Assalamualaikum...
Bersiaran di tahun baru 2013....Seminggu di bulan Januari baru berkesempatan update blog.Ekceli ni merupakan menu di pagi tahun baru..Sambal tumis sotong kering ni enak dimakan dengan nasi lemak.hmm sedap sangat.Pestaim tengok sotong kering kecil camni selalu tengok yang besar gedabak tuh.So haku gugel cari nama sutun ni..Ooo baru taw rupanya sotong kering kecil ni nama sotong cumi..nak dekat ngan comel kan?Sotong ni mai dari Langkawi..pemberian kekandaku en.Daun (Dedaun Alam)terus minta tips dari Mahsui dia camana nak masak menda alah ni..Jangan kata makan..tengok pun tak pernah..So,kak ipaq cheq kata kena rendam dulu semalaman kasi lembut dulu itu sutun..pastu ada satu blog tu (sori tak jumpa dah link dia) gtau kata kena rendam semalaman sebab sotong ni mayb ada pasir kat dalam tu.Disamping melembutkan sutun,ia juga akan mengeluarkan pasir/bendasing yang ada kat dalam tu..Aku check tengok ada sket2....pastu terus masak cam biasa jer
- 15-20 ekor sotong kering kecil (direndam semalaman)
- 10 ulas bawang merah (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 cm halia (tumbuk)
- 1 batang serai (titik)
- 3 sb cili giling
- Air asam jawa
- Garam dan gula/perasa
- Minyak
- Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga naik bau dan garing (Masuk sedikit garam semasa menumis supaya bawang garing sekata)
- Masukkan cili giling, tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan sotong.Gaul rata..biar seketika (Tambah air jika nak lebih berkuah)
- Sesuaikan rasa (rasa dulu, baru masukkan garam sebab masa menumis dah letak garam sket n sotong ni pun agak masin)
- Tada..dah siap...
15 comments
Salam kunjung... meman perfect sangat sambal sotong tu dengan nasi lemak.. sedappp..
ReplyDelete@ogyep yummy mellow
ReplyDeleteBetul tu,nasi lemak ngan sambal sutun mmg sedap...kalau ngan ikan bilis tu mmg selalu mkn
Assalam Lina.
ReplyDeleteAkak pun 1st time tgk sotong cumi ni.Sambal lina tu nampak sedap sgt2....terliuq akak tgk tau.
Sotong ni banyak kalau kat sabah .kalau di semenanjung tak tahu ada ke tak
Delete@Norzie hany
ReplyDeletewslm..ekceli saya pun sama..baru taw kewujudan sutun cumi ni..sedap la bila wat sambal tumis
Assalam sedapnya sambal sutun cumi n nasi lemak tu. Masa En daun bagi akk dulu tak terfikir lak nak buat sambal mcm ni, dah terliur tgknya. Akk dulu selalu boh lam sayur je. MMg sedap sutun ni penuh ngan telur walaupun saiz dia kecil.
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm...kak mein yang kata wat sambal tumis mkn ngan nasi lemak mmg sedap...memang sedap sbb isi dia lembut
alahaiiii sotong tu mmg fav sangat terliur lah Lina dah lah tengha kelaparan ni heee
ReplyDeletetak nampak mcm sotong kering pon..mcm sotong biasa..nampak sedap..nyumnyum
ReplyDeleteMmg sedap
DeleteAs salam lina,
ReplyDeleteMmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak. Dgn nasi tak lemak pn sdp. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Nk lg sdp, tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali.
Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran. Kdg2 tu sold out...
@Nooriah Abdullah
ReplyDeleteKite gak yg jakun tak pernah makan sutun ni hehehe
@faa.rosli
ReplyDeleteSotong kering tapi taklah kering sangat..masih lembab gitew
@Adry@Daun
ReplyDeletewslm..rasanya kalau dah kering garing mayb tak bape nak sedap kot..yang macam ni kira ok lah...
Cumit ek bukan cumi..
Saya ade jual cumi ni online...boleh lawat page saya R&R Store (https://www.facebook.com/SuzfiqDriedFood/)
ReplyDelete