Assalamualaikum...
Mula mula saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pengunjung blog TMK anda semua adalah tetamu kehormat blog kesayangan saya.Alhamdulillah page views TMK sudah melepasi 16 juta...bagi saya blogger picisan ni, itu satu angka yang cukup besar..yang memberi semangat untuk terus berkarya (berkarya la sangat pada hal masak jer pun hahaaa) Berkarya tu termasuk buat video upload kat youtube heheee..Haa korang dah subscribe ke belum tu?Kalau belum subscribe, berbuatlah demikian cecepat...Kalau tak, saya tak mau kawan dengan korang..
Wokey..hari ni saya nak kongsikan resepi Asam Pedas Melaka yang tak tahu berapa kali dah ulang siar dalam TMK ni...yang offline pun tak terkira dah ulangsiar..Tu nak habaq bagi punya banyak kali repeat.Mau tau la kan kalau dok ulang2 tu?Sedap sungguh baq ang.Asam Pedas Melaka ni kuahnya pekat2 dan berempah siket berbanding dengan Asam Pedas Utara (Asam Rebus/Asam Rebuih Penang) tekak saya boleh jer makan kedua2 versi ni...Kalau Asam Pedas Melaka lagi sedap kalau yang perangat tambah kalau yang buat semalam perangat hari ni perggggg...sedap sungguh la..kuah pekat melekat gitu.Dalam gambar ni saya snap terus lepas masak, sebab yang ni saya buat youtube so, kena setelkan cepat2..Malas nak ulang keje 2-3x.Kalau biar lama siket mesti kuahnya nampak likat siket.
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
https://www.youtube.com/watch?v=QetJGqGWIf8&t=5s
Bahan-bahan
4 keping ikan pari/apa2 ikan yang sesuai(LiNa Pg guna ikan nyok2)
Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10 biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis (serbuk)
1 sudu teh jintan putih (serbuk)
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup (1/2 sudu teh serbuk kunyit)
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
1/2 bawang besar-hiris
1 sk halba
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bahan bawang besar, daun kari, halba,biji sawi hingga wangi dan bawang besar sedikit layu.
- Masukkan bahan kisar, tumis lagi biar pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
- masukkan garam dan gula, biar hingga masak hidangkan.
1 comments
Tahniah blog hebat
ReplyDeleteDah 16 juta pageviews