Assalamualaikum...
Salam siaran di hujung minggu...Rajin kan buat n3 hari minggu.Ni kes kejar masa hahaaa...Banyak bahan yang nak di post tak kesuntukan masa.So, korang dah ada plan nak masak apa hari ni?Hari minggu biasanya nak juga hidang sesuatu yang istimewa kan untuk keluarga.Tambahan ibu2 yang berkerjaya..Kalau week days tu selalu dah kepenatan dengan tugas di pejabat, balik rumah masak simple2 jer, bila hujung minggu baru masak yang best2 siket kan?Betul tak?Okey la jom saya share idea..Apa kata korang buat Nasi Serai ni.Senang sangat tau...bahan penting confirmlah serai kan?Kalau tak ada pi beli kat kedai dekat2 rumah tu...atau amek jer dalam pasu hahaaa....selain serai bahan lain wajib ada ialah jintan kasar...itu jer la...Senang kan?Resepi Nasi Beringin ni agak lama jugak saya tak buat.Last buat masa pihak Majalah minta resepi nasi dari saya..Lama jugak dah tu..Kira2 2 tahun lepas.Resepi nampak simple jer...Tapi aroma Nasi Serai ni semasa dimasak sangat meruntun jiwa...Memang membuat perut meruntun minta diisi.Jangan dipandang sebelah mata melihat bahan simple..Belum cuba belum tau okey...Dah rasa sekali memang terpikat....
Untuk post sebelum ni boleh tengok SINI
Resepi Nasi Serai Kali ini saya ada buat video jugak.Saya sertakan link di bawah senang korang nak tengok.Okey jom semak resepi.
- 4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam 1/2jam kemudian tos)
- 4 cawan air
- 1 cawan santan/susu cair
- 5 batang serai (titik)
- 1 labu bawang besar (hiris/tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (hiris/tumbuk)
- 1 inci halia (hiris/tumbuk)
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu kecil jintan kasar
- 2 kiub ayam (atau garam+gula)
- Minyak
- Butter/minyak sapi
- Panaskan sedikit minyak dan butter, tumis serai, daun pandan dan bahan hiris.Kemudian masukkan jintan kasar, tumis lagi hingga terbit bau.Jintan tumis kemudian siket sebab halus senang hangus...
- Kemudian masukkan air, susu cair/santan dan kiub ayam (atau garam).Biarkan mendidih terlebih dahulu.
- Kemudian masukkan beras.Kacau rata.Masak seperti biasa.
- Setelah nasi masak, gembur-gembur nasi menggunakan garfu atau chopstick supaya nasi cantik dan tidak patah.
- Taburkan bawang goreng,kismis dan gajus jika suka.
- Sedia dihidang bersama Lauk kegemaran.Selamat Mencuba
- Video youtube LiNa Pg, klik link di bawah
0 comments