Tuesday, April 24, 2018

Resepi Koay Teow Th'ng Sedap Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum...
Masih lagi dengan resepi masakan cina.Hari ni baru berkesempatan untuk update Resepi Koay Teow Th'ng n.Cara membuat Kway Teaw th'ng ni sangat mudah.Rasa supnya yang light slightly sweat tapi tastewise sangat superb.Saya kategorikan sebagai must try recipe.Resepi terdurhaka sedikit tanpa niat sbb terlupa nk masukkan sengkuang.Tapi end product tetap awesone.Okey jom kita semak resepi sebab pagi ni bz siket.
Koay Teaw Th'ng dihidang bersama taburan daun bawang, garlic oil dan sambal kicap.Bila nak makan letak sedikit lada putih untuk menambahkan umphhh..Masa snap ni lupa nak letak lada sulah.Serius sedap
Koay Teow Th'ng
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Asal Chef HassanHen
Bahan A (Sup)
2 ketul dada ayam 
Bahagian tulang ayam (kaki,leher atau apa yang bertulang)
1 paket Fishball 
1 paket Fishcake 
1/2 biji sengkuang potong 4(LiNa Pg xletak)
Sedikit daun bawang
2-3 biji gula batu (saiz kecil)
1 sudu teh garam
1 sudu besar pati ayam (LiNa Pg guna kiub ayam)
Sedikit lada putih
Minyak bawang putih  (refer prev n3)
Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Masukkan air ke dalam periuk, biarkan mendidih.Kemudian masukkan ayam+tulang.
  2. Biarkan seketika(anggaran 2-3min)apabila kelihatan air menjadi keruh (kotoran dan lemak terapung di permukaan)
  3. Tutup api,keluarkan kesemua ayam.Cuci ayam dengan air paip.Buang air dari periuk
  4. Masukkan air yang baru ke dalam periuk, masukkan ayam.Biarkan mendidih dan ayam betul2 masak (~25min)Keluarkan isi ayam.Biarkan tulang dalam periuk
  5. Masukkan 1 sudu kecil penuh minyak bawang putih (ambil bawang putih sahaja)
  6. Masukkan garam, kiub ayam dan gula batu.
  7. Masukkan fishball, fish cake (LiNa Pg masukkan panjang2) dan siap masak baru potong) dan didihkan seketika.
  8. Sesuaikan rasa.Tutup api.Sup dah siap.
  9. Untuk sup, Boleh refer ke youtube channel link di bawah ni.Subscribe okey

Bahan B (Sambal Kicap)
10 biji cili padi
2 sudu Kicap manis 
1 biji jus limau kasturi
4 sudu sup (koayteow)

Cara
Blend kasar kesemua bahan di atas.Siap

Bahan C (Koay Teow)
500 g koay teaw
Air panas secukupnya

Cara-cara
  1. Masukkan koay teaw ke dalam mangkuk besar.Tuang air air panas dan kacau rata.Biarkan seketika hingga minyak terapung di permukaan mangkuk.
  2. Cuci dan bilas dengan air biasa.Toskan

Cara Menghidang
  1. Masukkan kuetiau ke dalam mangkuk hidangan
  2. Susun hirisan ayam, fish ball dan fish cake
  3. Tuangkan kuah/sup
  4. Letak sedikit minyak bawang putih (bersama bawang putih)
  5. Taburkan daun bawang dan taburkan sedikit lada sulah
  6. Selamat Menjamu Selera

4 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

Mknn berkhasiat dan baik utk kesihatan msakan cina linapg. Nnt boleh la ngetest buat

mokjadeandell said... Balas

Favourite ni. Nanti boleh cuba pula resepi ni.

Phong Hong said... Balas

Lina tengah sawan masakan Cina ke? hah..hah... bagus juga tukar selera. Kat Penang Koay teow thng popular kan?

LiNa_Pg said... Balas

@Phong Hong
hahaaaaa.. ayat paling tepat tu PH kih³
masakan cina pntas.. cepat jer siap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...