Panjang bebenor tajuk n3 kali ni.Resepi hasil olahan ayam grill madu aje.Pi mai pi mai guna bahan lebih kurang sama jerr.Cuma kali ni lebihkan herba org putih.Ayam gulung dalam bayam ni diinspirasikan oleh Ana Suzana tapi resepi saya main taram sesuka hati.Kalau nak tengok step by step boleh tengok kat blog Ana tu yea..Kagum gak ngan blogger muda ni...ramai betul follower dia.Visitor satu hari pun ribu riban...hebat...
memang kenyang makan ayam roll ni...rugilah bayam tu wat sket.Ingatkan anak2 xmo makan sayur...rupanya dah wat camni..licin depa makan.
lina pg guna boneless bahagian dada.Kalau kak rosa..suka la part ni..
CHICKEN ROLL WITH SPINACH &SAUSAGE
Diinspirasikan oleh : Ana-Suzana
Sumber: Lina pg
Bahan - Bahan:
- 4 keping dada ayam (bone less)
- 1/2 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos mee goreng
- 3 ulas bawang merah(tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1cm halia(tumbuk)
- Lada hitam, rosemery,tyme dan oregano
- 4 batang sosej
- Sedikit olive oil
Cara-cara
- Bersih dada ayam. Ketuk dada ayam supaya leper dan tidak terlalu tebal supaya masak sekata
- Gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
- Masukkan sayur bayam dan letak sosej.Gulung bayam tu kat dalam ayam.Cam buat baulu gulung.
- Ikat gulungan ayam dengan kemas supaya tidak terburai.Lumur ayam dengan minyak zaiton
- Masakkan ayam dengan sedikit minyak (guna api kecil)terbalikkan ayam supaya masak sekata (time ni dah boleh panaskan oven suhu 160 darjah)
- Pindahkan ayam ke dalam loyang pembakar. saya lapik alumium foil atas dulang pembakar, pastu baru letak ayam.
- Curahkan sekali minyak lebihan tadi ke atas ayam.
- Bako selama 10min
Sayur Bayam
Tumis 1 ulas bawang putih (ketuk),pastu masukkan bayam dan kiub ayam.Kacau sebentar.Dah siap
lina pg guna boneless bahagian dada.Kalau kak rosa..suka la part ni..
ketuk dada ayam sekuat hati guna apa2 pun..lesung pun bleh.Lina pg gn meat tenderlizer..Tujuannya supaya isi ayam lembut dan tidak terlalu tebal.Kang tebal sangat tak masak lak
Ni rupa pas kena lenyek muaha...pastu aku tak snap dah sebab dah comot..pastu lumur ngan bahan perapan di bawah ni
Bahan2 perapan
masak atas kuali sat...(rasanya boleh kot masak terus atas dapur aje..xyah masuk oven)
pastu bako dalam oven selama 10min suhu 160 darjah celcius.Pas 5 min terbalikkan ayam.
12 comments
Weekend ni nak try buat lah... mengancam!!
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeleteSelalu makan nasi jer..bil wat camni..sayur pun anak2 makan..Cubalah Gee
Bestnya!! Tengok pon menyelerakan. Nanti boleh cuba. InsyaAllah! Thanks share ye!
ReplyDelete@Qashmere
ReplyDeleteCubalah...insyaAllah sedap..
most welcome :)
salam lina..
ReplyDeletemengancamlah menu ni.. tentu anak2 madihaa pun suka sgt nih... agak2nya kalau kita masakkan terus guna pemanggang ajaib pun sesuai kan.. takyah pindah dah ke dlm oven.. hehe... simpan dulu resepi ni kot2 ada kerajinan bolehlah cuba.. mekasih ye... (pssttt.. kita pun ada tupperware utk perap ayam tuh.. tp jarang guna utk perap ayam.. sebaliknya suka guna utk simpan homemade roti/bun.. hehehe)
Salam kak lina.. mmg kompom cepat licin nih.. tgk pun dh terliur..
ReplyDelete@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewslm madihaA..bebudak ngan ayam memang takleh dipisahkan..suka sangat.Tu yg kena kena perlbagai menu ngan ayam ni.
Rasanya boleh kot kalau masak terus atas api.Kalau guna pemanggang ajaib lagi sedap kot..
Bekas tupperware tu memang tu marinate boleh guna dua belah...tonggeng sana tonggeng sini.Baru perapan sekata..tak mendap kat bawah jer
@tun_telani
ReplyDeletewslm Tun..makan panas2 memang sedap Tun...jenuh dok hembus tangan nk potong ayam...snap cepat2 takut sejuk hihi
nak try jugak laa...
ReplyDelete@faa.rosli
ReplyDeleteCubelah... :)
Wahh dah buat ye.. phewittt
ReplyDelete@Ana Suzana
ReplyDeleteThanks yea Ana atas resepinya...n tima kasih gak sudi singgah blog akak