Friday, December 20, 2019

Cara Buat Sambal Belacan Lebih Sedap Dan TIPS Sambal Belacan Tahan Lama

Assalamualaikum...
Hi semua, hari ni saya nak kongsikan Resepi Sambal Belacan.Biasanya kami sekeluarga suka makan Sambal Belacan versi goreng atau juga dikenali sebagai Sambal Getuk iaitu semua bahan digoreng sebentar hingga layu, kemudian dikisar atau ditumbuk.Kali ni saya buat Sambal Belacan Tanpa Bawang pulak dan tidak digoreng.Rasanya sungguh padu enak luar biasa.Nanti saya kongsikan pelbagai tips supaya sambal belacan lebih sedap dan tahan lama.
Okey untuk Resepi Sambal Belacan ni saya sediakan video tutorial di youtube sana.Alhamdulillah sambutan sangat menggalakan.Dalam masa seminggu sahaja jumlah tontonan melebihi 145K.Memang betul la sambal belacan ni kegemaran rakyat Malaysia.Kalau tak pedas memang tak sah kan?Rata rata telah memberi feedback dan mencuba dan berjaya buat Sambal Belacan yang sedap.Alhamdulillah terima kasih semua yang tak pernah putus mendoakan kesejahteraan kami sekeluarga.Memang terharu dengan korang semua.Saya kembalikan doa yang baik baik juga buat kalian, semoga dimurahkan rezeki dan berada dalam lindungan Allah s.w.t selalu hendaknya.Aamiinn.
Okey berbalik kepada resepi kita hari ini, ada beberapa tips supaya Sambal Belacan lebih sedap dan tahan lama iaitu: 

  1. Belacan mestilah dibakar terlebih dahulu supaya sambal belacan lebih beraroma.Rasa dan bau sambal belacan akan lebih mantap dan lebih sedap
  2. Guna air suam untuk membancuh asa jawa.Tips sambal tahan lama.
  3. Guna asam jawa yang ada biji, jangan guna asam jawa yang bentuk pe.Rasa dan tektur sambal tak akan sama.
  4. Kisar bersama kulit limau kasturi supaya aroma sambal lebih padu.PASTIKAN BUANG BIJI limau.Untuk elakkan rasa pahit.Tips tambahan, kalau ada biji limau yang termasuk ke dalam sambal, memang sambal akan rasa sedikit pahit dihujung hujung rasa.Tapi tak mengapa, tak perlu buat apa apa.Biarkan sambal belacan berada dalam keadaan suhu bilik selama 4-6jam (jangan simpan dalam peti ais)InsyaaAllah sambal akan menjadi sedap dan rasa pahit akan hilang dengan sendirinya apabila sambal telah mesra dengan bahan bahan lain.Jangan risau okey.
  5. Tips untuk elakkan sakit perut, tinggalkan beberapa tangkai cili padi,cili merah bersama dengan tangkainya (JANGAN BUANG TANGKAI)Petua orang lama kat bahagian tangkai tu la penawarnya supaya tak sakit perut lepas makan sambal.Sebab ada setengah orang, perut tak tahan dengan pedas.
  6. Tips tambahan (ini dari follower youtube terima kasih)masa saya buat video, tips ni saya sendiri belum tahu.Lepas cuci cili, siram dengan air supaya sambal tahan lama.
  7. Okey, kalau korang ada tips tambahan bolehlah kongsi bersama di ruangan komen.
Resepi Sambal Belacan simple tapi sangat sedap.Wajib simpan stok kat dalam peti ais ni.

SAMBAL BELACAN POWER
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
50g belacan bakar
5 biji limau kasturi (buang biji)
3 biji cili merah (patah-patahkan)
1 biji cili hijau (patah-patahkan)
5 biji cili padi merah
25 biji cili padi hijau
100ml air asam jawa pekat
Garam kasar
Gula secukupnya
Perasa/aji

Cara-Cara

  1. Satukan semua bahan dan kisar kasar sahaja.Garam dan gula masuk sedikit sahaja dahulu.
  2. Dah siap kisar, sesuaikan rasa tambah garam,gula dan perasa.
  3. Sambal belacan dah siap. 
  4. Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY paparan di bawah

Cuba tau...memang sedap

Wednesday, December 18, 2019

Resepi Cucur Manis Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam

Assalamualaikum...
Apa khabar semua.Hari ni cuaca mendung jer, sejuk nyaman terasa macam sedang bercuti di Cameron Highland haha.Dah rancang ke tu  nak masak apa untuk tengahari nanti?Saya sendiri pun belum fikir lagi ni.Tapi awal2 pagi dah keluarkan ayam.Biasalah hari2 lauk ayam, kalau teringin nak makan lauk lain pun , ayam goreng mesti ada jugak.
Okeylah hari ni saya bukan nak kongsi resepi lauk pauk, tapi nak share idea untuk minum petang.Biasalah time cuti sekolah ni, tambah cuaca sejuk,manjang lapar jer kan?
Resepi Cucur Lemak Manis ni saya pernah buat sebelum ni tapi menggunakan susu manis dan susu cair.Kali ni saya olah sedikit menggunakan santan,alahai betul punya lemak manis.makan berketul2 pun tak sedar.Tambah kalau makan panas2 lagilah sedap.
So,kalau korang nak sediakan minum petang untuk anak2 bolehlah buat cucur manis yang rangup di luar, tapi lembut di dalam.Memang sedap.
Resepi Cucur Kembong Lemak Manis ni, saya sediakan video tutorial di youtube channel.Bagi yang belum subscribe, bolehlah subscribe okey sebab kebanyakan resepi baru saya akan upload ke sana terlebih dahulu, kemudian baru update dalam blog ni.Subscribe okey...percuma jer.InsyaaAllah setiap minggu ada video terbaru.Kalau kat blog ni saya tenggelam lama kemudian baru timbul, tapi kat utube insyaaAllah setiap minggu ada yang terbaru.Hari Khamis (Esok) ada video baru kat utube okey.
Jom kita semak resepi cucur susu lemak manis
 Montok montok semua...walauapun ada yang bertanduk tapi tang tanduk tu lagi ranguppp
Resepi sangat simple tapi memang sedap digandingkan dengan secawan teh o panas

