Monday, August 27, 2018

Resepi Mee Bandung Sedap Guna Mee Homemade

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran di pagi Isnin.Hari ini anak2 dah mula bersekolah.Segalanya kembali kepada normal rutin.Okey hari ni saya nak kongsikan Resepi Mi Bandung, guna mi homemade lagi sedap...diyakini bersih dan suci.Sejak dua menjak ni rajin benar buat mee heheeee....ya lah kan ada mesin mee..senang kije..masuk tepung, masuk air..tunggu jer mi keluar.Kali ni saya mengelat sikettt jer untuk membuat Mee Bandung ni saya guna perencah Mee Adabi.Kan dapat hamper aritu..kita guna ajerlah sangat memudahkan kerja.Kalau nak tengok resepi Mi Bandung yang 100% from scratch boleh refer SINI
Maaf lah gambar ni saya snap guna HP jer..dah la dekat nak senja dah pun..Malas nak snap beriya
Mee Homemade buat guna Pensonic Noodle Maker.Kalau nak beli boleh beli melalui estore pensonic (fb)
Masukkan kod Lina5PNM
untuk claim hadiah (freegift)selagi stok masih ada
RESEPI MEE BANDUNG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
Sedikit udang kering (rendam dalam air panas)-kisar
1 labu bawang besar-kisar
3-4 ulas bawang merah-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
1 paket kecil perencah Mee Goreng Adabi
2 ketul dada ayam (dadu kecil)
Udang (terpulang nak letak banyak mana)
Telur (4-5 biji)
Fishball dan fish cake (secukupnya)LiNa Pg celur sekejap
Stok udang (air rebusan kulit udang)/Air biasa
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
Sedikit nisan keret/gula melaka
1 kiub ayam
2  biji ubi kentang/keledek (rebus dan lecek halus)
Sayur sawi (LiNa Pg asingkan bhgn batang dan daun)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing
  2. Masukkan pes perencah Mee Goreng Adabi (Kalau tak ada masukkan 3-4 sudu cili giling).Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan dada ayam yang dipotong kecil.Kacau sebentar untuk kecutkan isi ayam.
  4. Masukkan stok udang (air rebusan kulit udang) biarkan kuah mendidih.Masukkan batang sawi (bhgn ni keras sedikit kena masak lama)
  5. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, gula nisan/gula melaka dan kiub ayam.
  6. Masukkan ubi keledek/kentang yang dilecek halus.Kacau rata.
  7. Masukkan udang dan telur (satu persatu).Biarkan sebentar hingga telur 'set' sedikit.
  8. Masukkan fish ball dan fish cake (LiNa Pg dah celur siap2)so masuk last.kalau tak celur masuk awal sedikit.
  9. Akhir sekali masukkan sayur sawi (bahagian daun) tutup periuk..biarkan -2 min hingga sawi sedikit layu.Dah siap
Mee Telur Homemade By Malina LiNa Pg
Bahan-Bahan (cup noodle maker)
2 cup tepung gandum 
1 biji telur+serbuk kunyit/pewarna +air+myk=120ml

Cara-Cara
  1. Masukkan tepung ke dalam noodle maker.
  2. Tutup cover
  3. ON - Springy Noodle+Confirm
  4. Proses (kneading 3min - rest 7min- extrude)semuanya secara automatik..Tunggu mi keluar jer ok
  5. Rebus mi sekejap (ikut saiz mi) pastikan air mendidih terlebih dahulu sebelum masukkan mi
  6. Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.Lalukan di bawah air paip supaya mi benar2 sejuk.
  7. Toskan dan letak sedikit minyak.
  8. Sedia dihidang bersama Kuah Mi Bandung.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...