Monday, March 31, 2014

Projek Petang Kemarin - Celup2 Pretzel

Assalamualaikum...
Dah petang baru boleh hapdet...sejak dua menjak ni rajin sket hapdet..kalau ada masa terluang..bukan apa bila si BE nuff tu menyinggah kenalah rajin...rezeki tu...bukan senang nk dapat 3 ketoi serentak...Alhamdulillah...
Ok berbalik pada tajuk n3....hurmm biasalah kite ni selalu ketinggalan..orang bisnes dah kaya raya dah kite baru terhegeh2 nak menerai...petang kemarin projek anak beranak..main celup2 si pretzel ni..berbaloi dapat banyak...puas hati makan...resepi..tak payah tanya la yea...sndri pun tau kan kui2
Saya cuma celup coklat jer..tak letak almond nibs tadak stok..ni pun kena cepat2 takut beku lak coklat tu...ada yg merasa..meh la order..insyaaAllah sedap...sedap...crunchy..

Friday, March 28, 2014

Kek Marble Zebra

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Jumaat...kejap jer na kabes dah pun cuti sekolah..hurmm nampaknya ari ni baru berkesempatan membawa anak2 berjalan2..jalan2 sekitar utara jer la...janji boleh keluar pulau heheee...
Okeylah...saya tinggalkan kawan2 dengan juadah Kek Marbble Zebra ni untuk mencuci mata...Boleh gunakan mana2 resepi kek butter dalam simpanan sendiri atau boleh refer kat SINI. Suka betul ngan kejadian kek ni..tektur yg lembut...seolah2 cair dalam mulut.Sangat sesuai untuk minum petang...
Kalau ada yang nak menempah, jangan malu jangan segan..silalah hantar e-mail ataupun inbox kar fb saya ok...Tapi tempahan bermula selasa depan...

***************************************
SELIT ORDER YG LEPAS
 Tempahan kek buah kukus, order dari regular kastemer...dalam 2-3minggu mesti order kek...Alhamdulillah..
 Perfect out come as I wish...tiada lekuk..elok sekata kejadiannya...suka suka suka...Teringin nak merasa silalah order..insyaaAllah sedap...tak berapa manis...manis2 buah jer...
Kek Coklat Moist...kastemer baru..Alhamdulillah mereka sangat sukakan kek ni...cheq lagilah suka hihiiii

Thursday, March 27, 2014

Resepi Sambal Belacan Sedapnya...

Assalamualaikum...
Resepi sambal belacan lagi...ekceli dah banyak kali saya buat n tepek resepi sambal belacan ni..tp nak juga tepek kat sini heheee...Kali ni saya menggunakan belacan tumbuk yang dibeli dari Tanjung Dawai..hurmmm alahai sedapnya memang lain macam.Agaknya kalau siap yg pernah merasa belacan dari Tanjung Dawai mesti tak beli dah kot belacan dari tempat lain.Kalau belacan tumbuk dalam bentuk 4 segi.Kalau yg bulat tu guna mesin...kalau yg tumbuk harganya sedikit mahai...alah..mahal belacan berapa ringgit jer kan? Sangat berbaloi...
 Sedapnya...saya buat tak pedas melampau sebab anak2 sangat sukakan sambal belacan...Buat banyak2 simpan dalam esbok

RESEPI SAMBAL BELACAN
By : LiNa Pg
Sumber : Hana
Bahan-bahan
  • satu mangkuk kecil cili padi 
  • 3 biji cili merah (LiNa Pg tambah rcp asal tiada)
  • 5 biji bwg merah 
  • 2 biji tomato (buang biji-dadukan)-LiNa Pg tambah rcp asal xde
  • 1/2 cawan ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • gula/perasa
  • 2 sudu minyak masak
  • Perahan jus limau kasturi/limau nipis
Cara-cara
  1. Bawang dikupas kulit kemudian potong.Cili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.(tomato masuk last goreng dalam 1min terakhir)
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..(LiNa Pg amek jus ajer)
Note:
LiNa Pg blend guna blender kering jer,rasa dulu baru tambah garam dan gula/perasa sebab belacan dan ikan bilis dah masin.Barulah diperah jus limau nipis/kasturi.
sambal belacan ni mkn ngan kari ikan memang sedapppp sehhh