RESEPI CUCUR LEMAK MANIS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan 
1+1/4 cawan tepung gandum (ayak) 
120-150ml santan 
6-7 sudu besar susu pekat manis (boleh tambah/kurang) 
1/2 sk baking powder 
Sedikit garam 
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
  1. Satukan tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  2. Kemudian masukkan susu pekat manis.Gaul rata.
  3. Masukkan santan sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yang pekat dan licin.Rehatkan adunana selama 10-15min.
  4. Panaskan minyak, kemudian goreng cucur menggunakan api sederha hingga kuning keemasan.
  5. Tips semasa menggoreng sentiasa kacau/golekkan cucur supaya mendapat bentuk yang bulat.
  6. Angkat dan toskan.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial.Klik butang PLAY paparan di bawah
Untuk paparan lebih jelas, boleh tonton di youtube LiNa Pg

Monday, December 9, 2019

Cara Buat Daging Bakar Harimau Menangis Yang Sangat Sedap | Resepi Daging Bakar Ala Thai | Daging Bakar Danok

Assalamualaikum....
Pernah makan daging bakar Danok yang sangat terkenal di negara Thai.Tapi sekarang ni daging bakar Ala Thai ni sudah ada dijual di Malaysia.Dagingnya yang lembut dan sangat sedap bila dicicah dengan air asam Thai yang pedas,masam dan hujung hujungnya terasa sedikit manis.Kalau di Penang ni ada juga beberapa tempat yang menjual Daging Harimau Menangis ni.Apaaaa daging harimau??Ish bukan daging harimau laaaa...Tetapi bahagian daging lembut yang dipanggil HARIMAU MENANGIS.Kenapa?Mengikut sejarah, kalau harimau membaham lembu bila dia dapa makan bahagian yang lembut tu,maka harimau tersebut akan menangis (menangis sebab terharu dapat merasa bahagian lembu yang sangat sedap)Haaa..macam tulah al kisahnya.
Dah lama sangat berangan nak buat Daging Bakar Ala Thai ni, tak tahu berapa kali beli daun ketumbar tapi tak jadi jadi jugak nak buat.
Suatu hari saya ternampak post Siakap Keli lalu lalang kat wall fb, terus naik semangat nak mencubanya.Tapi resepi yang saya kongsikan ni saya gugel beberapa sumber lain termasuk kak nor secubit garam dan youtube dari Thai jugak.Resepi yang saya kongsikan di bawah ini adalah kombinasi banyak sumber rujukan.
Daging Bakar Danok ni saya tak guna part harimau menangis pun sebab daging ini jer yang ada dalam peti ais.Inipun stok daging korban yang bertapa sekian lama dalam peti ais.Kat rumah ni sangat jarang masak daging sebab en.suami tak makan daging.Tapi Daging Bakar Danok punya pasal,dia langgar pantang jugak hahaaa...Mana boleh tahan tengok daging bakar yang panas berasap tu mestilah meruntun jiwa raga nak merasa keenakannya kannnnn?
Resepi Daging Harimau Menangis ni saya sediakan video tuturial jugak.Walaupun senang jer nak buat tapi ini untuk rujukan anak cucu nanti.
Sedap sangat tau...Dagingnya yang lembut, sangat ngam kalau dicicah dengan air asam.Nak makan macam tu pun dah cukup sedap.
Air asam Thai.Warna merah chilli flakes yang dah sebati dengan gula.Nampak jer merah tapi pedas2 manja jer.Saya tambah cili padi siket nak bagi lagi umphh
Close up siket supaya korang terliur.Kalau teringin nak merasa tapi tak ada daging, bolehlah tukar dengan sotong.Tapi guna Daginglah baru padu

Buat sementara waktu ni, korang tengok video tutorial dulu ya...
Resepi nanti saya unpdate kemudian.
https://www.youtube.com/watch?v=2f_WXGLvkeo

RESEPI DAGING BAKAR DANOK | DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Perap
280g daging
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan
1/2sb gula
1 sk lada hitam kasar

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan dan perap selama 30min (lagi lama lagi sedap)
  2. Panaskan pan, dan bakar hingga masak

Bahan Sos
2 sb beras sangai (boleh kurangkan)
1 akar ketumbar
2 ulas bawang merah
3 biji cili padi
Serbuk cili kasar/chilli flakes secukupnya
Air Asam Jawa
Jus limau nipis
Gula Thai/Gula merah
Sos ikan
Hirisan daun ketumbar 

Cara-Cara
  1. Tumbuk beras sangai hingga halus terlebih dahulu, kemudian tumbuk akar ketumbar,bawang merah dan cili padi.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk. 
  3. Masukkan air asam jawa secukupnya, perasakan dengan sos ikan, gula merah/gula Thai dan jus limau nipis. 
  4. Masukkan chilli flakes dan hirisan daun ketumbar. 
  5. Seimbangkan rasa masam, manis dan pedas secukup rasa. 
  6. Simpan dalam peti ais sebentar supaya semua mesra.

Friday, December 6, 2019

Cara Buat Cucur Ikan Bilis Nak Kongsi Bahan Rahsia Supaya Cucur Rangup Dan Sedap

Assalamualaikum...
Dah ada plan ke nak masak apa untuk minum petang?Kalau belum ada, apa kata korang buat Cucur Ikan Bilis.Resepi simple dan sangat mudah disediakan.Bahan2 pun capai jer apa yang ada dalam peti ais tu.Psstt ni saya nak share satu tips petua supaya cucur atau bahan gorengan kita menjadi rangup dan sedap.Ini rahsia makcik2 yang meniaga goreng pisang atau apa2 yang goreng rangup kat tepi jalan tu.Ishhh..memandai jer buat tuduhan kata guna tepung goreng ready made.Takde maknanya...guna tepung gandum biasa jer tau...BAHAN RAHSIA dia ialah...MAJERIN CAIR dan guna AIR SEJUK hehe...Korang masukkan sedikit majerin dalam adunan yang nak digoreng.Magik kan majerin jer pun tapi hasilnya memang mantap.
Resepi Jemput Jemput Ikan Bilis kali ni, saya sediakan video tutorial.Dah agak lama jugaklah post ke utube sana.Macam biasalah ambil masa siket untuk publish kat blog ni.Kesnya malas nak mengarang ayat hahahaa...
Okey jom kita semak resepi cekodok ikan bilis yang super sedap ni.
 Bila tengok ikan bilis yang berceracak tu uish memang sedap..Krup krak jer bila makan.Cicah pula dengan sos cili tu lagilah sedap.
Simple jer tapi kalau buat minum petang, kejap jer lesap sepiring

