Wednesday, November 13, 2019

Sardin Masak Lemak Cili Padi Mudah Dan Sangat Sedap| Resepi Gulai Lemak Sardin Tak Perlu Tumis

Assalamualaikum...
Sapa penggemar sardin?Selalunya korang masak apa ikan sardin tu?Saya ni memang suka makan ikan sardin.Kalau kat rumah mesti sentiasa buat stok ikan sardin.Senang keje in case lauk pauk basah dah habis atau dah jemu makan lauk2 ayam ni boleh makan sardin pulak.Menu yang selalu saya ulang siar ialah Sambal Tumis Sardin, Sardin Masak Kicap.Pusing2 dua menu tu la dok ulang.Kalau buat Roti Puri barulah saya buat Kari Sardin Tanpa Santan.Kali ni saya ubah siket tak buat kari tapi buat Gulai Lemak Kuning Sardin atau Masak Lemak Cili Api.Kalau mengikut citarasa saya, lebih suka yang ada bawang berbanding dengan hanya menggunakan cili padi semata mata.Itu terpulang pada tekak masing masing.Untuk kali ini saya masak cara paling simple.Tak tumis pun, masukkan semua bahan dan reneh sekejap hingga mendidih (untuk hilangkan rasa pijar bawang dan cili tu sekaligus cili akan masak)bahagian ni sangat penting untuk mengelakkan kita dari sakit perut.
Amacam tergoda tak dengan Masak Lemak Cili Padi Ikan Sardin ni.Besar2 pulak tu.Saya guna Sardin TC Boy.Sardin ni dibuat menggunakan ikan segar. Paling saya suka langsung tak hanyir.Saya ni agak cerewet siket kalau bab sardin.Tektur ikannya yang pejal tak patah langsung walaupun saya kacau2 selalu masa tengah masak tu.Memang puasa hati sungguh la.Dah la harga murah.Satu tin besar 425g tu hanya RM7 berbaloi sungguh la.Murah, sedap dan berkualiti.
1 tin besar ni ada 6 ketul ikan.Besar besar pulak tu.Memang puas hati la.Kalau korang nak beli sardin ni, boleh beli di Tesco okey.Jangan risau Sardin TC Boy ni ada cop HALAL Jakim tau.
 Idea untuk Lunch Box.Masak Lemak Cili Padi ni menu ekspress.Proses masak pun sekejap jer sesuai untuk dijadikan bekal.Sardin masak lemak cili api ni sesuai dimakan bersama telur asin dan ulaman.Kalau ada sambal belacan lagi terangkat.
 Okey untuk resepi kali ni saya sediakan video tutorial jugak, nanti korang boleh tengok di youtube 
SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan Kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm kunyit hidup (kalaukurang kuning tambah serbuk kunyit)
  • 1 batang serai 
  • 15 biji cili padi (suka pedas boleh letak lebih)
  • Air secukupnya (utk kisar)
Note: Semua bahan dikisar KASAR sahaja.

Bahan Lain
  • 1 tin besar sardin 425g (LiNa Pg guna brand TC Boy)
  • 500ml santan pekat
  • 1 biji kentang 
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 asam keping
  • Hirisan daun kunyit (LiNa Pg guna 2 helai hiris kasar)
  • Cili padi merah
  • Garam dan perasa/gula
Cara-Cara
  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.Kemudian masukkan serai yang telah diketuk.Masukkan juga kentang.
  2. Renehkan hingga mendidih untuk hilangkan pijar bawang dan cili padi masak (tips supaya tidak sakit perut)Sekaligus kentang akan empuk.
  3. Masukkan santan pekat, masukkan sardin.garam,perasa dan asam keping.
  4. Kacau selalu supaya kuahnya tidak bergentel atau pecah minyak.
  5. Setelah mendidih, masukkan hirisan daun kunyit dan cili padi merah.Tutup api.
  6. Sardin Masak Lemak Cili Api dah siap.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

Monday, November 11, 2019

Cara Buat Stew Ayam Mudah Dan Sedap (Tips Kuah Pekat Tanpa Guna Tepung)

Assalamualaikum...
Hai semua dah ada idea ke nak masak apa untuk lunch hari ni?Kalau belum ada idea, apa kata masak Stew Ayam.Sedap sangat tau.Saya sendiri dah banyak kali repeat.Kalau nak guna daging pun boleh jugak.Saya pernah guna ayam dan daging.Cuma kali ni kelainannya saya tidak menggunakan tepung untuk memekatkan kuah.Nak tahu saya guna apa...kenalah baca n3 ni sampai habis.Untuk resepi Stew ni saya sediakan video tutorial jugak.Dah publish di youtube minggu lepas lagi.Macam biasalah asyik tunggu Q jer nak menaip di blog.
Stew ni sangat sedap dimakan bersama nasi putih atau pun roti.Kalau nak buat Hot plate pun boleh sesuai sangat.Okey jom kita tengok resepi
 Nampak menarik kan??Meh la saya kongsi rahsia kuah pekat macam ni tanpa tepung.Saya guna bake bean TC Boy kuahnya yang pekat dan seimbang masam manisnya.Sangat fleksible untuk diolah mengikut citarasa kita.Haaa jangan ingat bake bean hanya boleh dibuat sarapan makan bersama roti bakar jer.Macam2 boleh diolah menggunakan produk TC Boy ni
Kacangnya yang solid kerana menggunakan kacang yang diimport dari USA.
 Warna warni stew ayam ni...barulah berselera nak makan
Sebenarnya Stew ni saya masak untuk dinner.Kiranya lite dinner la.Cicah dengan roti perancis memang terbaik.Baguette tu korang sapu butter siket lepas tu bakar la kejap.Kalau makan terus camtu memang keras hihi

