Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua...tengah2 hari pun sempat update blog.Hebat bukan?hahaaa...sebenarnya hari ni masak awal...Masak simple2 jer..Tom Yam putih (guna perencah adabi) dan ayam kicap jer...masak laju2 sebab kejar masa.Kol 11am dah siap dah.Kalut bagi Maisarah makan, sambil makan dia cakap arini cuti..Ish budak ni kan...cuti apa plak?Rupanya memang betul cuti sebab exam UPSR ish...ish...adik ni kelam kabut mama masak sebab nak bagi adik makan awal..rupanya cuti.Kalau tahu cuti boleh mama layan IG dulu pagi2 buta kan haahaaa...Keje dah siap kita update blog dulu la.Resepi hari ni Sambal Udang Petai.Kan dah janjji kelmarin heheee...Inilah petai yang dieksperimen tu segar bugar dah memang syiokkk makan sebab dah gemuk gemuk dan kurang berbau.Kat rumah ni dah lamaaaa sangat tak makan petai sebabnya en.suami ada gout so, segala kekacang kena banned la...Seafood pun sama.Cuma lately ni dia beli jugaklah untuk anak2 sebab anak2 suka makan udang dan sotong.Tapi lama jugak makan tahun juga udang sotong tak menjelma kat dapur saya ni hihiii...
Tu dia panjang bebel plak..kang boring plak dok merepek.Jom la layan resepi...Walaupun saya tahu korang dah pandai buat sambal udang petai.Takpelah kan kata rajinnnnn...kita tepek jugak resepi kat sini buat kenangan sebab xtau bila lagi petai nak ada kat umah ni.
- 500g udang saiz sederhana
- 3 papan petai (Ambil isinya)
- 1/2 labu bawang besar kisar
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 3 sudu cili giling
- 1/2 labu bawang besar hiris
- Sedikit gula merah, garam dan gula/perasa
- 1/2 sudu teh asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
- Minyak
- Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili giling dan sedikit gula merah tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula/perasa.
- Masukkan udang, petai dan hirisan bawang besar.Sesuaikan rasa.Ada rasa masam manis pedas sesedap rasa.Boleh juga guna sos tiram (follow resepi sambal sotong)
- Dah siap...selamat mencuba.
0 comments