Saturday, December 25, 2010

Lempeng Pisang a.k.a Banana Pancake

salam suma..hepi long weekend sempena hari natal,thus yg menyambut x'mast tu..merry x'mast ya..tengok kat dapur ada pisang berangan yg laling beli kat pasar malam, nmpk cam lebam dah sket nk makan cenggitu dah tak berapa sedap, nk wat kek pisang malas lak nk membaking.So godek2 wat lempeng ni la.Pancake ni sebenornya wat untuk minum petang kemarin, ngeee ternipis sket..memula tuh wat tebal tp hangit terhitam plak, rugi lak membazir lak sebiji...pancake ada rasa ala-ala kek pisang gitew..lembut, gebu dan mengenyangkan..resepi ni cilok umah hana.TQ ya hana.
 sedap mkn ngan madu@hersey syrup ni, sungguh enak dimakan begitu saja

Lempeng Pisang aka Banana Pancake
Sumber : Hana's Family
Bahan-bahan
  • 150g tepung gandum @ SRF
  • 80ml susu segar
  • 11/2 sk baking powder - klu gune tpg SRF 1sk memadai
  • 1-2 sudu makan gula - hana tak letak sbb pisang da manis
  • 1 biji telur size M
  • 1 biji pisang (100g) - lenyek halu (sy gn 3bj pisang berangan)
  • 1 sudu makan butter cair
  • secubit garam
Cara-cara
  • Pukul telur hingga sebati (guna whisk je) Kemudian masukkan susu segar. Kacau sebati.
  • Ayak tepung, garam dan juga baking powder. Masukkan ke dalam adunan telur. Gaul sebati.
  • Last sekali masukkan butter cair dan juga pisang lenyek. Mix hingga smooth.
  • Biarkan sebentar dalam 10-15min. Panaskan kuali non stick. Lengser butter sedikit (skali lengser memadai).
  • Tuang sesenduk adunan pancake dan masak hingga timbul lubang dan terbalikkan. biarkan sekejap masak dan angkat.
  • Hidangkan dengan honey, butter atau apa sahaja jem pilihan.
Note: saya wat versi org malas tak rajenn, satukan suma bahan dan blend halus.

8 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

Ada lagi ke..bagi akk 8 biji heheh sedap tu...

lina_pg said... Balas

kak rosa> rasa cam kek pisang..sedap..budak2 suke.mama depa leh mkn sebijik jer tuh pon yg hitam

wachak said... Balas

Dah antar ke bangsar tu singgah ler ke cheras. 8 keping juga sis lina ... he33

~ wa x pernah rasa lagi lempeng versi org putih ni. kalau buat niaga laku ni kan .. :)

lina_pg said... Balas

wachak> okey roger, nnt anto gi cheras lak. 3ketoi udah le..kih3...kak liza tuh anak ramai kena anto byk

Yatie said... Balas

Salam Lina,
Uwaaa sarapan pancake pisang lagi....nak sekeping...yatie kalau perisa pisang ni mmng terliur je...

lina_pg said... Balas

yatie> salam yatie..mmg sedap n mengenyangkan

Nieza said... Balas

akak, saya dtng nk breakfast kat sini ni....ada pankek sedap dok berbau dr sana lagi...hihi hmm nyum nyumm ...:)

lina_pg said... Balas

nieza> jauhnya bau pencake ni pi ya..meh2 kite minum petang lak

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...