RESEPI STEW AYAM SIMPLE DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam
  • 1 tin kacang panggang TC Boy (425g)
  • 1/2 labu bawang besar (dadu)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (mayang halus)
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 5 tangkai cili kering (potong anggaran 2cm)
  • 2 helai daun bay
  • 1 biji kentang (potong 6)
  • 1 batang karot (potong baji)
  • 5 biji cendawan shiitake (belah 4)
  • 1 labu bawang besar (belah 4)
  • 3 sb sos tiram
  • 1 kiub ayam
  • 1 sb kicap manis
  • Capsicum merah, kuning dan daun pasli
  • Minyak (anggaran 1/2 cawan)
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, kemudian goreng ayam (LiNa Pg guna tanpa kulit, so goreng sekejap jer)Kalau yang ada kulit boleh goreng hingga sedikit perang (Kaedah browning)Kemudian angkat dan toskan.Ketepikan sebentar.
  2. Kemudian keluarkan lebihan minyak, tinggal sekadar untuk menumis.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan daun bay.
  4. Apabila tumisan garing, masukkan cendawan shiitake, kacau sebentar.
  5. Masukkan ayam (yang telah digoreng tadi) kemudian masukkan air sama paras dengan ayam.
  6. Masukkan kentang, karot dan kacang panggang TC Boy.Kcau sebentar kemudian tutup periuk.Biarkan hingga ayam dan kentang empuk.
  7. Kemudian masukkan kicap manis, sos tiram dan kiub ayam (stew ni memang tak guna garam)
  8. Masukkan bawang yang telah dibelah empat.Reneh sebentar hingga kuah pekat.
  9. Akhir sekali masukkan capsicum merah, kuning dan hirisan daun pasli.Tutup api
  10. Stew ayam enak dimakan bersama nasi putih atau roti perancis/baguetta.Selamat Mencuba
  11. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah



Friday, November 8, 2019

Wanpaku Sandwich | Cara Buat Sandwich Wanpaku Yang Mudah Dan Sedap | Resepi Viral

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran..kali ni saya nak kongsikan satu resepi sandwich yang sangat mudah dan sedap.Sesuai dijadikan sarapan ringkas kalau nak buat lunchbox pun boleh jugak.Bagi yang mengamalkan diet sihat.Tak kiralah sekadar pemakanan sihat atau diet sihat untuk kurus memang sangat digalakkan untuk mencuba Resepi Wanpaku Sandwich ni.Sandwich ni menggunakan telur rebus dan juga tuna mayonis.Boleh jugaklah kalau dikatakan sandwich tuna mayonis.Cuma ada tambahan sayuran yang berwarna warni menjadi daya tarikan untuk Sandwich Wanpaku ni.Apa tu Wanpaku Sandwich yang viral sangat ni?Sebenarnya mengikut sumber sandwich wanpaku ni sangat terkenal di negara Jepun.Ianya merupakan 2 kepig roti (tak kisah roti putih atau roti whole meal)dilapis dengan sayuran berwarna warna.Sayuran ni terpulang mengikut citarasa masing-masing.Salah satu bahan wajib ialah sumber protin.Paling simple hanya guna telur rebus dan tuna.Kalau rajin boleh guna ayam gril.Kan menu sihat maknanya kena guna yang bakar2 jer la.Kalau goreng pun boleh jugak (sebab kita yang nak makan ikut sukalah kan)Kalau nak diet sihat tu kenalah bakar.
Satu lagi kelainan dalam Sandwich Wanpaku ni, sandwichnya dibalut selepas dilapis lapis kemudian wajib wrap/balut menggunakan plastik wrap atau baking paper.Kemudian kena potong dua.Barulah nampak segala isi kat dalam tu yang cantik berwarna warni.Macam dalam gambar kat bawah ni.Amacam tergoda tak?Apalagi kenalah cari tuna.Saya guna Tuna Mayonis dari TC Boy...Hadiah kita banyakkkk tau haha...Rezeki jangan ditolakkan?
Untuk Resepi Wanpaku Sandwich dan Cara Balut Wanpaku sandwich ni saya sediakan video tutorial di youtube.Dah publish beberapa hari lepas.Baru berkesempatan untuk update kat blog ni.Okey tanpa buang masa, jom kita semak bahan bahan yang diperlukan untuk membuat Sandwich paling simple dan sedap ni.
 Cantik menarik kan Sandwich Wanpaku ni...Simple dan sangat mudah.Kenyangggg sampai ke petang jugaklah kalau makan habis 
Hirisan kiwi dalam sandwich ni sangat ngam, kalau korang guna kiwi boleh letak banyak2 sebab memang sedap.Saya guna kiwi yang warna gold tu.Kalau nak guna avocado pun boleh.Kalau tak nak letak buah pun takpe sekadar sayuran berwarna pun dah memadai.

RESEPI WANPAKU MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 keping roti putih
  • 1 biji telur rebus
  • Tuna Mayonis (LiNa Pg guna TC Boy)
  • Capsicum merah dan kuning
  • Karot (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Timun Jepun (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Salad/lettuce
  • Tomato (hiris nipis)
  • Buah kiwi/avocado)
  • Sedikit butter/mayonis
  • Plastik pembalut
Cara-Cara
  1. Sapukan roti dengan mentega/mayonis.
  2. Kemudian susun daun salad ke atas roti.
  3. Letakkan tuna (terpulang nak letak banyak mana)
  4. Susun capsicum merah dan kuning, letakkan telur rebus (di bahagian tengah roti)
  5. Kemudian lapis dengan karot dan timun Jepun.
  6. Kemudian susun buah kiwi, tomato dan salad.
  7. Akhir sekali letak roti sekeping lagi bahagian atas.
  8. Kemudian balut dengan kemas dan potong kepada 2 bahagian 
  9. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY paparan di bawah
Nota penting:
Sayuran mestilah dicuci dan dilap kering terlebih dahulu untuk mengelakkan sandwich kita berair.
Alas plastik wrap terlebih dahulu sebelum menyusun bahan2 untuk sandwich.Boleh refer ke youtube

Friday, November 1, 2019

Resepi Makaroni Goreng Paling Mudah Dan Sangat Sedap (Versi Campak Campak Siap)

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran di hari Jumaat.Macam mana cuaca kat tempat korang?Kalau di bumi Pulau Mutiara ni setiap hari hujan...sejuk nyaman macam kat CH rasanya.Bila sejuk manjangggg jer lapar kan?Okeylah hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat ringkas dan cukup mudah.Sesuai dengan tajuknya campak campak siap tak sampai 15 min pun dah boleh makan.Sangat mudah kan?
Makaroni goreng ni sesuai kalau buat sarapan atau bekal anak2.Kalau nak makan petang2 pun ok jugak.Untuk resepi Makaroni Goreng ni saya sediakan video tutorial di youtube.Okey jom kita semak resepi
 Nampak tu..ketulan tuna yang besar besar..Memang sedap bila makan tergigit tuna tu
Makaroni Goreng ni saya letak jugak sedikit isi ayam sebab Maisarah dia suka ayam.Kalau korang tak nak letak ayam pun tak apa sebab isi ikan tuna kari ni memang dah banyak pun

