Wednesday, July 17, 2019

Teknik Kukus Pulut Kuning Paling Sedap Mudah Dan Tak Perlu Rendam

Assalamualaikum...
Alhamdulillah diberi kesempatan untuk update blog pagi ni.So, kita update cepat2 sebelum mulakan aktiviti harian.
Resepi kita hari ini ialah teknik mengukus pulut kuning paling cepat dan sangat mudah.Paling penting rasanya sangat sedap dan memenui citarasa keluarga saya.Tektur pulut kuning yang dihasilkan sebiji-sebiji lembut dan sesedap rasa.Apa yang menariknya teknik ini sangat cepat dalam masa anggaran 40min sahaja pulut kuning telah sedia dinikmati.40min tu bermula dari gunting plastik beras pulut ya...bukan dari mula mengukus.Kenapa cepat sangat?Ye...sebabnya Pulut Kuning ni tak perlu direndam.
Saya ni agak old skool siket apabila berkait dengan masakan tradisional macam ni.Saya lebih cenderung untuk memilih kaedah tradisional iaitu merendam beras pulut semalaman, kukus hingga naik wap, kemudian arun, dan kukus semula hingga masak.Bagi saya inilah cara terbaik menghasilkan Pulut Kuning.Akan tetapi....ada tapinya...selepas saya menonton video yang dikongsikan oleh Bonda Rozita di IG, nampak macam senang dan menurut Bonda Rozita Pulut Kuning tersebut sangat digemari di Warungnya.Apa salahnya kalau mencuba teknik ini pula.
Untuk percubaan pertama saya hanya buat 2cawan beras pulut dan makan bersama Rendang Daging yang difrozenkan.Ternyata sangat sedap, lembut dan sungguh cepat disediakan.Sampaikan husband saya tanya bila masa buat pulut kuning...sebab dia macam tak perasan bila masa saya dok kat dapur.Agaknya sebab cepat jer siap.
Untuk n3 kali ni merupakan kali kedua saya buat Pulut Kuning menggunakan teknik yang sama.Alhamdulillah sedap sempurna seadanya..Untuk kali kedua ni saya sediakan video tutorial di youtube channel LiNa Pg.Bonda Rozita izinkan saya panjangkan teknik ini dengan pengunjung Teratak Mutiara Kasih pula 
 Tengok pada hasilnya setanding dengan yang dikukus kaedah tradisional kan?Pulut Kuning sebiji sebiji dan tidak benyai.Cubalha insyaaAllah koramg akan jatuh chenta
Up seketoi lagi..psstt nak bagitau saya ni jenis kuat 'angin' jugak, tapi Alhamdulillah makan pulut kaedah ni 'angin' tu tadak mai...Mula tu agak cuak jugak sebab pulut tak rendam kan?Alhamdulillah dengan izinNya


RESEPI PULUT KUNING PALING MUDAH, CEPAT DAN SANGAT SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Teknik Bonda Rozita
Bahan-Bahan
  • 3 cawan beras pulut
  • 1 cawan air 
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair (atau air)
  • 2 helai daun pandan
  • 1 kulit kayu manis
  • Garam dan gula
  • Sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning
  • Daun pisang untuk alas pengukus
Cara-Cara
  1. Cuci beras pulut hingga air cucian menjadi jernih.Kemudian toskan.
  2. Masukkan 1 cawan air ke dalam kuali (guna kuali lebih senang untuk mengacau)
  3. Masukkan juga kulit kayu manis, serbuk kunyit (LiNa Pg guna pewarna kuning saffron),garam, gula dan daun pandan.
  4. Biarkan mendidih terlebih dahulu sambil dikacau supaya garam dan gula larut.
  5. Kemudian masukkan santan pekat dan masukkan 1 santan cair.
  6. Kacau sebentar hingga santan naik wap (jangan sampai mendidih)
  7. Masukkan beras pulut, dan terus mengacau hingga kering (pastikan sentiasa dikacau supaya masak sekata dan tidak hangit di dasar kuali.
  8. Setelah kering, pindahkan ke dalam pengukus yang dialas dengan daun pisang.Buat lubang di bahagian tengah pengukus supaya wap dapat naik dan pulut kuning masak dengan sekata.
  9. Kukus pulut kuning hingga masak anggaran 10-15min (Jika suka pulut lebih lembut kukus lama sedikit)Pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus.
  10. Pulut Kuning ini juga sedap dimakan begitu sahaja.Tak perlu rendang atau gulai ayam..Lemak, manis masin sesedap rasa.Selamat Mencuba
  11. Untuk video tutorial, sila klik paparan di bawah.Jika monitor kecil, sila klik link berikut


