMANSHAH said... Balas

alamak sedaplah pulak nampak..terliur nasi goreng udang ni

lina_pg said... Balas

Iman> salam...nasi goreng bese-bese je tuh

K.Nor said... Balas

sedap nampak tu lina.. :)

lina_pg said... Balas

kak nor> kembang kempis ni kalau sifu puji hik3

♥LOVE2COOK♥ said... Balas

Alamak, tengok close-up pic tu buat Love terliur la kak! Sedapnye akak masak! :D

lina_pg said... Balas

Love> ala ns goreng bese2 jer tuh...

Fakhrur Razi berkata said... Balas

xmakan malam lagi T.T
nmpk sedap ;O

lina_pg said... Balas

Fakhrur> simple2 jer tuh

HaSue said... Balas

nak udang sekor!hihi

lina_pg said... Balas

hasue> ish..org dlm pantang mana bleh mkn udang nnt gatai...

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...