RESEPI CUCUR IKAN BILIS RANGUP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1+1/2 cawan tepung gandum
  • 250ml air sejuk (peti ais)
  • 2 sb majerin cair
  • 1 cawan ikan bilis
  • 1 cawan karot (yang disagat)
  • 1/2 cawan daun bawang
  • 2 ulas bawang merah (hiris)
  • 3 biji cili padi/cili merah (hiris)
  • Garam
  • Gula
  • Pati ikan bilis
  • Serbuk kunyit/pewarna
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan kecuali air dan majerin.Gaul rata terlebih dahulu.
  2. Kemudian masukkan majerin cair dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil adun.
  3. Adunan cucur jangan terlalu cair/pekat.Rehatkan sebentar anggaran 15-20min.
  4. Panaskan minyak dan goreng cucur dengan api sederhana hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.Cucur ikan bilis sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  5. Untuk video tutorial, sila tekan buatng PLAY paparan di bawah
Untuk menonoton lebih jelas, sila klik link berikut

Monday, December 2, 2019

Cara Buat Kuih Kaswi Gula Merah Yang Lembut Meliut Goyang Gedik | Resepi Kuih Kasui Teknik Kukus Tanpa Pengukus

Assalamualaikum...
Bersiaran di bulan Disember, hari ni cuaca mendung jer.Bagaimana cuaca di tempat kawan2 di luar sana?Dah mula cuti sekolah ni, agak rilek siket untuk buat entry blog.Banyak lagi yang tertangguh sebenarnya.Bila ada masa kelapangan baru sempat jengah dapur yang satu ni.Kalau korang nak cari idea masak masak, boleh terus ke youtube saya okey.Sebab kat sana video lebih fresh, sebab saya akan upload ke sana terus lepas siap edit.Boleh klik link di bawah 
Bagi yang belum melanggan, korang log in guna gmail jer, lepas tu boleh subscribe ok.FREE jer tau.Jangan Lupa Turn ON butang loceng untuk dapatkan notifikasi video terbaru
Kuih Kosui ni sangat sedap, lembut meliut liut.Manis sesedap rasa, tambahan pula disalut dengan kelapa parut muda yang lemak lemak masin.
Tips supaya kuih tahan lama, kelapa parut tu kukus sebentar.Supaya lambat masam
 3 ketul jer?Mana cukup hehe...Sangkaan saya anak2 kurang suka kuih kuih lama macam ni.Rupanya si kecil yang cerewet ganda doblas tu pun makan tak hengat.Tapi biasalah kelapa tu memang x makan punya.

RESEPI KUIH KOSUI LEMBUT SEDAP DAN GOYANG MELIUT LIUT
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 cawan tepung gandum (115g)
  • 1/2 cawan tepung ubi (40g)
  • 1/2 cawan gula merah (60g)
  • 1/2 cawan gula pasir (80g)
  • 2 helai daun pandan
  • 2+1/2 cawan air (550ml)
  • 1 sk kicap pekat (tips supaya kuih lebih gelap)
  • Sedikit kapur makan (tips supaya kuih sedikit kenyal)
  • Kelapa parut putih
  • Garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan (KECUALI kelapa parut dan garam) ke dalam blender.Kisar halus.Kemudian tapiskan.
  2. Alaskan loyang dengan aluminium foil dan oleskan dengan sedikit minyak.
  3. Tuang adunan tadi kemudian kukus hingga masak (anggaran 50min-1jam) bergantung kepada saiz bekas.Pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus.Jika tiada pengukus, boleh guna kuali untuk mengukus.Refer video youtube untuk melihat tutorial/teknik kukus tanpa pengukus.
  4. Selepas kuih masak, ketepikan terlebih dahulu dan pastikan kuih benar2 sejuk sebelum dipotong.Tips supaya potong kuih cantik dan kemas.
  5. Sementara menunggu kuih sejuk.Satukan kelapa parut dan sedikit garam dan kukus selama 5min.
  6. Untuk mendapatkan potong kuih yang kemas, potong kuih menggunakan pisau plastik.Kemudian salut dengan kelapa parut.Kuih Kaswi sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

Monday, November 25, 2019

Resepi Donut Kampung Paling Mudah Tak Perlu Uli Tetap Menjadi

Assalamualaikum...
Selamat bercuti kepada adik adik yang bercuti.Bila tiba musim cuti sekolah macam ni mulalah si emak pening kepala nak masak apa untuk anak2 kan?Dorang ni asyik lapa jer kalau tak ada aktiviti.Mak mak pun asyik terperap kat dapur nak sediakan makanan.
Okey hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat sesuai untuk anak2 dan merupakan kuih kegemaran si kecil saya iaitu Kuih Donat.Kuih Donat ni dah pelbagai versi saya buat.Kali ini saya buat Donut Kampung jer, resepi donut paling senang sebab tak guna bahan2 yang pelik2.Tak perlu bread improver, dough softener bagai.Hanya guna bahan bahan basic jer.Lagi best gaul2 macam tu jer.Boleh dikatogerikan sebagai donut orang malas hahaa....Sebab nak cepat saya cuma campur dan adun lebih kurang min jer (serius 5min jer)kiranya asal bercampur sekata.Alhamdulillah donut tetap menjadi dan sedap.
Perlu diingatkan tempoh menguli memain peranan penting tau.Lagi lama diuli (hingga elastik)donut akan lebih lembut.Tapi kalau nak ikut cara saya pun okey...cepat siap, cepat boleh makan...
 Donut ni macam tak salut gula kan?Haa ya betul memang tak salut dengan gula..sebab masa snap ni Donat masih panas lagi.Saya tabur dari atas siket jer.Ni kes nak snap cepat2 punya pasal.Ramai beratur tak sabar nak makan.Kalau bedak elok dengan gula lagi cun lah si donut ni
Walaupun tak uli dengan beriya tapi donut ni tetap gebu dan sedap.