RESEPI MAKARONI GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A
  • 200g makaroni
  • Air secukupnya untuk merebus makaroni
  • 1 sk Garam
  • 1 sb Minyak
Cara-Cara
  1. Masukkan air ke dalam periuk anggaran 1 liter (atau secukupnya) kemudian masukkan garam dan minyak.
  2. Setelah air mendidih,masukkan makaroni dan rebus hingga makaroni masak (masak al dente)tidak terlalu lembek.
  3. Tutup api dan toskan makaroni.Ketepikan terlebih dahulu
Bahan B
  • 1 tin Tuna Kari Merah Thai TC Boy (150g)
  • 1/2 labu bawang besar holland (cincang/dadu kecil)
  • 1 ketul dada ayam (dadu kecil)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb sos cili (untuk rasa lebih pedas)
  • 1 cawan jagung manis
  • 1/2 cawan karot (dadu kecil)
  • Bayam kecil/baby spinach
  • Cili merah, tomato ceri dan daun bawang
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga sedikit layu,masukkan isi ayam dan goreng sebentar hingga isi ayam masak.
  2. Masukkan Tuna Kari Merah Thai ke dalam tumisan.Dan kacau sebentar (Kari Tuna dah masak, kita cuma nak panaskan dan sebatikan dengan bahan lain)
  3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram (untuk seimbangkan rasa) dan masukkan jagung manis dan karot
  4. Kemudian masukkan makaroni yang telah direbus tadi.
  5. Masukkan sayuran (baby spinach atau apa2 sayuran kegemaran).Gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, tomato ceri dan daun bawang.
  7. Tutup api dan makaroni goreng telah pun siap.Sungguh mudah,sedap dan berkhasiat.
  8. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY atau klik link di bawah

Untuk Info
Tuna Kari Merah Thai merupakan produk terbaru dari TC Boy dan boleh didapati di Tesco.
Untuk lebih banyak info sila layari facebook TC Boy 

Wednesday, October 23, 2019

Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Bersantan (Tips Kuih Lembut Sedap, Tidak Terlalu Liat Dan Lambat Basi)

Assalamualaikum...
Hari ni kita belajar buat Kuih Tradisional yang sangat sedap iaitu Kuih Koci.Kuih Koci ni ada macam macam versi dan pelbagai inti juga.Kalau di negeri Pantai Timur, khususnya Kelantan, cara balut Kuih Koci agak berlainan iaitu seakan Pulut Inti.Di mana ada sebahagian kuih agak kelihatan (terjojol keluar dari balutan) Manakala intinya pula ada yang menggunakan kacang hijau/kacang merah dan sebahagian kecil sahaja menggunakan inti kelapa.Berlainan pula di negeri lain.Koci dibalut kemas, tertutup secara keseluruhan dan ada yang bersantan.Santan pula ada yang versi leleh dan ada yang kental sedikit.Nahhh...korang suka versi mana terpulang selera.Kalau mengikut tekak saya yang mana pun boleh.Kelantan ke Utara ke semua okey jer.Untuk kali ni saya kongsikan resepi Kuih Koci versi bersantan.
Memang padu, intinya yang manis...dibalut pulak dengan pulut hitam tu bahagian luar lemak2 masin.Setiap suapan yang pebuh nikmat..
 Layoq sekeping lagi...saja nak bagi korang terliur hahaa

Yang warna merah putih tu Kuih Koci Kelantan.Montokkkkk hahaa.Punya gigih tuan punya ni balut kecik2.Kuih ni saya makan kat umah MIL inti kacang merah.

RESEPI KUIH KOCI PULUT HITAM YANG SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Inti Kelapa)
  • 200g kelapa parut putih
  • 200ml air
  • 140g nisan kerek/gula melaka
  • 2 helai daun pandan
  • 30g gula merah 
  • 1 sb gula pasir
  • 1 sb tepung gandum
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan air, nisan kerek, gula merah, daun pandan dan garam ke dalam periuk.Kemudian masak hingga kesemua gula larut.Angkat dan tapiskan.
  2. Masukkan kelapa parut ke dalam periuk (yang lain) dan tuang larutan gula yang dimasak tadi.Gaul rata kelapa parut dan air gula.
  3. Tambah gula pasir (inti kelapa kena sedikit manis baru sedap)
  4. Kemudian tabur tepung gandum, kacau rata hingga inti agak kering sedikit.Jangan terlalu kering.Biar basah2 dan melekit sedikit barulah sedap.
  5. Tutup api dan biarkan inti sejuk.
  6. Setelah inti sejuk, gentel bulat anggaran sebesar biji guli.Tips supaya senang untuk balut dengan beras pulut.
Bahan B (Dadih/Santan)

  • 450ml santan pekat
  • 3 sb rata tepung beras (kalau nak buat versi leleh guna 1sb)
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.Kacau rata terlebih dahulu (hingga tiada ketulan tepung)
  2. Dah sebati baru buka api dan kacau hingga likat.Ketepikan sebentar.
Bahan C (Doh/Onde-Onde)
  • 200g tepung pulut
  • 50g beras pulut hitam (beras pulut hitam kisar kering dan tapis)
  • 1 sb tepung gandum (tips supaya kuih tidak liat)
  • 240ml air
  • Garam
Bahan D
  • Daun pisang secukupnya (layur terlebih dahulu)
Cara-Cara
  1. Satukan semua tepung dan garam.Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
CARA-CARA MEMBUAT KUIH KOCI
  1. Ambil sedikit doh (Bahagian C) bentukkan seperti onde-onde/buah melaka dan masukkan inti kelapa (yang telah dibulat-bulat tadi.
  2. Balut dengan kemas (seperti Buah Melaka).
  3. Ulang proses hingga doh habis.Inti tak habis tak mengapa boleh digunakan untuk membuat kuih ketayap atau pulut inti.
  4. Didihkan air kemudian rebus doh/bebola berinti kelapa tadi hingga masak.Bila kuih dah terapung tandanya dah masak (sama seperti merebus kuih buah melaka)
  5. Angkat dan masukkan ke dalam air biasa.Tujuan supaya dapat membersihkan sisa kanji pada kuih (supaya kuih lebih tahan lama/lambat basi).
  6. Kemudian toskan dan lalukan dengan air paip.
  7. Masukkan kuih yang telah direbus tadi ke dalam dadih/santan yang telah dimasak.
  8. Golek/salut kuih dengan santan dan balut dengan daun pisang hingga kemas (cara balut boleg refer ke video tutorial)
  9. Kemudian kukus kuih selama 4min (guna api kecil sahaja) supaya kuih tidak melelh keluar.
  10. Tujuan kukus sekadar untuk menaikkan aroma daun pisang sahaja sebab kuih telah pun masak.
  11. Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY




