Resepi Sira Labu/Labu Sira

By LiNa_Pg - Tuesday, March 19, 2013

Assalamualaikum..
Buah labu ni saya angkut dari kampung masa CNY aritu lagi...Lupa lak nak tanya bonda..sama ada labu ni dibeli atau yang bonda tanam di belakang rumah.Tengok ada tergolek kat ceruk dapur.Terus paw ngan bonda bawa mai Penang.Tapi sampai kat Penang pun tergolek tepi dinding gak buah labu ni..Kesian tul nasib labu ni hihi...kali ni sampai gak seru untuk 'mengejakan' si labu ni.Sebelah saya wat masak lemak dan sebelah saya buah sira.Nak buat sira sebiji labu ni takut anak2 tak makan pulak.Bukan boleh diduga tekak budak2 kat umah ni.Seb baik si sulung makan Labu sira ni
Labu Sira sangat sinonim dengan kenduri di klate.Kalau kebetulan musim buah labu ni mesti setiap umah yang buat kenduri akan menghidangkan juadah ni.Hmmm..kalau bukan alamat kempunan lah nk merasa keenakan labu sira ni.Selalunya Labu sira kenduri akan manisssss yang amat..Terasa kena minum 2-3 gelas air kosong untuk menghilangkan manis yang melekat di tekak huhu.Bila buat sendiri barulah menepati citarasa sendiri kan?Meh kite semak resepi...

 Labu Sira yang sedap..manis yang sedang2...
RESEPI SIRA LABU
By: Lina pg

Bahan-bahan:
  • 1/2 biji labu
  • 3 sb gula merah
  • 3 sb gula perang/gula pasir
  • 3 helai daun pandan
  • Air kapur
Cara-Cara:
  1. Labu dikupas kulit dan direndam ke dalam air kapur selama 1-2jam
  2. Cuci bersih dan toskan labu
  3. Susun labu ke dalam periuk dan taburkan gula merah dan juga gula perang.Sukatan gula terpulang kepada citarasa.
  4. Letakkan daun pandan yang disiat-siat.
  5. Tutup periuk dan masak labu dengan api yang kecil selama 1 jam atau sehingga labu empuk
Note: Lina pg tidak meletakkan air dalam resepi ni sbb labu akan mengeluarkan air semasa proses memasak..Jika suka boleh letakkan 1-2 sb air selepas tabur gula

 
Lina pg hanya gunakan separuh dari labu yg bersaiz comel ni saja.Bukan apa takut tidak mendapat sambutan, jenuh mama ngan abah nk habeskan huhu
Labu yang telah dikupas kulit, direndam dalam air kapur.Kapu makan ya..bukan kapur kasut...kang ada yg boh kapur kasut anak..cheq tak bertanggung jawab kalau cirit birit hihi.Tujuannya untuk memejalkan isi labu.Labu akan dimasak lama.Kalau tak rendam nanti isinya akan hancur.Gitulah kesahnya
Pas rendam.cuci bersih dan toskan..ingat cuci bersih2 taw..kang pahit lak rasa kapur
 Susun labu dalam periuk.Pastu tabur gula secukup rasa n daun pandan..Owh..korang gelak sebab piyuk buruk..Hmm..buruk pun still berguna.Suka guna sebab tebal n masakan tak hangus
 
Tutup periuk dan msk guna api yang kecil.Lina pg masak selama 1jam
Tara...labu sira dah siap...

  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. Assalam Lina, kebetulan pula kakpb baru lepas mkn sira labu. Tapi buat ikut suka je, buat mcm pengat gitu. Rumah ni kakpb sorang minat labu...huhu.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya sira labu... kalau simpan dalam fridge dan makan sejuk2... alangkah nyamannya....

    ReplyDelete
  3. @zana fahmi
    salam kak pb, wat sket jerr cepat la abesnya..saya pun main hentam jer tuh hihi

    ReplyDelete
  4. @Gee®
    Adeh Gee..wat sebeleha labu yg saiz comel jer tak menyempat nk simpan dalam esbok bagai..dapat satu slice sorang..dah clear hihi

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...thanks untuk tips pejalkan labu tu...Nampak sedap plak sira ni

    ReplyDelete
  6. aduhhh sedapnya..lama sungguh saya tak makan sira labu ni.thanks resepi tu

    ReplyDelete
  7. @Sue @ Nenie
    wslm...welcome dear...sedap la kat tekak akak

    ReplyDelete
  8. @inazamri
    Resepi hantam saja...versi mak budak baru belajar..

    ReplyDelete
  9. assalam..
    sedap nampak sira labu ni.. nani pun kalau beli labu sebijik kejap je abis.. wat cokodok la.. wat masak lemak le.. sira.. wat serawa la.. habis sebijik.. :) hehe

    ReplyDelete
  10. sedapnye..ada lagi tak kak..zila suka juga labu melabu ni

    ReplyDelete
  11. @JaSSNaNi
    wslm Nani..labu ni segala masakan pun sedap..bleh jd sayur,kuih n dessert suma pun sodap

    ReplyDelete
  12. @norzila
    Zila mai lambat dah abes dah suma..kak lina wat ciput jerr

    ReplyDelete
  13. nampak macam sedap ja Lina tapi kak nor belum pernah makan macam ni mesti nak kena try ni sbb labu tu bagus kan

    ReplyDelete
  14. @Nooriah Abdullah
    sedap kak noor,tambah lak isi labu ni..kalau tak abes bleh simpan dalam peti sejuk..tahan lama..lagi sejuk lagi sedap

    ReplyDelete
  15. ehmmm.. sedapnya..
    belum pernah sira labu sendiri.. tp pernahlah mkn.. mmg sedap.. nak pulak kena labu yg empuk.. lagi sedap..

    ReplyDelete
  16. owhh lupa nk tanya.. agak2 kalau guna pemanggang ajaib tu boleh tak ye? hehe..

    ReplyDelete
  17. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Betul tu kalau dapat labu yg lemak n empuk memang sedap yang amat..

    ReplyDelete
  18. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Rasanya boleh kot..sebab yg ni pun sy masak ngan tertutup supaya wap tak keluar n labu masak dgn sempurna..cuma kena cheq jugak takut air labu dah kering kang hangit lak..pemanggang ajaib cover gelap kan

    ReplyDelete
  19. Assalam sedapnya sira labu ni, yg paling best kulit tu berkedut2emmm lazatnya. Kalo lek it palinggg sedapkan

    ReplyDelete
  20. terima kasih lina... nnt nak try jugaklah... mcm teringin pulak nk mkn sira labu..

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum,
    dah lama tak makan sira labu....nyummmmm nyummmmm sedapnya!

    ReplyDelete
  22. Salam. Klau takde kapur camne eh? Ade alternatif lain tak? Kat tmpat sy ni takde kapur makan lah.. Kapur tulis ade la huhu

    ReplyDelete