RESEPI DONUT GEBU DAN LEMBUT (TAK PERLU ULI)
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kentang
  • 1 sk baking powder
  • 2 sb majerin
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sb gula
  • 1 sb susu pekat
  • 2 sk yis
  • 1 cawan air suam (230ml)
  • Minyak 
Cara-Cara
  1. Satukan air suam, susu pekat manis, gula dan yis ke dalam bekas.Kacau dan biarkan selama 10min (hingga yis berbuih)
  2. Jika selepas 10min larutan tiada buih, itu bermakna yis telah rosak/mati.
  3. Dalam mangkuk yang lain, satukan tepung gandum, tepung kentang,baking powder dan majerin.Ramas tepung dan majerin sambil masukkan telur (yang telah dipukul sedikit) ramas2 hingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Masukkan campuran yis sambil uli.Jika adunan agak lembek, sapukan tangan dengan minyak (JANGAN TAMBAH TEPUNG nanti kuih akan keras)
  5. Uli hingga menjadi doh.Kalau rajin uli hingga elastik (hasilnya kuih sangat lembut dan sedap)Kalau nak buat ekspress, uli doh sekadar sebati sahaja (saya uli 5min)
  6. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 30-40min.
  7. Setelah doh kembang, tumbuk2 doh untuk keluarkan gelembung udara yang terperangkap.
  8. Kemudian bolehlah dicanai dan dicetak menggunakan donut cutter.Jika tiada donut cutter, bulatkan doh dan timbang anggaran 30g.
  9. Leperkan doh dan buat lubang di bahagian tengah.Boleh refer di video
  10. Panaskan minyak, goreng api sederhana hingga masak.
  11. Setelah kuih sejuk, salut dengan gula kastor.Kuih Donut sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  12. Untuk Video Tutorial sila klik butang play paparan berikut
Untuk melanggan youtube lina pg, Silalah berbuat demikian kerana subscribe itu percuma jer guys...Klik

Thursday, November 21, 2019

Resepi Sup Tepung Gandum Yang Sangat Unik Dan Menyelerakan.

Assalamualaikum...
Pernah makan sup tepung gandum atau sup tepung tarik tak?Sup tepung ni lebih kurang Pan Mee iaitu mee style cina yang digelek dan dicubit kemudian tarikkkk hingga putus kemudian rebus hingga masak.
Sebelum ni saya pernah jugak buat Sup Tepung Gandum ni...saya masak sup dulu kemudian baru masukkan tepung yang ditarik tarik.Rasanya sedap, tapi kesilapan kecil tu mengakibatkan kuah sup makin berkurang semasa proses memasak tepung.So,kita belajar dari pengalaman yang lepas.Saya buat doh dan rebus kosong terlebih dahulu tepung tu lepas tu baru masukkan ke dalam kuah sup.Macam ni baru ok kuahnya menten.
Untuk kali ni saya sediakan video tutorial untuk korang tengok.Bahan2 tu terpulang pada citarasa sendiri nak masuk apa.Kali ni saya upgred siket la masuk ayam, sayur dan cendawan.Sebelum ni saya cuma ikan bilis dan sedikit sayur.Kiranya all in one la.Kenyang dan berkhasiat.Resepi ni dah lama saya buat bulan Oktober lagi.Tapi tu la asyik tertangguh jer nak buat posting kat blog ni.Bila ada kelapangan ada n3 yang perlu disegerakan.Yang mana tugasan tu kita kena buat cepat lah.Kalau yang suka suka tu...buat secara santai la.
Sup ringkas, tapi rasanya sangat sedap dan sungguh segar.
 Cubalah isnyaaAllah sedap..Seolah sup sayur ringkas tapi ada tepung gandum kat dalam tu yang seakan koay teow..menarik kan?

SUP TEPUNG GANDUM | SUP TEPUNG TARIK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Doh)
  • 1+1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk garam/cukuprasa
  • 1 sb minyak masak
  • 100ml air

Cara-Cara
  1. Satukan tepung, garam dan minyak.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh.
  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.Jika doh sedikit lembek, sapukan tangan dengan sedikit minyak.Bulatkan doh dan tutup dengan plastik wrap.Perap selama 15min (supaya doh lembut dan senang untuk ditarik)
Bahan B (Sup)
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • 2 ketul dada ayam
  • Cendawan tiram
  • Fish ball
  • Fish cake
  • Sayuran
  • Tomato ceri
  • 2 kiub ayam
  • Air secukupnya
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Didihkan air ke dalam periuk, masukkan dada ayam (masuk terus seketul) 
  2. Kemudian cubit dan tarik doh tadi.Cubit kecil2 sahaja kerana doh akan kembang apabila masak.
  3. Apabila ayam empuk, keluarkan ayam dari rebusan.Kemudian carik-carikkan ayam.
  4. Sementara menunggu tepung masak, kita buat kuah sup.
  5. Dalam periuk lain, masukkan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga garing.
  6. Kemudian masukkan air,kiub ikan ayam dan isi ayam yang telah dicarik2 tadi.
  7. Masukkan tepung yang telah direbus tadi.
  8. Masukkan juga fish ball, fish cake, cendawan tiram, sayuran/sawi, tomato ceri.Sesuaikan rasa.Jika kurang masin boleh tambah sedikit garam.
  9. Tutup api.Sup Tepung gandum sedia dihidang bersama sambal kicap.Selamat Mencuba.
  10. Untuk lebih senang faham, sila tonton video tutorial.Klik butang PLAY paparan di bawah.Kepada yang belum subscribe, silalah berbuat demikian kerana subscribe itu percuma


Monday, November 18, 2019

Tips Cara Buat Telur Separuh Masak Gerenti Jadi Teknik Dapur Gas

Assalamualaikum...
Dah sarapan ke tu?Suka makan roti bakar dan telur goyang tak?Saya ni memang suka sangat roti bakar dan teloq goyang gedik2 tu.Selalunya kalau breakfast kat luar selalu sangat order roti bakar ni padahal buat sendiri pun boleh kan.
Nak buat telur separuh masak ni nampak simple tapi silap gaya jadi rebus hahaa.Kat rumah saya ni ada jer alat rebus telur yang warna kuning putih tu.Tapi saya nak share kaedah konvensional...advanture siket la kan?
 Nanti mesti ada yang cakap, alahai telur separuh masak pun nak share resepi jugak ke?Sebenarnya ini adalah request dari beberapa follower saya di IG.Katanya dia selalu fail kalau buat telur separuh masak.Fail tu katanya jadi telur rebus dan kadang kadang under cook (masih raw) sampai tak lalu nak makan
 Kemain posing bagai nak rak..padahal roti bakaq n teloq gedik ja pun hahaa
Gara gara gambar inilah...biasanya saya memang tak snap la kalau takat Roti Bakar dan telur separuh masak ni..Tapi sebab kontes Pos Malaysia yang bertemakan Makanan Kita, saya snap sarapan pagi tu (Lama dah ni kalau tak silap masa Hari Malaysia lagi haha)dannnnnnn roti bakar ni membawa tuah untuk saya kerana saya menang..Alhamdulillah