Monday, October 21, 2019

Cara Tanak Nasi Lemak Guna Dapur Gas (Nasi Cantik Tidak Berkerak)

Assalamualaikum...
Hai apa khabar semua?Asyik tenggelam timbul jer kan?Mesti rama yang dah pandai masak nasi lemak, sebab yang tu cliche sangat.Tapi MUNGKIN ramai yang tak begitu mahir untuk tanak nasi lemak menggunakan dapur gas.Saya ni agak old skool siket la sebab memang masak nasi guna dapur gas.Maybe sudah terbiasa macam tu.Punca asalnya hanya kerana rice cooker kat rumah terlalu besar, masa tu anak2 kecil lagi.So saya main tanak guna dapur gas.Hingga sekarang ni anak2 dah besar pun tetap guna dapur gas hahaa.Lagi best anak2 saya pandai masak nasi guna dapur gas..haaa menurun mama depa la tu.
Sebenarnya Nasi Lemak ni dah lamaaaaaa saya buat.Kalau tak silap masa bulan Kemerdekaan lagi atau awal siket dari tu.Sebabnya resepi dan gambar nasi lemak ni membawa tuah kepada saya kerana telah menang kontes masakan TC Boy.Saya masak nasi lemak bersama sambal tumis ikan bilis (menggunakan ibu sambal) lauk sampingan ialah Sambal Sardin TC Boy (juga menggunakan IBU SAMBAL) Resepi Ibu sambal boleh refer ke n3 sebelum ni.Saya dah share dan sertakan video  tutorial sekali.
 Walaupun simple tapi cukup menyelerakan


Memandangkan pagi2 macam ni saya agak bz sedikit, aci tak kalau saya tepek video tutorial jer haha.Korang boleg tonton kat bawah ni.Klik butang PLAY okey


Untuk IBU SAMBAL Boleh refer video ni.

Wednesday, October 16, 2019

Resepi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan Mudah Dan Sangat Sedap

Assalamualaikum...
Walaupun dah sering kali masak kari kepala ikan ni, tapi tetap gigih snap gambar dan buat posting.Kali ni berkesempatan untuk rekod dan buat video tutorial cara masak kari kepala ikan.Macam biasalah kalau kepala ikan,saya memang suka buat versi tanpa santan.Kiranya Kari Kepala Ikan Mamak Style la..tapi gabungan kari Nyonya siket sebab saya masukkan juga bunga kantan dan daun kesum.Memang suka kari ikan yang diletakkan bunga kantan dan daun kesum.Kebanyakan Restoran Kepala ikan kat Penang ni memang wajib letak daun kesum..saya pun memang dah terbiasa makan macam tu.Kalau tak letak daun kesum macam kurang 'kick'pulak.
Okeylah tanpa buang masa jom kita semak resepi.Sebenarnya agak buntu kekurangan idea untuk mengarang.Jom kita semak resepi
Suka kuah pekat macam ni.Selalunya kuah mesti kena lebih,sebab anak2 suka cicah dengan roti

KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 kepala ikan (jenahak/ikan merah)
  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  •  ulas bawang merah (hiris)
  • 1 cm halia (hiris)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 sk halba campur
  • 50g serbuk kari ikan
  • 1 sb cili kisar
  • 1/2 sb pes asam jawa (bancuh dengan air)
  • 2 kuntum bunga kantan
  • Seikat daun kesum
  • 1 kiub ikan bilis
  • Bendi, tomato dan cili hijau/merah
  • Garam secukupnya
  • Minyak dan air




Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar, bawang merah, halia, daun kari dan halba campur (tumis hingga terbit bau sahaja)
  2. Masukkan bahan kisar, tumis hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari dan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak (letak sedikit air supaya tumisan tidak hangus)
  4. Masukkan air asam jawab dan tambah air secukupnya.
  5. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan kiub ikan bilis. Biarkan kuah mendidih dan pekat sedikit.
  6. Masukkan kepala ikan dan biarkan kepala ikan masak.
  7. Sesuaikan rasa.Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau/merah.
  8. Kari Kepala Ikan sedia dihidang.Selamat Mencuba.Untuk video tutorial sila tekan butang 'PLAY' atau klik link di bawah

Monday, October 7, 2019

Resepi Ibu Sambal | Pes Serbaguna Mempercepatkan Kerja Memasak

Assalamualaikum...
Bersiaran di pagi Isnin,apa khabar semua?Saya harao semuanya dalam keadaan sihat walfiat.Okey hari ini saya nak kongsikan tips yang memudahkan kerja kerja memasak bagi seorang suri rumah ataupun kaun ibu yang berkerjaya iaitu IBU SAMBAL.Ibu segala sambal ini boleh digunakan untuk membuat sambal nasi lemak, sambal sardin, untuk menggoreng mi atau bihun, pes asam pedas, ayam kicap dan sebagainya.Untuk ayam kicap untuk renjis kicap dan sesuaikan rasa.Saya cuma tambah kiub ayam seketul jer.Pendek kata sangat menjimatkan masa.Konsepnya ialah berakit rakit ke hulu berenang renang ke tepian.Sekali jer penat, lepas tu akan senang.Tambahan macam saya ni, anak sekolah seisi petang, memang agak kelam kabut siket di sebelah pagi.Jadi bila guna ibu sambal ni, asal bahan mentah dah lembut/defroz masukkan jer ke dalam pes/ibu sambal nak diapakan dengannya just tambah yang patut, nak diasam pedas, cuma buat terjunan bebas daun kesum dan bunga kantan...setel sudah.Senang kan.
Cerita banyak tak guna...Jom kita belajar cara cara membuat Ibu sambal ni.Ada video tutorial juga.So, korang boleh tengok di youtube
 Ibu sambal ni saya asingkan ke dalam bekas mengikut keperluan.Kalau nak buat pes asam pedas saya letak banyak siket.Kalau sekadar untuk menggoreng mi/bihun/nasi goreng.Saya asingkan beberapa sudu sahaja.Kuantiti bergantung kepada bilangan ahli keluarga dan jenis masakan.
Kalau nak buat jualan nasi lemak, pes basic ni dah memadai tak perlu tambah apa2 dah...Warna kemerah-merahan dan sedikit gelap.Walaupun merah tapi tidak terlalu pedas masih mesra kanak2

