Resepi Pajeri Peria Sedap Dan Berkhasiat

By LiNa_Pg - Monday, December 10, 2018

Assalamualaikum....
Pernah makan Pajeri Peria tak?Haaa..mesti tak pernah makan kan?Sebenarnya saya sendiri pun baru pestaim masak dan makan pajeri peria ni.Kalau Pajeri Terung ,  Pajeri Nanas / Pajeri Nenas tu biasalah kan.Yang rare siket Pajeri Kedondong dan Pajeri Rambutan.Tapi masih boleh terima sebab manis2 semua tu.Buah Peria ni memang terkenal dengan pahitlah kan?Mesti ragu2 kalau buat pajeri, apalah rasanya tu....Tapi kat rumah saya ni husband suka makan Peria..so, why not kita cuba Pajeri Peria pulak.Resepi ni saya tengok dalam  program Dapur Panas Vesawit (Chef Naem) memandangkan bahan-bahan memang simple dan buah peria ada dalam peti ais.Kita cuba ajerlah.Kalau anak2 tak makan, mama dan abah kompom boleh abeskan hehee...Saya guna Peria Katak sebab yang tu jer ada dalam peti ais.Kalau korang nak kurangkan pahit peria ni petuanya rendam dalam air garam dan ramas2 sedikit.Tetapi saya masak terus macam tu jer..Pahit Peria ni kan banyak khasiat...So, kita makan jerlah...
Dan memang sungguh di luar dugaan...abang long dan kakak makan Pajeri Peria ni..katanya pahit tu ada tapi sedap..Maisarah?huh! pandang pun idok hahaha..
Okey jom kita semak resepi..Mudah sangat tau.

Peria tu saya kacau sekejap jer dalam tumisan...saja bagi fresh dan masih crunchy...Kalau korang x berapa suka Pahit tu terasa, guna peria panjang dan hiris nipis2..InsyaaAllah tak rasa pahit

RESEPI PAJERI PERIA
By Malina LiNa Pg  http://linapg.blogspot.com/
Sumber Chef Naem Dapur Panas Vesawit TV3

Bahan-Bahan
  • 1 biji peria panjang /  2 biji peria katak
  • 3 ulas bawang merah (mayang)
  • 1 ulas bawang putih (mayang)
  • 2 inci halia (mayang)
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 sudu besar udang kerin
  • 1 sudu teh gula merah (LiNa Pg tambah rcp asal xde)
  • 80 ml santan
  • 1 bunga lawang
  • 1 kulit kayu manis
  • Minyak
  • Garam+gula/perasa
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris hingga wangi dan garing.
  2. Kemudian masukkan udang kering, tumis sebentar.Kemudian masukkan cili giling ,rempah kari dan gula merah.Tumis hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan santan dan kerisik.
  4. Masukkan peria, gaul rata.Sesuaikan rasa (masuk garam+perasa)Renehkan sekejap hingga kuah pekat.
  5. Dah siap.Tutup Api.Selamat Mencuba

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Nak try lah, kebetulan ada peria sebijik tu, tapi kami tak makan udang kering, ganti ngn ikan bilis boleh?hehe.

    ReplyDelete