Memandangkan caranya cukup simple, korang tengok la video tutorial kat bawah ni.Ahamdulillah walaupun sesimple telur separuh masak, tapi video di youtube mendapat sambutan...Mungkin bagi kita ianya simple..mudah..tapi bagi yang belum tahu, ianya agak sukar..

Klik butang PLAY untuk menonton tutorial.Ada tips jugak tau supaya telur goyang gedik gedik menjadi dengan jayanya.Selamat Menonton.Bagi yang dah pandai sila abaikan

Wednesday, November 13, 2019

Sardin Masak Lemak Cili Padi Mudah Dan Sangat Sedap| Resepi Gulai Lemak Sardin Tak Perlu Tumis

Assalamualaikum...
Sapa penggemar sardin?Selalunya korang masak apa ikan sardin tu?Saya ni memang suka makan ikan sardin.Kalau kat rumah mesti sentiasa buat stok ikan sardin.Senang keje in case lauk pauk basah dah habis atau dah jemu makan lauk2 ayam ni boleh makan sardin pulak.Menu yang selalu saya ulang siar ialah Sambal Tumis Sardin, Sardin Masak Kicap.Pusing2 dua menu tu la dok ulang.Kalau buat Roti Puri barulah saya buat Kari Sardin Tanpa Santan.Kali ni saya ubah siket tak buat kari tapi buat Gulai Lemak Kuning Sardin atau Masak Lemak Cili Api.Kalau mengikut citarasa saya, lebih suka yang ada bawang berbanding dengan hanya menggunakan cili padi semata mata.Itu terpulang pada tekak masing masing.Untuk kali ini saya masak cara paling simple.Tak tumis pun, masukkan semua bahan dan reneh sekejap hingga mendidih (untuk hilangkan rasa pijar bawang dan cili tu sekaligus cili akan masak)bahagian ni sangat penting untuk mengelakkan kita dari sakit perut.
Amacam tergoda tak dengan Masak Lemak Cili Padi Ikan Sardin ni.Besar2 pulak tu.Saya guna Sardin TC Boy.Sardin ni dibuat menggunakan ikan segar. Paling saya suka langsung tak hanyir.Saya ni agak cerewet siket kalau bab sardin.Tektur ikannya yang pejal tak patah langsung walaupun saya kacau2 selalu masa tengah masak tu.Memang puasa hati sungguh la.Dah la harga murah.Satu tin besar 425g tu hanya RM7 berbaloi sungguh la.Murah, sedap dan berkualiti.
1 tin besar ni ada 6 ketul ikan.Besar besar pulak tu.Memang puas hati la.Kalau korang nak beli sardin ni, boleh beli di Tesco okey.Jangan risau Sardin TC Boy ni ada cop HALAL Jakim tau.
 Idea untuk Lunch Box.Masak Lemak Cili Padi ni menu ekspress.Proses masak pun sekejap jer sesuai untuk dijadikan bekal.Sardin masak lemak cili api ni sesuai dimakan bersama telur asin dan ulaman.Kalau ada sambal belacan lagi terangkat.
 Okey untuk resepi kali ni saya sediakan video tutorial jugak, nanti korang boleh tengok di youtube 
SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan Kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm kunyit hidup (kalaukurang kuning tambah serbuk kunyit)
  • 1 batang serai 
  • 15 biji cili padi (suka pedas boleh letak lebih)
  • Air secukupnya (utk kisar)
Note: Semua bahan dikisar KASAR sahaja.

Bahan Lain
  • 1 tin besar sardin 425g (LiNa Pg guna brand TC Boy)
  • 500ml santan pekat
  • 1 biji kentang 
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 asam keping
  • Hirisan daun kunyit (LiNa Pg guna 2 helai hiris kasar)
  • Cili padi merah
  • Garam dan perasa/gula
Cara-Cara
  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.Kemudian masukkan serai yang telah diketuk.Masukkan juga kentang.
  2. Renehkan hingga mendidih untuk hilangkan pijar bawang dan cili padi masak (tips supaya tidak sakit perut)Sekaligus kentang akan empuk.
  3. Masukkan santan pekat, masukkan sardin.garam,perasa dan asam keping.
  4. Kacau selalu supaya kuahnya tidak bergentel atau pecah minyak.
  5. Setelah mendidih, masukkan hirisan daun kunyit dan cili padi merah.Tutup api.
  6. Sardin Masak Lemak Cili Api dah siap.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

Monday, November 11, 2019

Cara Buat Stew Ayam Mudah Dan Sedap (Tips Kuah Pekat Tanpa Guna Tepung)

Assalamualaikum...
Hai semua dah ada idea ke nak masak apa untuk lunch hari ni?Kalau belum ada idea, apa kata masak Stew Ayam.Sedap sangat tau.Saya sendiri dah banyak kali repeat.Kalau nak guna daging pun boleh jugak.Saya pernah guna ayam dan daging.Cuma kali ni kelainannya saya tidak menggunakan tepung untuk memekatkan kuah.Nak tahu saya guna apa...kenalah baca n3 ni sampai habis.Untuk resepi Stew ni saya sediakan video tutorial jugak.Dah publish di youtube minggu lepas lagi.Macam biasalah asyik tunggu Q jer nak menaip di blog.
Stew ni sangat sedap dimakan bersama nasi putih atau pun roti.Kalau nak buat Hot plate pun boleh sesuai sangat.Okey jom kita tengok resepi
 Nampak menarik kan??Meh la saya kongsi rahsia kuah pekat macam ni tanpa tepung.Saya guna bake bean TC Boy kuahnya yang pekat dan seimbang masam manisnya.Sangat fleksible untuk diolah mengikut citarasa kita.Haaa jangan ingat bake bean hanya boleh dibuat sarapan makan bersama roti bakar jer.Macam2 boleh diolah menggunakan produk TC Boy ni
Kacangnya yang solid kerana menggunakan kacang yang diimport dari USA.
 Warna warni stew ayam ni...barulah berselera nak makan
Sebenarnya Stew ni saya masak untuk dinner.Kiranya lite dinner la.Cicah dengan roti perancis memang terbaik.Baguette tu korang sapu butter siket lepas tu bakar la kejap.Kalau makan terus camtu memang keras hihi

