Assalamualaikum...
Bila ada stok Inti Kelapa Serbaguna ni, maka akan timbul kuih susulan yang menggunakan Inti Kelapa.Senang kije buat Inti Siap2 simpan dalam peti ais.Teringin nak makan kuih apa2 yang menggunakan Inti Kelapa, kita godek2 buat jer.Menjimatkan masa.Tambahan musim cuti sekolah macam ni kan anak2 sentiasa terasa lapar tambahan pula sekarang musim hujan, lagilah terasa cepat lapar.So,mak2 kalau ada masa free, buat jer Inti Kelapa ni banyak2 dan simpan dalam peti ais.Kalau ada kerajinan boleh buat pau atau bun jugak.Tapi LiNa Pg ni tak adalah kerajinan nan jiti sampai nak buat bun/pau...haishh hujan2 ni lambat nau nak tunggu proofing tu kan?
Kalau setakat kuih ketayap ke hapa tu haaa..bolehlah lah hehee...Kalau dulu masa kecil saya panggil Kuih Batang Buruk.Bukan Batang Buruk kuih raya tu tapi yang ni lah kuih ketayap ni.Tapi lama kelamaan nama panggilan tu semakin dilupakan.Mayb ada setengah tempat masih kekal dengan nama tu.
Kali ini saya menggunakan resepi kuih ketayap yang lain siket.Biasalah kena ada penambah baikan.Lagi sedap, lembut dan tidak melekat.Kiranya boleh buat melayang jer dari pan terus ke pinggan..Ala2 roti canai terbang hahaaa...Takde lah terbang tapi boleh swing gitu jer 'lempeng' tu dah melunsur ke pinggan.Korag boleg tengok kat youtue ok.Rajin sungguh la haih..siap buat video bagai.Tapi part Inti tu kena tengok kat video Kuih Tepung Bungkus okey..sebab saya guna lebihan Inti tu jer.Ini pun masih berbaki lagi.Ingat petang ni nak buat Kuih Pulut Inti pulak..
Okey jom kita semak resepi kuih dadar gulung yang lembut, sedap dan mudah digulung.Bahagian crepe/lempeng tu sangat lembut, bila gulung mmg tak patah dan sedapppp sangat tau....ada rasa lemak2 sebab saya gunakan sedikit santan.
- 1 biji kelapa parut putih
- 1 cawan air (secukupnya)
- 1 ketul gula nipah (120g)
- 3/4 cawan gula merah
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung gandum
- 3 helai daun pandan
- sedikit garam
Cara-Cara (Untuk Inti)
- Masukkan gula nipah, nipah merah, daun pandan, garam dan sedikit air.Masak hingga gula larut.
- Masukkan kelapa parut, gaul rata (tambah air jika perlu) masukkan gula pasir (jika perlu)ikut selera.
- Taburkan tepung gandum dan masak hingga Inti Kelapa kelihatan seperti gambar di atas (refer post Kuih Tepung Bungkus)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1/2 cawan santan
- 1 biji telur
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar minyak masak
- sedikit garam
- 2 helai daun pandan
- Satukan semua bahan b ke dalam pengisar.Kisar halus.Kemudian tapiskan.Rehatkan adunan selama 10 minit
- Panaskan non stick pan, oleskan dengan sedikit minyak.
- Tuang adunan kuih ketayap angaran 1 senduk, ratakan ke selurahan pan.Biarkan selama beberapa minit hingga crepe masak (guna api kecil sahaja).Tak perlu terbalikkan crepe.Kaedah sama seperti roti jala
- Kemudian angkat crepe.Ulang proses hingga adunan habis
- Letakkan Inti Kelapa secukupnya.Kemudian gulung dengan kemas.Kuih Ketayap siap.Selamat mencuba.
5 comments
Lamanya tak buat kuih ketayap. Asyik beli jew kalau sarapan pagi di kantin.
ReplyDeleteHebat i akan try petang nii.thank you for sharing resipi
ReplyDeleteKalau tak letak santAn xpa tak?
ReplyDeleteYes akhirnya tapi kurang hijau laaa
ReplyDeleteKnp kulit dia pecah² bila kita gulung dia?
ReplyDelete