Assalamualaikum...
Kembali dengan resepi udang, masih ada beberapa resepi udang yang belum sempat saya update dalam blog TMK ini.Tak tahulah sempat habis semua resepi atau tidak.Nampak gaya kena carry fwd lepas raya juga ni.Itulah kan sebelum ini masuk tahun 2025 langsung tak buat sebarang posting dalam blog TMK, bila bulan ramadan kelam kabut update blog akn dah tak sempat.Udang masak kam heong ini hasil inspirasi ayam masak kam heong, kita tukar haiwan sahaja dari ayam kepada udang.Proses memasak udang ini tidak begitu lama kerana udang cepat masak, seronok tengok bila anak-anak berselera makan udang.Rencah-rencah tumisan yang bersalut kat udang tu gaul-gaul dengan nasi panas memang nikmat betul.Haaa kalau belum ada idea nak masak apa petang ni , boleh cuba resepi udang masak kam heong, tak ada udang gantikan dengan ayam.
- Satukan semua bahan A dan gaul rata.Ketepikan sebentar.
- Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, angkat dan ketepikan.Keluarkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
- Masukkan serai, bahan kisar dan tumis hingga garing.Setelah garing masukkan serbuk kari dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap lemak manis dan sedikit air.Tumis sekejap dan biarkan kuah mendidih.
- Masukkan hirisan bawang besar, cili padi dan cili merah.Gaul sekejap hingga bawang layu.
- Akhir sekali letak sedikit lada sulah dan tabur hirisan daun bawang untuk hiasan.Dah siap udang masak kam heong.Selamat mencuba.
1 comments
sedap nampak nie...tak pernah lagi linda try masak kam heong nie
ReplyDelete