RESEPI STEW AYAM SIMPLE DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam
  • 1 tin kacang panggang TC Boy (425g)
  • 1/2 labu bawang besar (dadu)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (mayang halus)
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 5 tangkai cili kering (potong anggaran 2cm)
  • 2 helai daun bay
  • 1 biji kentang (potong 6)
  • 1 batang karot (potong baji)
  • 5 biji cendawan shiitake (belah 4)
  • 1 labu bawang besar (belah 4)
  • 3 sb sos tiram
  • 1 kiub ayam
  • 1 sb kicap manis
  • Capsicum merah, kuning dan daun pasli
  • Minyak (anggaran 1/2 cawan)
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, kemudian goreng ayam (LiNa Pg guna tanpa kulit, so goreng sekejap jer)Kalau yang ada kulit boleh goreng hingga sedikit perang (Kaedah browning)Kemudian angkat dan toskan.Ketepikan sebentar.
  2. Kemudian keluarkan lebihan minyak, tinggal sekadar untuk menumis.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan daun bay.
  4. Apabila tumisan garing, masukkan cendawan shiitake, kacau sebentar.
  5. Masukkan ayam (yang telah digoreng tadi) kemudian masukkan air sama paras dengan ayam.
  6. Masukkan kentang, karot dan kacang panggang TC Boy.Kcau sebentar kemudian tutup periuk.Biarkan hingga ayam dan kentang empuk.
  7. Kemudian masukkan kicap manis, sos tiram dan kiub ayam (stew ni memang tak guna garam)
  8. Masukkan bawang yang telah dibelah empat.Reneh sebentar hingga kuah pekat.
  9. Akhir sekali masukkan capsicum merah, kuning dan hirisan daun pasli.Tutup api
  10. Stew ayam enak dimakan bersama nasi putih atau roti perancis/baguetta.Selamat Mencuba
  11. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah



Friday, November 8, 2019

Wanpaku Sandwich | Cara Buat Sandwich Wanpaku Yang Mudah Dan Sedap | Resepi Viral

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran..kali ni saya nak kongsikan satu resepi sandwich yang sangat mudah dan sedap.Sesuai dijadikan sarapan ringkas kalau nak buat lunchbox pun boleh jugak.Bagi yang mengamalkan diet sihat.Tak kiralah sekadar pemakanan sihat atau diet sihat untuk kurus memang sangat digalakkan untuk mencuba Resepi Wanpaku Sandwich ni.Sandwich ni menggunakan telur rebus dan juga tuna mayonis.Boleh jugaklah kalau dikatakan sandwich tuna mayonis.Cuma ada tambahan sayuran yang berwarna warni menjadi daya tarikan untuk Sandwich Wanpaku ni.Apa tu Wanpaku Sandwich yang viral sangat ni?Sebenarnya mengikut sumber sandwich wanpaku ni sangat terkenal di negara Jepun.Ianya merupakan 2 kepig roti (tak kisah roti putih atau roti whole meal)dilapis dengan sayuran berwarna warna.Sayuran ni terpulang mengikut citarasa masing-masing.Salah satu bahan wajib ialah sumber protin.Paling simple hanya guna telur rebus dan tuna.Kalau rajin boleh guna ayam gril.Kan menu sihat maknanya kena guna yang bakar2 jer la.Kalau goreng pun boleh jugak (sebab kita yang nak makan ikut sukalah kan)Kalau nak diet sihat tu kenalah bakar.
Satu lagi kelainan dalam Sandwich Wanpaku ni, sandwichnya dibalut selepas dilapis lapis kemudian wajib wrap/balut menggunakan plastik wrap atau baking paper.Kemudian kena potong dua.Barulah nampak segala isi kat dalam tu yang cantik berwarna warni.Macam dalam gambar kat bawah ni.Amacam tergoda tak?Apalagi kenalah cari tuna.Saya guna Tuna Mayonis dari TC Boy...Hadiah kita banyakkkk tau haha...Rezeki jangan ditolakkan?
Untuk Resepi Wanpaku Sandwich dan Cara Balut Wanpaku sandwich ni saya sediakan video tutorial di youtube.Dah publish beberapa hari lepas.Baru berkesempatan untuk update kat blog ni.Okey tanpa buang masa, jom kita semak bahan bahan yang diperlukan untuk membuat Sandwich paling simple dan sedap ni.
 Cantik menarik kan Sandwich Wanpaku ni...Simple dan sangat mudah.Kenyangggg sampai ke petang jugaklah kalau makan habis 
Hirisan kiwi dalam sandwich ni sangat ngam, kalau korang guna kiwi boleh letak banyak2 sebab memang sedap.Saya guna kiwi yang warna gold tu.Kalau nak guna avocado pun boleh.Kalau tak nak letak buah pun takpe sekadar sayuran berwarna pun dah memadai.