PRAY FOR MH370...JANGAN BERHENTI BERDOA...JANGAN BERHENTI BERHARAP

Wednesday, March 26, 2014

Resepi Mudah Sardin Masak Tempoyak

Assalamualaikum...
Hari ni kebuntuan...tak tau nak masak apa....malas pun yea jugak..okey paling senang sekali..masak lauk sardin jer la.Pastu buat telur mata..hurm menu ringkas tapi menyelerakan bila layan dengan nasi panas..Untuk mamanya buat ikan bilis goreng garing2...Sebenarnya Sardin tempoyak ni secara tak sengaja.Time dok masak tu tercari2 asam keping.Tapi mata terpandang tempoyak..hurm boh ajerlah tempoyak pun..janji boleh bagi impact masam tu...bleh rasa..wow sedap jugak la...eksperimen berjaya heheeee..Resepi paling malas ni main hiris n ketuk jer kih3..Kalau ada yang nk mencuba, silakan..
Menyelerakan tak?? sedap ni...kalau nk cicah roti pun sedap.

RESEPI SARDIN MASAK TEMPOYAK
By : Malina LiNa Pg linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan:
  • 1 tin sardin saiz besar
  • 1 cm halia ( hiris/mayang)
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 1 sb cili giling
  • 5 biji cili padi ( ketuk)
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb tempoyak
  • 1 biji tomato (belah 4)
  • Garam dan perasa/gula
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak tumiskan halia, bawang besar dan juga serai hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan cili giling.Tumis sekejap hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tempoyak, tumis lagi.
  4. Masukkan sardin bersama kuahnya sekali.Gaul sebati
  5. Masukkan sos tiram, tomato dan cili padi.Sesuaikan rasa.Tambah garam dan gula (jika perlu)

Monday, March 24, 2014

Resepi Carrot Cupcakes - Tempahan Kini Dibuka

Assalamualaikum...
Lama betul pasang angan2 nk mencuba buat karot kek ni tp asyik tertangguh sebab takut anak2 tak makan.Jenuh la mam ngan abah nk habeskan...selalunya bila pi makan kat SR order 1 slice carrot cake, bila suruh anak2 rasa...suma pakat xmo...
Okey untuk melangsaikan hajat ati..buat jugaklah karot kek ni tp dalam bentuk cupcakes..senang sket, nk makan amek jer..tak payah nk potong2 bagai...
Time dok bako tu harum semerbak satu umah...wah sudah berjaya menggamit selera anak2...pakat2 tanya mama buat kek sapa ni?Bila jawab kite punya la..terus yeayyy...boleh makan..pastu tanya lagi kek apa??kek karot...respon seterusnya alaaaaa...(nada tak bape syok hahaaaa) Dalam hati si mama ni agak cuak jugak la abess la kalau anak2 tak makan...sapa nk makan....Takpo lah...Bila dah masak n siap boh ceam cheese...terus panggil anak2 makan...dengan langkah longlai..mai la 2 beradik tu...amek satu...(muka nampak tak ikhlas nk makan...saja amek ati mama)Bila dah masuk mulut...hurmmmm terus kata sedap la mama....maka abeslah satu cup sorang dalam sekelip mata muahaaa....soalan seterusnya...boleh makan lagi tak...okey amek sorang satu jer lagi..pastu kena  tggu jap...mama nk amek gambar dulu...Panjang tul bebel kali ni.Moral of da story....cuba dulu baru komen...kek karot sangat sedap yea...
Kalau ada sesiapa yg teringin nak merasa, bolehlah tempah.Minimum 16pcs...saiz M, saya gunakan souffle cup..bukan papercup yg biasa tuh...Kalau nk cuba sendiri, resepi boleh refer kat bawah ni.
Cubaan membuta rossete
 sangat sedap...gandingan carrot cake dan juga cream cis frosting sangat heaven..tak cukup dengan 1 cup jer..teringin mencuba..meh la order

RESEPI CARROT CUPCAKES
By : LiNa Pg
Sumber : MyR

Bahan-Bahan:

  • 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
  • 4 biji telur
  • 1 cawan minyak sayuran
  • 1 1/2 cawan gula putih 
  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis (LiNa Pg xletak)
  • 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) (LiNa Pg xletak)
  • 1 sudu teh vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan kacang pecan/walnut cincang (LiNa gantikan dengan sultana)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
  2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
  5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.
Note: 
LiNa Pg buat setengah adunan, guna cupcakes.Bakar suhu 150'C bakar selama 20min