RESEPI IBU SAMBAL
By Malina _LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 10-12 ulas bawang merah (kisar)
  • 1/2 cawan ikan bilis (kisar)
  • 5 ulas bawang merah (mayang)
  • 1 batang serai
  • 8-10 sb cili kisar 
  • 2 cm gula nisan/gula melaka
  • 2 asam keping
  • 4 sb sos tiram
  • 1 sb kicap manis
  • 1 kiub ikan bilis
  • Air
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah hingga terbit bau dan sedikit layu (tak perlu garing)supaya bawang hancur semasa proses menumis (lagi sedap)
  2. Masukkan bahan kisar tumis hingga garing.
  3. Masukkan cili kisar,tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air, asam keping, sos tiram dan serai.
  5. Setelah sambal pecah minyak (nampak minyak berlinang cantik) masukkan kicap (tips supaya sambal gelap dan cantik) dan juga kiub ikan bilis.
  6. Reneh sekejap lagi hingga sambal menjadi gelap sedikit bolehlah tutup api.Lagi lama direneh sambal semakin sedap dan tahan lama.
  7. Tutup api dan biarkan sambal sejuk sepenuhnya.Masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk beku.
  8. Jika sambal mahu digunakan dalam masa 3 hari boleh disimpan di bahagian chiller sahaja.
  9. Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY paparan di bawah

Note:
Kisar menggunakan minyak tips supaya sambal cepat garing dan tahan lama


Friday, October 4, 2019

Resepi Kuih Sagu Kelapa (Tips Sagu Jernih Tak Perlu Kacau Atas Dapur) | Kuih Sagu Bronok

Assalamualaikum,,,
Lama betul tak buat Kuih Sagu ni.Bila teringin nak makan, terasa malas nak kotorkan periuk dan pengukus.Biasalah kuih sagu ni selalunya kena kacau atas dapur terlebih dahulu, kemudian barulah dikukus.Kan dah dua peralatan kena cuci.Huish berkira bab cuci periuk hahaaaa.
Okey lah hari ni saya nak share satu trick buat kuih sagu kelapa yang tak perlu kotorkan periuk.Maknanya tak perlu kacau atas dapur pun.Campur2 terus kukus jer.Alhamdulillah sagu jernih dan cantik.Cepat dan mudah.Rasanya pun sedap.Sedikit kenyal.Kadang-kadang yang kacau2 terlebih dahulu, kuihnya lembek dan tak cantik bila dikukus.Ada bahan rahsia yang saya campurkan dalam adunan.Okey jom kita semak resepi.Bagi negeri Pantai Timur yang bercuti bolehlah buat minum petang untuk keluarga.
 Sedap kenyal2 dan sagu jernih keseluruhan.Tak ada putih2.Sangat mudah dan cepat.
Korang nampak bendera tu kan?Sebenarnya kuih ni saya buat sebelum 31hb Ogos lagi.Warna food presentation pun jalur gemilang (Biru, Kuning, Merah Dan Putih)

RESEPI KUIH SAGU BRONOK
By Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 cawan sagu
4 sb gula (boleh tambah jika suka manis)
2 sb rata (tepung kentang)
450ml air
1sb sirap rose
Kelapa parut
Garam

Cara-Cara
  1. Masukkan sagu ke dalam penapis dan bilas dengan air.Bilas sekali lalu sahaja.
  2. Kemudian masukkan air ke dalam mangkuk besar.
  3. Masukkan sirap dan masukkan sagu.Rendam selama 10min (sekadar warna merah melekat pada sagu).Kemudian toskan.
  4. Masukkan gula dan tepung kentang.Gaul rata.
  5. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang/bekas.Pastikan loyang/acuan disapu sedikit minyak supaya senang untuk mengeluarkan kuih apabila telah masak.
  6. Isi adunan 3/4 bekas sahaja kerana kuih akan kembang semasa proses mengukus,
  7. Kukus selama 25-30min (hingga sagu jernih)
  8. Setelah kuih masak, biarkan sejuk seketika terlebih dahulu.Barulah dikeluarkan dari loyang/acuan.
  9. Sementara itu satukan kelapa parut dan sedikit garam.Kemudian kukus selama 5min.Tips supaya kelapa parut lambat masam/basi.
  10. Keluarkan kuih dari acuan dan gaulkan dengan kelapa parut.
  11. Kuih Sagu Brono sedia dihidang.
  12. Untuk video tutorial, sila tekan butang PLAY paparan di bawah

Wednesday, October 2, 2019

Cara Masak Opor Ayam Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum...
Kali ini saya nak kongsikan Resepi Opor Ayam.Sekali tengok kuning2 macam Masak Lemak Cili Padi kan?Bagi kita Opor tu mesti gelap2 seakan Kerutuk atau Rendang.Itu Opor menu tradisi negeri Pahang.Tapi terdapat juga di negeri Kelantan dan Terengganu.Resepi Opor Kuning yang saya kongsikan ni Resepi negara jiran iaitu Indonesia.Saya tak pasti daerah mana sebab ada pelbagai versi jugak.
Kebiasaannya kalau di Indonesia Opor Ayam merupakan juadah istimewa disajikan semasa hari lebaran.Kalau kita masak rendang, mereka masak Opor dan dimakan bersama nasi impit/lontong.Tak tahulah dirasuk apa, hati meronta2 nak cuba masak Opor ni...Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.Saya makan dengan nasi putih jer.
Untuk Opor ni saya cuma reneh sekejap sahaja sebab takut pecah minyak dan tak cantik.Lagipun saya masak untuk makan tengahari sahaja.Kalau korang masak untuk raya kena reneh lama sampai pecah minyak (macam teknik rendang) supaya Opor tahan lama dan tak basi.Alhamdulillah walaupun saya tak reneh lama, tapi masih tahan hingga ke esok pagi jugak tau, boleh cicah2 dengan roti.Kebiasaannya saya akan tumis lama bahan2 kisar supaya masak elok dan lambat basi.Cuma part reneh tu jer saya mengelat siket sebab tak nak pecah santan.Bukan nak buat raya pun kannn hahaa...
Okey untuk Resepi Opor Ayam Spesial Lebaran ni saya sediakan video tutorial.Korang boleh refer kat sana jugak.Sebelum terlupa kalau korang suka pedas boleh tambah cili padi dalam bahan kisar, resepi asal sepatutnya ada diletakkan lada putih dalam bahan kisar, tapi saya tak suka rasa lada putih dalam kuah macam ini..so, saya skip jer.
Memang sedap dan sungguh beraroma.Gabungan serai, daun bay, limau purut.Semerbak satu rumah.Tambahn dengan kuah pekat macam ni memang sesuai sangat kalau makan dengan nasi impit.Mesti berpalut elok.Rasanya kalau makan dengan Pulut Kuning pun ngam jugak ni.