RESEPI WANPAKU MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 keping roti putih
  • 1 biji telur rebus
  • Tuna Mayonis (LiNa Pg guna TC Boy)
  • Capsicum merah dan kuning
  • Karot (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Timun Jepun (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Salad/lettuce
  • Tomato (hiris nipis)
  • Buah kiwi/avocado)
  • Sedikit butter/mayonis
  • Plastik pembalut
Cara-Cara
  1. Sapukan roti dengan mentega/mayonis.
  2. Kemudian susun daun salad ke atas roti.
  3. Letakkan tuna (terpulang nak letak banyak mana)
  4. Susun capsicum merah dan kuning, letakkan telur rebus (di bahagian tengah roti)
  5. Kemudian lapis dengan karot dan timun Jepun.
  6. Kemudian susun buah kiwi, tomato dan salad.
  7. Akhir sekali letak roti sekeping lagi bahagian atas.
  8. Kemudian balut dengan kemas dan potong kepada 2 bahagian 
  9. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY paparan di bawah
Nota penting:
Sayuran mestilah dicuci dan dilap kering terlebih dahulu untuk mengelakkan sandwich kita berair.
Alas plastik wrap terlebih dahulu sebelum menyusun bahan2 untuk sandwich.Boleh refer ke youtube

Friday, November 1, 2019

Resepi Makaroni Goreng Paling Mudah Dan Sangat Sedap (Versi Campak Campak Siap)

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran di hari Jumaat.Macam mana cuaca kat tempat korang?Kalau di bumi Pulau Mutiara ni setiap hari hujan...sejuk nyaman macam kat CH rasanya.Bila sejuk manjangggg jer lapar kan?Okeylah hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat ringkas dan cukup mudah.Sesuai dengan tajuknya campak campak siap tak sampai 15 min pun dah boleh makan.Sangat mudah kan?
Makaroni goreng ni sesuai kalau buat sarapan atau bekal anak2.Kalau nak makan petang2 pun ok jugak.Untuk resepi Makaroni Goreng ni saya sediakan video tutorial di youtube.Okey jom kita semak resepi
 Nampak tu..ketulan tuna yang besar besar..Memang sedap bila makan tergigit tuna tu
Makaroni Goreng ni saya letak jugak sedikit isi ayam sebab Maisarah dia suka ayam.Kalau korang tak nak letak ayam pun tak apa sebab isi ikan tuna kari ni memang dah banyak pun

RESEPI MAKARONI GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A
  • 200g makaroni
  • Air secukupnya untuk merebus makaroni
  • 1 sk Garam
  • 1 sb Minyak
Cara-Cara
  1. Masukkan air ke dalam periuk anggaran 1 liter (atau secukupnya) kemudian masukkan garam dan minyak.
  2. Setelah air mendidih,masukkan makaroni dan rebus hingga makaroni masak (masak al dente)tidak terlalu lembek.
  3. Tutup api dan toskan makaroni.Ketepikan terlebih dahulu
Bahan B
  • 1 tin Tuna Kari Merah Thai TC Boy (150g)
  • 1/2 labu bawang besar holland (cincang/dadu kecil)
  • 1 ketul dada ayam (dadu kecil)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb sos cili (untuk rasa lebih pedas)
  • 1 cawan jagung manis
  • 1/2 cawan karot (dadu kecil)
  • Bayam kecil/baby spinach
  • Cili merah, tomato ceri dan daun bawang
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga sedikit layu,masukkan isi ayam dan goreng sebentar hingga isi ayam masak.
  2. Masukkan Tuna Kari Merah Thai ke dalam tumisan.Dan kacau sebentar (Kari Tuna dah masak, kita cuma nak panaskan dan sebatikan dengan bahan lain)
  3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram (untuk seimbangkan rasa) dan masukkan jagung manis dan karot
  4. Kemudian masukkan makaroni yang telah direbus tadi.
  5. Masukkan sayuran (baby spinach atau apa2 sayuran kegemaran).Gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, tomato ceri dan daun bawang.
  7. Tutup api dan makaroni goreng telah pun siap.Sungguh mudah,sedap dan berkhasiat.
  8. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY atau klik link di bawah

Untuk Info
Tuna Kari Merah Thai merupakan produk terbaru dari TC Boy dan boleh didapati di Tesco.
Untuk lebih banyak info sila layari facebook TC Boy 

Wednesday, October 23, 2019

Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Bersantan (Tips Kuih Lembut Sedap, Tidak Terlalu Liat Dan Lambat Basi)

Assalamualaikum...
Hari ni kita belajar buat Kuih Tradisional yang sangat sedap iaitu Kuih Koci.Kuih Koci ni ada macam macam versi dan pelbagai inti juga.Kalau di negeri Pantai Timur, khususnya Kelantan, cara balut Kuih Koci agak berlainan iaitu seakan Pulut Inti.Di mana ada sebahagian kuih agak kelihatan (terjojol keluar dari balutan) Manakala intinya pula ada yang menggunakan kacang hijau/kacang merah dan sebahagian kecil sahaja menggunakan inti kelapa.Berlainan pula di negeri lain.Koci dibalut kemas, tertutup secara keseluruhan dan ada yang bersantan.Santan pula ada yang versi leleh dan ada yang kental sedikit.Nahhh...korang suka versi mana terpulang selera.Kalau mengikut tekak saya yang mana pun boleh.Kelantan ke Utara ke semua okey jer.Untuk kali ni saya kongsikan resepi Kuih Koci versi bersantan.
Memang padu, intinya yang manis...dibalut pulak dengan pulut hitam tu bahagian luar lemak2 masin.Setiap suapan yang pebuh nikmat..
 Layoq sekeping lagi...saja nak bagi korang terliur hahaa

Yang warna merah putih tu Kuih Koci Kelantan.Montokkkkk hahaa.Punya gigih tuan punya ni balut kecik2.Kuih ni saya makan kat umah MIL inti kacang merah.

RESEPI KUIH KOCI PULUT HITAM YANG SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Inti Kelapa)
  • 200g kelapa parut putih
  • 200ml air
  • 140g nisan kerek/gula melaka
  • 2 helai daun pandan
  • 30g gula merah 
  • 1 sb gula pasir
  • 1 sb tepung gandum
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan air, nisan kerek, gula merah, daun pandan dan garam ke dalam periuk.Kemudian masak hingga kesemua gula larut.Angkat dan tapiskan.
  2. Masukkan kelapa parut ke dalam periuk (yang lain) dan tuang larutan gula yang dimasak tadi.Gaul rata kelapa parut dan air gula.
  3. Tambah gula pasir (inti kelapa kena sedikit manis baru sedap)
  4. Kemudian tabur tepung gandum, kacau rata hingga inti agak kering sedikit.Jangan terlalu kering.Biar basah2 dan melekit sedikit barulah sedap.
  5. Tutup api dan biarkan inti sejuk.
  6. Setelah inti sejuk, gentel bulat anggaran sebesar biji guli.Tips supaya senang untuk balut dengan beras pulut.
Bahan B (Dadih/Santan)