 

Sunday, March 23, 2014

Tempahan Kek Marble Minyak

Alhamdulillah..
Rezeki hujung minggu...2 biji kek marble minyak..dah selamat diambil oleh tuan empunya..terima kasih...katenya untuk kenduri..Petang ni ada lagi sebijik kek karamel..tp nak kol 5pm nnt.Kek dah siap sedang menyejukkan diri...
Suka tul ngan kejadian kek marble minyak...cantik jer pada pandangan mataku...Kalau teringin nak merasa silalah hantar e-mail..nnt saya akan berikan contact no...insyaaAllah sedap...sangat sesuai untuk minum petang...

Thursday, March 20, 2014

Resepi Nasi Karot Mudah

Assalamualaikum...
Ada sedikit kerajinan buat la nasi berperisa.Agak cuak jugak takut si kecil maisarah takmo makan nasi ni..maklumlah ada nampak sayur karot tu.Untuk si kakak dan abang long,tak risau sangat,Depa dua tu memang makan jer apa yg mama dia masak.Rupanya nasi karot ni kena ngan tekak dak sarah.Sampai 2x tambah nasi...wah..ini sudah bagus..makan nasi yg berfiber tggi...Len kali boleh buat lagi
Alhamdulillah sangat kena ngan selera kami.Nasi karot ni kami makan ngan gulai ayam,ayam goreng berempah, kerabu epal dan carrot cupcakes.Tapi sayangny ahanya sempat snap nasi jer, setnya tak sempat nk snap sebab time ni ada jemput adik2 makan kat umah...
RESEPI NASI KAROT
By : LiNa Pg
Bahan-Bahan
  • 5 pot beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1 jam.Kemudian toskan)
  • 1 batang karot (sagat)
  • 1 batang karot (blend-tapiskan-ambil jus jer.Jadikan 6cawan)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 helai daun pandan simpul
  • 1 labu bawang besar (blend)
  • Rempah 4 beradik
  • 2 kiub ayam
  • 2 sb butter
Cara-Cara:
  1. Panaskan periuk, cairkan butter.Tumiskan rempah 4 beradik bersama bawang besar hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan daun pandan simpul, tumis sekejap untuk membangkitkan aroma.
  3. Masukkan jus kerot (6cawan).Masukkan kiub ayam.Kuatkan api supaya cepat mendidih.Bila hampir mendidih, masukkan susu cair.
  4. Masukkan beras basmati dan juga karot yg disagat.Gaul sebati.Biarkan nasi kering..
  5. Bila nasi kering, kecilkan api.Biarkan nasi masak sepenuhnya.Bila masak tutup api.Gembur2kan nasi menggunakan garfu supaya nasi tidak patah.
  6. Boleh dihias dengan kismis,gajus dan juga daun pudina (jika suka)

Monday, March 17, 2014

Resepi Aiskrim Homemade Simple Dan Sedap

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Isnin...Monday Blues ahak...hari ni saya nk kongsikan satu resepi aiskrim yg sangat senang tapi hasilnya cukup sedap.Kos pun tak seberapa.Yang paling penting satu keluarga dapat menikmatinya.Bila buat sendiri, tahap kemanisan boleh di'adjust' mengikut citarasa...Alhamdulillah sedap sangat2.Ekceli dah banyak kali saya buat aiskrim menggunakan resepi ni, tp time tu baru berjinak2 dengan alam maya ni..Time baru berkenalan myR.Laporan pun tahun 2009 lagi heheeee...Kali buat lagi dan simpan resepi dalam blog pulak.Ok jom kite semak resepi.
Nikmatnya bila meluncur ke anak tekak kala cuaca panas membahang....Tambahan lak kemanisan menepati piawaian selera..nyum..nyum
Nah sekeping lagi...gambar snap cepat2..takut eskrim mencair...dah lah time snap ni cuaca panas yg amatt..
Kedua2 bekas eksrim pink..salah satunya saya masukkan coklat rice..