RESEPI OPOR AYAM
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam
  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 5 biji buah keras (kisar)
  • 3 cm lengkuas (kisar)
  • 3 cm halia (kisar)
  • 3 cm kunyit (kisar)
  • 2 batang serai (kisar bahagian lembut)
  • 1 sb ketumbar (kisar)
  • 1/2 sb jintan halus (kisar)
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 2 helai daun bay
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 asam keping
  • 200ml santan cair
  • 300ml santan pekat
  • Garam dan perasa
  • Minyak
  • Bawang goreng (untuk hiasan)
Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan serai (bahagian batang).
  2. Masukkan bahan kisar, daun bay dan daun limau purut.Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dengan tumisan.Tutup periuk sekejap untuk kecutkan ayam.Tips supaya ayam tidak hanyir.
  4. Masukkan santan cair, asam keping, garam dan perasa.
  5. Tutup periuk dan biarkan mendidih (Sambil kacau sekali sekala)
  6. Masukkan santan pekat dan reneh hingga kuah pekat.Akhir sekali masukkan bawang goreng.
  7. Tutup api, Opor Ayam sedia dihidang.Boleh dimakan bersama Nasi putih atau nasi impit.Selamat Mencuba.
  8. Untuk video tutorial sila tekan buatng PLAY di bawah.Jangan Lupa Subscribe Youtube LiNa Pg ya


Thursday, September 26, 2019

Nasi Goreng Sardin Bila Makan Tergigit Petai Alahai Sedapnya

Assalamualaikum..
Korang dah sarapan ke tu?Kalau belum, meh saya share idea untuk sarapan pagi.Kalau nak buat makan malam pun ok jugak.Resepi serba ringkas iaitu Nasi Goreng Sardin dan petai.Petai saya guna ni petai frozen dan berminggu2 dalam peti ais...Campak jer la dalam nasi goreng.Tak yah sayur dah dah...senang kije.
Ni kalau saya letak video terus aci tak?Sebab cam malas nak menaip hihi...Nanti kalau rajin saya taip resepi ok.Buat masa ni korang tengok video terus.Resepi ada dalam caption video.
Nasi Goreng ni dah lama sangat tunggu Q, update jer la walaupun kerajinan nak menaip tu kurang.At least boleh refer kat video kan..
Klik butang PLAY gambar bawah okey
atau klik pautan ini

Tuesday, September 24, 2019

Petua Menyimpan Bunga Kantan Kekal Segar Dan Tidak Lebam

Assalamualaikum...
Wah bersemangat sungguh update blog hahaa..Bukan apa banyak sangat ni n3 tertangguh kita kayuh laju laju.Okey hari ni saya nak kongsikan petua cara simpan bunga kantan supaya kekal segar seperti baru dipetik walaupun dah berbulan disimpan.Paling best memang tak lebam tau.Saya dah cuba lama cuma baru berkesempatan berkongsi dengan korang.Inipun sebab bunga kantan memang dipetik segar dari belakang teratak arwah bonda.
Alahai cari gambar tak ada pulak.Saya tulis karangan lepas tu korang tengok di youtube ok.Video raw pun dah delete.
Petua Simpan Bunga Kantan Supaya Kekal segar Tidak Lebam

  1. Bunga kantan dibasuh terlebih dahulu.
  2. Kalau saiz besar boleh belah 2 atau empat.
  3. Masukkan ke dalam plastik aiskrim kalau tak ada plastik boleh masukkan ke dalam tupperware.
  4. Jumlah bunga kantan mengikut kegunaan masing2.Kalau saya masukkan 2 kuntum setiap bekas/plastik.
  5. Isi air (bertapis) memenuhi plastik aiskrim dan ikat kemas macam ikat aiskrim 1 Malaysia
  6. Kalau guna tupperware, isi air hingga penuh (bunga kantan tenggelam) dan tutup rapat.
  7. Simpan dalam peti sejuk beku.
  8. Boleh refer video tutorial di bawah.Petua ini jugak boleh diguna pakai untuk menyimpan daun pisang.InsyaaAllah daun pisang kekal hijau dan nampak fresh
Note:
Tujuan guna air tapis supaya lebih senang.Kalau bunga kantan masih beku pun boleh terus masukkan ke dalam masakan.Senang kan?


