Tuesday, December 4, 2018

Resepi Muffin Coklat Chips Dan Tips Mendapatkan Muffin Moist

Assalamualaikum...
Musim cuti sekolah ni macam2 menu keluar.Maklum sahajalah anak2 bercuti ada sahaja permintaan mereka.So, hari ini saya nak kongsikan idea minum petang untuk anak2 iaitu Muffin Coklat Chips.Membuat muffin ni sangat mudah sebenarnya sebab tak guna mixer atau blender.Oven tu wajiblah kan..Kalau tidak macam mana nak bakar.
Ramai yang agak keliru antara Muffin dan cupcake...Keduanya dalam kategori dessert iatu manis...Rupa paras Cupcake ialah naik sekata (flat) di bahagian atas, rasa dan tektur sama seperti kek biasa.Cuma saiznya kecil dalam bentuk cup...Cupcake rasa lembut, gebu dan moist.Pendek kata kek bentuk kecil jer lah.Manakala muffin pula, tektur sedikit kasar, naik menggunung (membukit) sedikit merekah yang owesome..
Nampak sama tapi bukan dia...Kenali perbezaan.Untuk resepi Muffin Coklat Chips saya ada buat video, voleh tengok di youtube Channel..Dah beberapa hari saya post ke sana.So, kena subscribe supaya tak terlepas video2 terbaharu.
Tips untuk mendapatkan Muffin yang moist, selepas siap dibakar biarkan semalaman Muffin akan bertambah moist.Gambar ini dirakam sejurus selepas muffin masak, fresh from oven.Bukan apa takut licin dikerjakan anaka.
Simpan muffin dalam bekas kedap udara sahaja.Tak perlu simpan dalam peti ais.Muffin akan tahan 2-3 hari.Kalau nak simpan lama masuk dalam peti ais la.Selamat siket.Tapi time cuti sekolah ni takde maknanya 2-3 hari.Kalau mampu bertahan 36jam pun Alhamdulillah hahaaaa
Okey jom kita semak resepi
Amacam terguda tak?Apa tunggulah buatlah bagi anak2 makan.InsyaaAllah muffin ni manisnya sedang2 sahaja.
cute plak souffle cup Hello Kitty tu kan hahaa...budak sarah la yang tukang pilih ni huhu..
RESEPI MUFFIN COKLAT CHIPS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan (sukatan cawan dan sudu metrik) ~16biji saiz M
  • 1+3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 cawan gula perang
  • 1/3 cawan minyak jagung/minyak masak (LiNa Pg guna Vesawit)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 biji telur A 
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 cawan coklat chips
Cara-Cara
  1. (Bahan kering) Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan baking soda.Kemudian ayak
  2. Masukkan gula perang.Gaul rata.
  3. (Bahan basah) masukkan minyak, susu cair, telur dan esen vanila ke dalam bahan kering dan gaul rata.
  4. Masukkan sebahagian coklat chips ke dalam adunan.Kaub balik sahaja.
  5. Skopkan ke dalam cup/souffle cup 3/4 penuh.Kemudian tabur coklat chips.Bakar selama 15-20min suhu 180'C (bergantung kepada suhu oven masing-masing)
  6. Jom lihat video Youtube LiNa Pg .Klik link di bawah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...