RESEPI AISKRIM HOMEMADE SIMPLE DAN SEDAP
Original : MyR
Sumber : LiNa Pg

Bahan-Bahan: 
  • 2 cawan susu perisa strawberry (apa2 perisa/vanila)
  • 2 cawan coffemate (LiNa Pg gn 1 1/2 cawan)
  • 1-2 sb gula (LiNa Pg letak susu pekat manis 2sb)
  • Sedikit coklat rice (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender.Blend hingga berbuih (LiNa Pg guna mixer.Mix hingga gebu)
  2. Tuangkan ke dalam bekas (tupperware).Simpan dalam peti beku.
  3. Setelah agak beku, keluarkan semula & blend (atau mix) lagi skali. Then baru masukkan semula ke dalam peti beku.Biarkan beku semalaman.Pastu bolehlah dimakan.
Note:
Ulang step no.3 (2-3x) untuk mendapatkan tektur eskrim yg lebih gebu dan sedap.LiNa ulang sekali jer.Kurang kerajinan heheee..Alhamdulillah eskrim tetap gebu

Friday, March 14, 2014

Terima Kasih Majalah Era Muslimah

Assalamualaikum...
Bersiaran di pagi Jumaat penuh berkat.Pagi ni saya nak kongsikan satu berita gembira di mana blog Teratak Mutiara Kasih telah diberi peluang dan ruang untuk muncul dalam ruangan Selera Rasa di Majalah Era Muslimah.Sebanyak 5 resepi terkandung dalam ruangan tersebut. Ribuan terima kasih saya ucapkan kepada Puan Nik Fauziah Nik Hussin selaku Ketua Editor Era Muslimah kerana telah sudi melamar blog kesayanganku  linapg.blogspot.com untuk mengisi ruangan itu.Kepada pengunjung, silent reader dan follower blog TMK sila dapatkan majalah Era Muslimah yg telah berada di pasaran sebagai tanda sokongan kepada blog TMK dan juga majalah Era Muslimah..
Era Muslimah keluaran 22.
 Antara resepi yg dimuatkan kek coklat kukus lapis cream cheese dari Yatie 
 Kek coklat tanpa telur (DJ).Kek Lapis HawFlakes (kak fida)
 Kek Buah dan jg Puding Karamel Tanpa Telur

Monday, March 10, 2014

Kek Aiskrim Dan Pemberian Istimewa

Assalamualaikum...
Besday tahun ini agak mendukacitakan.Hari istimewa bagiku tapi hati terasa seakan tidak mahu celebrate. Acara potong kek juga lambat disebabkan seharian en.asben berada di bengkel hantar kereta untuk direpair.Hampir pukul 4pm baru setel segala urusan.Seharian 8March itu saya cuma berada di depan tv mendengar berita terkini kehilangan kapal terbang MAS MH370.Sehingga kini masih belum ada khabar berita.Harapan saya semoga  pencarian ini akan berakhir dengan segera. Semoga semuanya berada dalam keadaan selamat.Ya Allah lindungilah mereka semua.
Berbalik kepada tajuk n3 ari ni, saya nak tunjuk hasil post mortem kek besday ari sabtu lepas....Tadaaaaa kek aiskrim heheee..
Percubaan pertama menghasilkan kek aiskrim berjaya....Agak mencabar sebenarnya buat kek ni dalam cuaca panas sebab aiskrim cepat mencair.Jadi segalanya mesti dilalukan dengan pantas.Kelam kabut juga la...Bila kena buat cepat2 hasilnya kurang kemas.Tp tak mengapalah percubaan pertama bolehlah dimaafkan heheee
Kira boleh la kan...Kek aiskrim hasil tanganku heheeee.Kesilapan kecil sebab kaler kek sama lak ngan kaler eskrim.Biasalah kek tengah buat..main roger jer kat lalink belikan eskrim.Dia pun main beli jer..janji eskrim huhuuu..kalau eskrim tu kaler pink ke hapa..mesti lagi cantik..
 Kali ni saya tak letak resepi sebab mesti ada yg akan tanya camana nk assemble,jadi untuk mengelakkan inbox saya dihujani pertanyaan yg susah nk explain.Ada baik korang gugel jer cara nk assemble kek eskrim ni.Bahan2 yg digunakan ialah kek span, eksrim dan fresh cream.Resepi kek span ada kat blog ni boleh cari kat side bar tu
 
Dalam kesedihan mengenai kehilangan kapal terbang tu, terselit kegembiraan di hati kecil ni.Pemberian dari suami terchenta..henpon baru...Terima kasih my lalink...Nanti kena study enpon ni pulak..