Monday, September 23, 2019

Resepi Ayam Masak Beriani Mudah Dan Sangat Sedap

Assalamualaikum..
Hai apa khabar semua?Lama tenggelam, lepas tu timbul balik.Okeylah hari ni saya nak kongsikan resepi Ayam Biryani.Banyak kali juga masak beriani ni tapi selalunya guna kambing.Kali ni guna ayam dan macam biasalah saya suka Briani yang tak guna santan.Tak muak makan..
Alahai blank pulak tak tahu nak mengarang.Jom la kita semak resepi

Ayam Beriani ni saya sediakna video tutorial jugak

AYAM MASAK BERIANI
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam 
  • 3 sb rempah Beriani (jadikan pes)
  • 1 sb cili giling
  •  4 sekawan 
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 5 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 cm halia (kisar)
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sk gula merah
  • 1 sk asam jawa xtra
  • Garam dan kunyit
  • Minyak
  • Air secukupnya
  • tomato ceri, cili hijau,cili merah, daun ketumbar, gajus)
Cara-Cara
  1. Perasakan ayam dengan garam kunyit.Goreng hingga masak,Ketepikan
  2. Kelurkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
  3. Tumis 4 sekawan, masukkan bahan kisar.Tumis hingga garing.
  4. Masukkan pes beriani dan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan gula merah dan asam jawa.Tambah air secukupnya.Masukkan juga sos tiram.
  6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi.Gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan buah tomato, daun ketumbar, cili merah,cili hijau dan gajus.
  8. Sesuaikan rasa.Tutup api.Ayam Masak Beriani sedia dihidang.
  9. Video tutorial, sila klik butang PLAY


Tuesday, September 17, 2019

Resepi Kek Marble Klasik (Tak Guna Ovelet) | Kek Mentega Sedap Lembut Dan Gebu

Assalamualaikum...
Alhamdulillah dilapangkan waktu dan dianugerhkan kerajinan untuk update blog pagi.Cuaca masih lagi mendung.Semoga ada hujan rahmat pagi ni yang bakal menghapuskan jerebu di Pulau Pinang ni.
Hari ni tak ada resepi lauk, kita buat kek pulak.Ya Allah cam dejavu jerrrr dengan kek ni al maklumlah tokey kek pencen kan?Lama benar tinggalkan baking membaking ni.Kesian tengok mixer tersadai jer.Gagah jugak buat kek sebiji kek old skool iaitu Kek Butter tapi jenis dulu dulu punya hanya guna bahan biasa tak ada ovelet bagai.Kalau korang nak tukar dengan majerin pun boleh.Kalau majerin saya sarankan guna majerin Pelangi sebab lebih wangi dan sedap (pada citarasa sayalah) tapi untuk kek mentega kali ini saya gunakan pure butter.Kebetulan ada beli buat stok.
Resepi Kek Mentega ni saya ada sediakan video tutorial jugak di youtube sana (punya lama dah publish kat youtube)cuma kat blog asyik menunggu Q jer.Okey jom kita semak resepi kek marble sedap dan gebu ni.
 Amacam tergoda tak?Sesuai untuk minum petang dengan Kopi O atau Teh O panas.
Ini hasil kek selepas dibakar, sangat cantik.Tidak berlekuk dan tidak merekah.Perfect out come.Alhamdulillah mujurlak skil membaking belum terjunam ke laut dalam hahaaa

KEK MARBLE KLASIK
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan (Loyang 8x8in)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sk baking powder
  • 1 cawan gula kastor
  • 250g mentega (lembut)
  • 4 biji telur
  • 1/3 cawan susu cair/susu segar
  • 1 sk esen vanila
  • Pewarna
Cara-Cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder.Ketepikan
  2. Satukan mentega bersama gula.Pukul hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu (jarak masa 1minit setiap biji telur) Telur akhir sekali pukul selama 4 minit.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung selang seli dengan susu cair (akhiri dengan tepung)
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kegemaran masing2.
  7. Sediakan loyang yang disapu mentega dan alas dengan baking paper.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang/marble mengikut kreativiti masing2.Hentak sedikit loyang untuk pecahkan gelembung udara yang terperangkap dalam adunan.
  9. Bakar selama 50min (hingga masak) suhu 150' c (mengikut suhu oven masing-masing)
  10. Setelah kek masak, biarkan sejuk sedikit.Barulah dikeluarkan dari loyang.Sejukkan di atas redai.
  11. Selamat Mencuba.Dah cuba boleh tag saya di fb/IG @malina_LiNa Pg
  12. Video tutorial, boleh klik butang PLAY di bawah atau klik link di bawah gambar

Tuesday, September 10, 2019

Cucur Kentang Sedap Dan Mudah|Pelbagai Tips Cucur Kekal Rangup Sampai Ke Petang

Assalamualaikum...
Alahai lama betul tinggalkan 'dapur' yang satu ni.Kebizian siket minggu ni dengan macam2 aktiviti.Hari Jumaat lepas berkampung kat Seberang tengok abang long konvo (Alhamdulillah dah grad anak mama)Kebetulan pulak sek.keb bercuti sempena exam UPSR maka, adalah budak seketul tu kat rumah.Biasalah bila ada cuti panjang, laptop mama kena hijack dengan budak Sarah.Tak bolehlah si mama nak update blog.
Hari ni dah back to normal rutine,so kena update cepat2 sebelum mula memasak untuk makan tengahari.
Okey hari ni nak share resepi cucur kentang.Sebenarnya cucur kentang ni pernah viral 1-2 tahun lepas.Tapi untuk versi terbaru ni memang lain dari yang dulu tu.Biasalah bila dah improvise rasa dan tektur dah tak sama.Yang ini lebih sedap, rangup sampai ke tahap kruk krap la...Paling best kerangupannya tuh membawa hingga ke petang (tapi kena simpan dalam bekas bertutup la)Jangan terdedah macam tu jer..kompom lah masuk angin kan?
Resepi Cucur Kentang Rangup ni saya ambil inspirasi dari Instagram Adik's Food.
Penggunaan ubi kentang Russet yang kurang berair menambahkan lagi keenakan cucur ni.Kalau korang nak buat cucur kentang seeloknya guna kentang Russet ok.Jangan guna ubi kentang holland yang berwarna kekuningan tu sebab spesis tu banyak kandungan kanji dan agak berair.Ubi keledek holland sesuai untuk dimasukkan ke dalam kari/sup dan sebagainya.
Pelakon pembantu yang menambahkan kerangupan cucur kentang ialah penggunaan ubi keledek yang disagat halus.Kalau resepi cucur kentang sebelum ni menggunakan karot, cuba korang tukar dengan keledek oren, bukan sahaja memberi impak warna yang menarik (ada kontra putih dan oren) tapi juga merangupkan cucur.
Tepung juga memainkan peranan untuk merangupkan cucur.Untuk cucur kentang versi ini saya menggunakan tepung tempura yang memberi tektur yang ringan warna yang menarik selepas digoreng.
Okey jom kita semak resepi.Kalau korang nak tengok video tutorial boleh tengok di youtube LiNa Pg ok.Jangan Lupa Subscribe tau untuk lebih banyak video menarik.Free jer
Nampak tak?Terserlah kerangupan Cucur Kentang ni.Kalau makan terus macam tu pun dah cukup sedap
Warna keemasan Cucur Kentang ni menawan kalbu.Kebiasaan Cucur Kentang agak hangus walaupun kita dah control api, tapi versi yang ini memang mudah dan hasilnya sangat memuaskan hati.Cubalah insyaaAllah sangat sedap dan rangup.Paling penting jangan tukar bahan2 yang saya senaraikan.Kalau tukar kentang kepasa spesis lain, hasilnya memang BERBEZA.