  • 450ml santan pekat
  • 3 sb rata tepung beras (kalau nak buat versi leleh guna 1sb)
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.Kacau rata terlebih dahulu (hingga tiada ketulan tepung)
  2. Dah sebati baru buka api dan kacau hingga likat.Ketepikan sebentar.
Bahan C (Doh/Onde-Onde)
  • 200g tepung pulut
  • 50g beras pulut hitam (beras pulut hitam kisar kering dan tapis)
  • 1 sb tepung gandum (tips supaya kuih tidak liat)
  • 240ml air
  • Garam
Bahan D
  • Daun pisang secukupnya (layur terlebih dahulu)
Cara-Cara
  1. Satukan semua tepung dan garam.Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
CARA-CARA MEMBUAT KUIH KOCI
  1. Ambil sedikit doh (Bahagian C) bentukkan seperti onde-onde/buah melaka dan masukkan inti kelapa (yang telah dibulat-bulat tadi.
  2. Balut dengan kemas (seperti Buah Melaka).
  3. Ulang proses hingga doh habis.Inti tak habis tak mengapa boleh digunakan untuk membuat kuih ketayap atau pulut inti.
  4. Didihkan air kemudian rebus doh/bebola berinti kelapa tadi hingga masak.Bila kuih dah terapung tandanya dah masak (sama seperti merebus kuih buah melaka)
  5. Angkat dan masukkan ke dalam air biasa.Tujuan supaya dapat membersihkan sisa kanji pada kuih (supaya kuih lebih tahan lama/lambat basi).
  6. Kemudian toskan dan lalukan dengan air paip.
  7. Masukkan kuih yang telah direbus tadi ke dalam dadih/santan yang telah dimasak.
  8. Golek/salut kuih dengan santan dan balut dengan daun pisang hingga kemas (cara balut boleg refer ke video tutorial)
  9. Kemudian kukus kuih selama 4min (guna api kecil sahaja) supaya kuih tidak melelh keluar.
  10. Tujuan kukus sekadar untuk menaikkan aroma daun pisang sahaja sebab kuih telah pun masak.
  11. Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY




Monday, October 21, 2019

Cara Tanak Nasi Lemak Guna Dapur Gas (Nasi Cantik Tidak Berkerak)

Assalamualaikum...
Hai apa khabar semua?Asyik tenggelam timbul jer kan?Mesti rama yang dah pandai masak nasi lemak, sebab yang tu cliche sangat.Tapi MUNGKIN ramai yang tak begitu mahir untuk tanak nasi lemak menggunakan dapur gas.Saya ni agak old skool siket la sebab memang masak nasi guna dapur gas.Maybe sudah terbiasa macam tu.Punca asalnya hanya kerana rice cooker kat rumah terlalu besar, masa tu anak2 kecil lagi.So saya main tanak guna dapur gas.Hingga sekarang ni anak2 dah besar pun tetap guna dapur gas hahaa.Lagi best anak2 saya pandai masak nasi guna dapur gas..haaa menurun mama depa la tu.
Sebenarnya Nasi Lemak ni dah lamaaaaaa saya buat.Kalau tak silap masa bulan Kemerdekaan lagi atau awal siket dari tu.Sebabnya resepi dan gambar nasi lemak ni membawa tuah kepada saya kerana telah menang kontes masakan TC Boy.Saya masak nasi lemak bersama sambal tumis ikan bilis (menggunakan ibu sambal) lauk sampingan ialah Sambal Sardin TC Boy (juga menggunakan IBU SAMBAL) Resepi Ibu sambal boleh refer ke n3 sebelum ni.Saya dah share dan sertakan video  tutorial sekali.
 Walaupun simple tapi cukup menyelerakan


Memandangkan pagi2 macam ni saya agak bz sedikit, aci tak kalau saya tepek video tutorial jer haha.Korang boleg tonton kat bawah ni.Klik butang PLAY okey


Untuk IBU SAMBAL Boleh refer video ni.

Wednesday, October 16, 2019

Resepi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan Mudah Dan Sangat Sedap

Assalamualaikum...
Walaupun dah sering kali masak kari kepala ikan ni, tapi tetap gigih snap gambar dan buat posting.Kali ni berkesempatan untuk rekod dan buat video tutorial cara masak kari kepala ikan.Macam biasalah kalau kepala ikan,saya memang suka buat versi tanpa santan.Kiranya Kari Kepala Ikan Mamak Style la..tapi gabungan kari Nyonya siket sebab saya masukkan juga bunga kantan dan daun kesum.Memang suka kari ikan yang diletakkan bunga kantan dan daun kesum.Kebanyakan Restoran Kepala ikan kat Penang ni memang wajib letak daun kesum..saya pun memang dah terbiasa makan macam tu.Kalau tak letak daun kesum macam kurang 'kick'pulak.
Okeylah tanpa buang masa jom kita semak resepi.Sebenarnya agak buntu kekurangan idea untuk mengarang.Jom kita semak resepi
Suka kuah pekat macam ni.Selalunya kuah mesti kena lebih,sebab anak2 suka cicah dengan roti

KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 kepala ikan (jenahak/ikan merah)
  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  •  ulas bawang merah (hiris)
  • 1 cm halia (hiris)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 sk halba campur
  • 50g serbuk kari ikan
  • 1 sb cili kisar
  • 1/2 sb pes asam jawa (bancuh dengan air)
  • 2 kuntum bunga kantan
  • Seikat daun kesum
  • 1 kiub ikan bilis
  • Bendi, tomato dan cili hijau/merah
  • Garam secukupnya
  • Minyak dan air




Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar, bawang merah, halia, daun kari dan halba campur (tumis hingga terbit bau sahaja)
  2. Masukkan bahan kisar, tumis hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari dan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak (letak sedikit air supaya tumisan tidak hangus)
  4. Masukkan air asam jawab dan tambah air secukupnya.
  5. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan kiub ikan bilis. Biarkan kuah mendidih dan pekat sedikit.
  6. Masukkan kepala ikan dan biarkan kepala ikan masak.
  7. Sesuaikan rasa.Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau/merah.
  8. Kari Kepala Ikan sedia dihidang.Selamat Mencuba.Untuk video tutorial sila tekan butang 'PLAY' atau klik link di bawah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...