Cara Buat Telur Kicap Black Pepper Lauk Sahur Menambah Nasi
By LiNa_Pg - Wednesday, March 26, 2025
Assalamualaikum...
Apabila di penghujung ramadan, menu sahur atau berbuka semakin ringkas, makan pun sekadar untuk alas perut kalau sahur pulak lebih kepada nak ambil berkat sahur je.Lauk telur kicap lada hitam ini walaupun simple tapi memang berselera makan dengan nasi panas.Tak ada lauk lain pun tak mengapa.Nak masak pun sangat cepat, bangun pukul 5am pun sempat nak siapkan lauk.Bagi ibu-ibu yang belum ada idea lauk sahur atau boleh juga kalau nak buat lauk berbuka puasa, bolehlah tiru idea ini.
Telur Masak Kicap Lada Hitam
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
6 biji telur (untuk 6 orang makan)
2 labu bawang besar (hiris)
5 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
2 biji cili padi (hiris)
Lada hitam secukupnya
Daun bawang jika ada
2 sb sos tiram
2 sb sos cili
2 sb kicap lemak manis
Cili padi untuk hiasan
Serbuk lada sulah
Jus limau kasturi
Minyak
Air
Cara Cara
- Panaskan minyak, goreng telur mata hingga masak.Angkat dan ketepikan.Kuantiti telur mata terpulang berapa orang nak makan.
- Gunakan minyak goreng telur tadi, tumis hirisan bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili padi.Tumis sekejap hingga terbit bau dan bawang layu.Masukkan serbuk lada hitam dan daun bawang tumis hingga garing.
- Masukkan sos tiram, sos cili, kicap lemak manis dan sedikit air.Tumis sekejap.Kemudian masukkan telur yang telah digoreng tadi, cili padi dan daun bawang.Gaul rata telur dan bahan tumisan.
- Taburkan serbuk lada sulah dan perahan jus limau kasturi.Gaul sekejap.Dah siap!
0 comments