CUCUR KENTANG RANGUP DAN SANGAT SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • 2 ketul kentang Russet
  • 1 ketul keledek oren (saiz sederhana)
  • 220g tepung tempura
  • 200-250ml air sejuk (peti ais)
  • Sedikit garam
  • Minyak
  • Air sejuk (untuk merendam kentang)
Cara-Cara
  1. Ubi kentang dan keledek disagat.Kemudian dicuci bersih untuk hilangkan kanji.
  2. Kemudian rendam dalam air sejuk (peti ais) selama 15min.Kemudian toskan hingga kering.Perah sedikit jika perlu.Untuk buang lebihan air.
  3. Masukkan parutan ubi keledek dan kentang ke dalam mangkuk besar, masukkan tepung tempura dan garam/cukuprasa.
  4. Gaul rata terlebih dahulu kentang dan tepung.
  5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil adun rata.
  6. Skop sesudu bancuhan tepung+kentang tadi dan buat lubang di tengah (untuk membentuk sarang burung)
  7. Kemudian goreng hingga kuning keemasan (guna api sederhana sahaja)
  8. Angkat dan toskan.Cucur Kentang sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  9. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY 

Wednesday, August 28, 2019

Nasi Ayam Penyet Terlajak Sedap Resepi Lengkap Berserta Sambal Terasi

Assalamualaikum....
Dah lama berangan angan nak masak Nasi Ayam Penyet ni.Selalunya kalau teringin nak makan nasi ayam penyet, kami akan makan di Rasa Village tapi dah lama kedai tu tutup.Cari kat tempat lain rasa pulak 'kureng sampai' harga mahal siket tu tak apa kalau sedap.Kalau Ayam rasa kosong, sambal pun kurang sedap..Makan pun tak kenyang hahaaa...Terus pasang azam nak cuba buat sendiri Ayam Penyet ni.Ayam whole leg tak tahu berapa kali beli.Sudahnya jadi lauk la..Jadi Ayam Percik la..Tak jadi jadi jugak Ayam Penyet.Haish tak boleh jadi ni.Berbekal semangat nan jitu saya masak jugak Ayam Penyet ni, Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.Saja nak habaq ni masak sebelum raya haji lagi tau.Punya lama tunggu Q nak update dalam blog hahaa...sabor jer la kan?
Okey untuk Ayam Penyet ni saya cuma masak ayam dan sambal jer.Nasi tu cuma guna nasi putih jer sebab kebanyakan kedai2/ restoran yang jual Nasi Ayam Penyet ni hidangkan nasi putih jer bukan nasi yang dibuat menggunakan sup.So, ianya lebih ringkas berbanding Nasi Ayam yang biasa kita makan dimana kena sediakan sambal kicap dan sos/sambalnya.
Ajommm kita semak resepi ayam penyet.Owh sebelum tu saya ada sediakan video tutorial untuk Resepi Ayam Penyet ni.Bagi yang belum subscribe, bolehlah melanggan youtube channel LiNa Pg..support la siket.Melanggan tu FREE jer tau.
Nasi Ayam Penyet dihidang bersama tempe dan tauhu goreng, telur masin dan sedikit ulaman.Makan pula dengan sambal terasi yang padu tu perggg enak tak terkata.Cuba tau!
 Sebenarnya plate ni boleh makan 2 orang sebab agak banyak.
Tengok sambal tu memang terasa2 kesedapannya.Kalau ada lebih, jangan buang.Boleh buat nasi goreng.

NASI AYAM PENYET
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Sambal)
  • 10 biji cili merah (buang biji)
  • 10 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 biji tomato (buang biji)
  • 2 inci belacan
  • Garam dan perasa
  • Sedikit minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, goreng semua bahan (kecuali garam dan perasa) hingga sedikit layu.
  2. Kemudian masukkan ke dalam pengisar.Kisar kasar sahaja.
  3. Kemudian masukkan semula bahan kisar ke dalam kuali tadi.Tumis sekejap.
  4. Masukkan garam dan perasa.Sesuaikan rasa.
  5. Sambal Ayam Penyet dah siap.Ketepikan sebentar.
Bahan B (Ayam)
  • 2 ketul ayam (whole leg)
  • 3 batang serai
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 helai daun bay
  • 1 kiub ayam
  • Garam
  • Air secukupnya
Cara-Cara
  1. Kisar serai, lengkuas, halia, kunyit, bawang bersama air.Kisar secara kasar sahaja.
  2. Masukkan ke dalam periuk dan tambah air secukupnya untuk merebus ayam
  3. Masukkan daun bay, garam dan kiub ayam.Masukkan ayam dan rebus hingga ayam empuk.Pastikan air rebusan ayam sesedap rasa.Nanti akan memudahkan kerja2 lain.
  4. Setelah ayam masak, keluarkan ayam dari periuk.Ketepikan sebentar.
  5. Sementara itu, tapiskan serdak air rebusan (Asing air dan serdak/bahan kisar dalam air rebusan.
Bahan C 
  • 1 cawan tepung beras
  • Air rebusan ayam
  • Ayam yang direbus
  • Tempe dan tauhu
Cara-Cara
  1. Masukkan tepung beras ke dalam mangkuk dan tuang air rebusan ayam sambil kacau supaya tepung sebati.
  2. Celup ayam (yang direbus tadi) kemudian goreng hingga keemasan menggunakan api yang sederhana.
  3. Menggunakan adunan yang sama, goreng tempe dan tauhu.
  4. Note adunan bater ni tak perlu tambah garam kerana air rebusan tadi sudah sesedap rasa.Jika kurang masin boleh tambah sedikit garam.
Bahan D (Aksesori)
  • Telur masin rebus
  • Kacang Panjang
  • Timun
  • Tomato ceri
Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY di bawah
Atau boleh klik pautan berikut untuk paparan lebih jelas

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...