Saturday, March 8, 2014

Happy Birthday To Me

Assalamualaikum..
Alhamdulillah...syukur padaMu ya Allah kerana telah memanjangkan umurku untuk ke tahun yg seterusnya.Semoga Engkau terus memberikan kesihatan tubuh badan, dimurahkan rezeki dan diberikan kebahagiaan bersama keluarga tersayang...
Di pagi besday ni mendapat berita tergempar mengenai kehilangan pesawat MAS yg berlepas dari KL-Beijing (12.45am).Pesawat dijangka tiba di Beijing pukul 6.30am tadi tp telah hilang dari radar jam 2.40am waktu Mesia.Semoga semua penumpang dan anak2 kapal selamat.
Gud Luck untuk adik saya Ayunalisa kerana menduduki exam PPTM hari, semoga tuah besday kakna terpalit kat ayu jugak ya...Gud Luck ya...
Tak lupa juga saya nak ucapkan selamat hari wanita kepada semua wanita di seluruh dunia....
Macam2 cerita pada tarikh 8 Mac ni ya...anyway hepi besday to me heheee
camni la kalau org tak kreatif wat kek...comot2 jer hasilnya...xpo la nk makan sendiri jer kan.Deko simple2 jer.Kek apa?nanti kite tggu hasil post mortem heheee

Friday, March 7, 2014

Resepi Garlic Bread Dan Mushroom Soup

Assalamualaikum...
Tajuk resepi garlic bread tp saya bukan nk kongsikan cara untuk menghasilkan roti dari tepung ya, cuma nak kongsikan resepi untuk sapuan atas roti hahaaa...guna roti hasil tunjuk2 ajer..
Garlic Bread ni memang sedap cicah ngan sup cendawan..ala omputih gitew..walaupun simple tp mengenyangkan.Ok jom kite semak resepi.
Saya gugel rcp merata alam, resepinya hampir sama..tapi tak tau kepunyaan siapa.Saya kopi pes dari blog Embun.Walau siapa pun pencipta asal resepi ni, saya ucapkan ribuan terima kasih.Izinkan saya panjangkan kat sini pula
 
Picas ni  saya snap guna enpon jer sebab nk cepat..kang lambat2 sejuk lak roti dan sup ni..tak cedap la kan.

RESEPI GARLIC BREAD
Sumber : LiNa Pg

Bahan-Bahan

  • 1 batang roti Perancis (potong serong)
  • 2 sudu besar (100 gm ) mentega (suhu bilik)
  • 3 ulas bawang putih - di cincang halus
  • Ajishio secukup rasa
  • Sedikit lada hitam (serbuk kasar) - LiNa Pg tambah rcp asal xde
  • Sedikit oregano (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)

Cara-Cara:

  1. Satukan semua bahan di atas (kecuali roti), gaul sebati.
  2. Kemudian boleh lah di sapu pada bahagian atas roti sahaja
  3. Bakar hingga garing.LiNa Pg bakar guna kuali ajer

Sumber Rcp : MyR
By : LiNa Pg

Bahan-bahan 
  • 1 keping dada ayam (cincang halus)
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar (LiNa Pg gn 1 tin susu cair)
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang (toskan air dan dadu kecil)
  • garam
  • secubit ajinomoto
  • 1 cawan tepung gandum (bancuh dengan air)
  • Sedikit oregano dan lada hitam (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)
Cara-Cara
  1. Masukkan dada ayam yg telah dicincang halus ke dalam periuk, kemudian masukkan air.Rebus hingga ayam masak
  2. Masukkan susu dan kiub ayam, masak guna api yang perlahan, masukkan cendawan yg didadu kecil
  3. Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat
  4. Masukkan sedikit oregani dan juga serbuk lada hitam (kasar). Sesuaikan rasa. Tambah garam dan perasa (jika perlu). Tutup api, sedia dihidang
T E M P A H A N     K E K     K A R A M E L
Berusaha untuk mengecilkan tulisan hahaaa..

