Petua Menghilangkan/Mengurangkan Bau Hamis Kambing
By LiNa_Pg - Wednesday, January 30, 2013
Assalamualaikum....
Hari ni saya nak kongsikan sedikit petua dapur bagaimana nak menghilangkan bau hamis kambing.bagi penggemar daging kambing mesti sangat excited bila dihidangkan dengan menu daging kambing.Tapi juadah disuap ke mulut...amalak!kuatlah pulak bau kambingnya...mesti terbantut selera makan kan?huh potong stim betul.Rasa sedap tp kuat pulak bau kambing...
Meh sini saya kongsikan petua...
lina pg guna daging kambing frozen
Masukkan tepung gandum ke dalam air (boh je la byk mana tepung pun)lina pg guna dalam anggaran secawan.Pastu rendam kepingan kambing ke dalam besen tu.Saya buat masa daging masih dalam bentuk frozen...rendam hingga daging lembut.Kalau daging kambing segar..Rendam dalam masa setengah jam hingga ke satu jam
cuci hingga bersih segala tepung pada kepingan daging.
kemudian perahkan jus lemon ke atas kepingan daging.Biarkan selama setengah jam.
Note:
- Sekiranya daging kambing hendak digunakan untuk masakan western...bilas dengan cara lalukan daging kat air paip. (aroma lemon dan rasa masam sket2 akan menambah kelazatan masakan barat korang
- Sekiranya daging kambing hendak di masak dengan resepi tradisional hendaklah dicuci bersih.
my lamb Chop sedang diperap...
11 comments
Salam...emmm thanks kak utk petua ni..selalu saya guna tepung gandum ni masa basuh ayam jee...senang nak hilangkan lendir2nya..tak sangka plak boleh juga digunakan utk cuci daging kambing.... info berguna
ReplyDelete@Sue @ Nenie
ReplyDeletewslm sue,ekceli akak pun baru taw jugak..alhamdulillah boleh dikatakan tak bau langsung kambing tuh...tambah lak ada wangi lemon..lagi sedap
assalam lina..acik tak makan daging kambing ni dari kecik lagi..
ReplyDeleteAssalam kak lina..Sy pon klo bsuh kmbng mmg gna tpng gndum n limau kasturi,kdang tuh gna lemom gak,tapi xde la nk rendam lma2,nk cpt jerk,hihi..Mmg bgus gna tpng gndum,xde bau hamis lngsung kan,bab kambing2 mmg kna tau juga ler,hubby peminat tegar kambing..
ReplyDeletePsttt akak rcp ikn sambal siam tuh,mmg ori rcp gna aym kak,sy tuka ikan sbb mak sy xmkn ayam,huhu..skng nih mak de kat umh,so mmg ashik msk ikn jerk..
jarang2 sangat masak daging kambing kak lina, kalau ada pun sekeping 2 aje buat lamb chop...tak menyempat nak bau. kalau daging kambing ori ni, berbau memang tak makan la jawabnya
ReplyDeletesalam lina..lambchop ada lagi ke belen tu?? leh akak tumpang sepinggan..huhu!
ReplyDeletesalam ukhwah...
ReplyDeletetq untuk perkongsian info ni =)
blogsenyumansihat.blogspot.com
Thanks lina.. trbaikk.. seronok masak masak ni.. lg2 bila kena dera ngan cik tunang yg paksa masak chicken chop
ReplyDeleteAtas 20kg kambing berapa biji lemon pkai?
ReplyDelete@mohd fadzlee mohd
ReplyDelete1 biji saya guna utk 1kg..kalau 20kg tu 20biji la camtu.
Lemon mahal nau la ni
Saya niaga western
ReplyDeleteKadang..dh perap pun..sda liat2
Camno tu...risau jugA