Tuesday, August 7, 2012

Ayam Rosemery Grill Madu

Assalamualaikum...
Ayam Rosemery ni saya buat untuk berbuka petang kemarin.Ekceli saya gunakan resepi ayam grill madu yang pernah -3 kali buat sebelum ni.Cuma kali ni ada tambahan rosemery.Saya gunakan daun rosemery segar dan guna sedikit yg kering (dalam botol).Hasilnya memang sedap.My laling ratah lauk jerr.Ayam saya perap semalaman lagi lah best..Bila perap lama jus ayam akan keluar dalam bekas marinate tu, saya panaskan atas api dan tambah mushroom soup packet(ready tu) kacau hingga kuah pekat. Pergggg memang sedap.Ala-Ala Kenny Rogers..
pic kucar-kacir sbb ayam masak kol 7.25pm..snap lebih kurang jer

AYAM ROSEMERY GRILL MADU
By :Choppy myR

  • 1 ekor ayam size M
  • 1 kiub ayam
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 3 sudu besar sos tiram 
  • 3 sudu besar madu
  • 4 ulas bawang putih(tumbuk)
  • 1in halia(tumbuk)
  • 1 sudu kecil lada hitam 
  • Sedikit olive oil 
  • 2 tangkai daun rosemery (cincang)
  • sedikit rosemery kering
  • Kentang dan Karot

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
  2. Perap 30 minit atau lebih (sy perap semalaman).Kemudian bako dlm oven suhu 180 darjah selama 1jam
  3. saya lapik alumium foil atas dulang pembakar, pastu baru letak ayam.Lumurkan sedikit myk(olive oil)
  4. Sapukan sedikit air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam.(Selebihnya saya kacau hingga pekat-jadikan kuah)
  5. Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang.Supaya ayam tidak kering.

15 comments:

Cheq Sue said... Balas

adusssss.... kecur dibuatnya menengok ayam bakor kak lina ni...

Zaliedana said... Balas

Adeiii kak lina,terliurrrrr abis nengok ayam akak berposing tuh,nmpk seksiiii uuu..fuhhh sodapnyer..aya,m klo bakar sekor2 lagi sdp dri bako cikit2 kan,tapi kat umh sy nih klo bako sekor,ermmm xtau bape ari nak abiskan..Erm akak bli rosemary yg fresh kat mna kak,kat supermarket ke..sy duk gna yg dry jerlah,xpernh pasan lak yg fresh ni..msti lagi harum kan..

Mamasya said... Balas

Salam Lina. mengoda nengok ayam grill Lina posing itu. kalau ayam grill kesukaan anak2.....tambah bulan puasa ni suka lauk2 yg bakar...nanti boleh cuba resepi Lina ni..

lina_pg said... Balas

Cheq Sue> Seriyes sedap ni cheq sue..tambah lak ada gravy tuh lagi sedap

lina_pg said... Balas

CT> Akak beli ayam kecik jer tuh..size M kat Ayamas..ayam muda mmg isi lembut jerr..Sekali ngap licin suma hihihi

Rosemery fresh tu kak lina beli kat Tesco Extra Sg.Dua,CT cari area daun salad..murah jer RM1.70 sepaket

lina_pg said... Balas

Mamasya> wslm, menu ayam mmg laku kat umah ni.Yg ni pun sekali makan jer abess hihihi.
Sedap taw..xrugi cuba

FnF Simple Life said... Balas

terguda tgk ayam panggang roemary ni... oh maak kuah ayam tu guna mushroom soup ready made ye... leh try cara ni lak nnt... tq 4 sharing ;)

quinnie said... Balas

kak lina..ayam ni kalau makan dgn sos cendawan pun sedap ni kak...ala2 chicken chop terus..hehehe...bulan pose kalau tak menggolek ayam memang tak sah rasanya....beli mahal betul ayam golek skang ni....:)

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam baru nampak ayam ni, tadi scroll pun x nampak. Pc akk ni tak nampak picas ayam la, tgk kat tingkap rumah je.

Tentu sedap bila mkn ngan mushroom t sos tu kan..yummy, tergoda sungguh ni,

hari ni mkn kepci, ucu belanja, pas tu a,ngah beli ayam golek sekor

lina_pg said... Balas

kak rosa wslm..berbka ngan kepci...ngan ayam golek..cam omputi lak hihihi..

sedap aam grill ngan sos muhsroom ni..trylah mesi bdak2 suka..
Nisa siap mina wat lagi..

lina_pg said... Balas

FnF> sedap kalau tuang kuah atas ayam tu..bleh wat chicken chop lak len kali

lina_pg said... Balas

Q> Betul tu bulan posa ni..palin kurang sekali mesti menggolek ayam.

Nanti nak try versi plak..wat chicken chop..mesti anak2 suka

Norzie hany said... Balas

Sedapnya meratah ayam ni Lina,dah tak pandang nasi dan lauk lain dah.

lina_pg said... Balas

Norzie> Betul tu my lali ratah lauk jer..sdp tmbah lak ada kuah tu..

zila norazila said... Balas

salam ina,
biasa buat rosemry gitew2 jew..ha haaa..nie ada buh madu ..mmg lg best la tue..nk cubut peha ayam tue

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...