Monday, March 3, 2014

Resepi Ayam Berkuah Sos Cili

Assalamualaikum...
Apabila kebuntuan dalam mencari hidangan untuk keluarga, mulalah saya meminta pertolongan pakcik gugel...Pening jugak memikirkan menu ayam untuk anak2.Kadang2 bosan jugak asyik rotate menu ayam yg sama.Bila kari ayam dah keluar, kicap pedas karipoley pun dah...saya cube plak ayam shosha....semuanya ayam...Adeh hidangan apa lagi yg sesuai untuk anak2.Tambahan pulak si kecil yg cerewet teramat tu..pedas sket jerr terus takmo makan...Akhirnya pencarian menu yang sesuai terhenti di SINI  memang sangat sesuai rasanya...Tak pedas dan ada kuah senang citer.Resepi pun mudah saje.Terima kasih pada yg empunya resepi.Izinkan saya panjangkan kat sini pulak.
Suka kuah pekat2 camni..kalau yg suka pedas bleh tambah cili padi (ketuk sket)saya punya ni letak camtu jer (tanpa ketuk) nk makan br picit2kan bg rasa pedas manja2

RESEPI AYAM BERKUAH SOS CILI
Olahan : LiNa Pg

Bahan-Bahan 
  • 1 ekor ayam - potong 12
  • 1 labu bawang besar (blend)
  • 2 ulas bawang merah (blend)
  • 2 ulas bawang putih (blend)
  • Sedikit lengkuas (blend)
  • 2 sudu makan cili giling
  • 1 biji telur (dipukul)
  •  Sos cili maggii secukupnya
  • 1/2 batang carrot (optional)
  • 3 batang baby corn (Optional)
  • Tomato ceri
  • 6 biji cili padi
  • 1 kiub ayam
  • Garam & serbuk perasa secukupnya.

Cara masak:

  1. Panaskan minyak..tumiskan bahan2 yang telah diblend tadi hingga naik bau... masukkan cili giling tumis hingga pecah minyak. 
  2. Kemudian masukkan pula ayam, gaul sebati dengan bahan tumisan.Tambah sedikit air (jika perlu)Kacau sekejap hingga ayam kecut.
  3. Masukkan pula carrot,baby corn dan juga kiub ayam.kacau sebati..kalau nak kuah lebih sikit,tambah kan air.
  4. Bila ayam hampir masak, masukkan sos cili.Akhir sekali masukkan telur,kacau cepat2 tau supaya telur tu tak berketul2
  5. Sesuaikan rasa.Tambah garam & serbuk perasa jika perlu. Masukkan tomato ceri dan cili padi (nak pedas ketuk sket cili padi tu). Biarkan mereneh sebentar hingga kuah pekat dan ayam masak.Tutup api.

Saturday, March 1, 2014

Resepi Daging Black Pepper Dan Tempahan Kek Karamel

Assalamualaikum...
Dah lama tak makan daging black pepper ni..akhirnya dapat juga makan.Jarang2 beli daging sebenarnya sebab anak2 lebih suka makan ayam.Bila masak daging palembang aritu ada sedikit lebihan daging pejal saya simpan untuk buat daging black pepper ni.Alhamdulillah sedap.Memula nk buat ikut resepi kak amie tapi memandangkan banyak sangat bahan yg tak cukup, takmo la menderhaka.Jd saya gunakan rcp DJ..
Hitam2 sitampok manggis, sungguh hitam tapi sedap hahaaa
RESEPI DAGING BLACK PEPPER
Original : DJ
Sumber : LiNa Pg

bahan-bahan :
200 g daging (direbus dan dihiris nipis)
1 sb lada hitam (tumbuk kasar)
3 sb sos lada hitam
1 sb kicap pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 cm halia (dicincang)
5-6 biji cili api (diketuk)
sedikit kicap manis
hirisan kapsikum secukupnya (LiNa Pg gn cili hijau)
sedikit perahan jus lemon
sedikit hirisan daun sup

Car-cara :
Perapkan daging bersama sos lada hitam dan kicap pekat selama 30 minit.
Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi. Kacau lagi.
Masukkan daging yang sudah diperap tadi dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
Masukkan kicap manis dan daun sup. (boleh bubuh garam jika perlu).
Masukkan kapsikum dan perahan jus lemon. Sebatikan.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan dengan nasi panas. Sangat sedap!

***************************
TEMPAHAN KEK KARAMEL
Terima kasih sudi order lagi dan lagi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...