Yang ni pertama kali saya buat..makan dengan Rendang Daging.Sebenarnya saya R&D jugak ni sebab Bonda Rozita tak sertakan sukatan dia agak2 jer.Bila nak kongsikan dengan follower TMK saya kena pastikan sukatan betul..sebab tu saya R&D terlebih dahulu

Tuesday, July 9, 2019

Koktel Buah Naga Resepi Viral | Cocktail Dragon Mixed Fruit

Assalamualaikum...
Sepanjang bulan puasa lepas, rancak benar koktel buah naga ni lalu lalang kat IG, saya sendiri pun beberapa jugak jadikan sebagai juadah berbuka puasa.Cumanya tak sempat nak snap apatah lagi nak record video resepi viral Dragon Fruits ni.Resepi sangat2 mudah dan rasa sungguh sedap.Tambah pulak kalau buah naga tu kena yang manislah sedap.Resepi ni lebih kepada agak2 jer.Bergantung kepada berapa orang nak makan.Buah boleh letak ikut suka dan jumlah air pun sama juga.Kalau ramai..gunalah susu cair 2 tin selebihnya letak air dan susu pekat..Sedaplah dia.
Saya letak resepi dan sukatan untuk panduan.Boleh adjust ikut selera juga.Suka manis tambah susu pekat, suka lebih lemak letak susu cair banyak..Nak lebih colourful letak lebih banyak buah-buahan...Okey itu saja...Ajommm kita semak resepi.
Simple tapi sangat sedap.Sesuai sangat dengan cuaca yang panas sekarang ni
KOKTEL BUAH NAGA RESEPI VIRAL
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
  • 1 biji buah naga merah (potong dadu)
  • 1 biji buah mangga (potong dadu)
  • 1 tin laici
  • 1 tin susu cair (390g)
  • 1 tin air (guna tin susu cair)
  • 1/3 cawan susu pekat manis (boleh tambah/kurang)
  • Ais seckupnya
Cara-Cara
  1. Satukan susu cair dan susu pekat manis, kacau rata supaya susu pekat larut.
  2. Masukkan buah naga, buah mangga dan laici dalam tin (sekali dengan sirapnya)Tambahkan air secukupnya.
  3. Masukkan kiub ais dan kacau rata.Koktel buah naga sedia dihidang.

Thursday, July 4, 2019

KengSom Ikan Siakap | Asam Pedas Thai (Update Resepi)

Assalamualaikum....
Asyik tenggelam timbul jer kan?Itulah dah banyak sangat med soc ni sampai tak cukup tangan la.Saya paling aktif di IG..Kalau nak follow boleh follow IG @malina_lina_pg okey.Kalau dah follow tu jangan malu2 tegur la ya...habaq kata follower dari blog TMK, kalau tak pernah timbul macam mana saya nak kenal.
Okey lah tak nak bebel panjang, hari ni nak share resepi Kengsom ikan siakap ni.Hari tu ada buat tayangan amal tapi resepi tak de..Kali ni ada resepi Kengsom sekali video.
Buat masa ni korang layan video dulu okey.Nanti free saya taip resepi.Biasalah pagi ni kejar masa siket nak siapkan lunch budak sarah.Masak memasak tu kena setel pukul 11am...lepas tu dia nak g skool dah...
 Tak tahulah kenapa, boleg p bentang kain alas tu penuh2 macam tu..Agaknya buntu tak tau nak buat stylish macam mana.
Takpelah..yang penting Kengsom Ikan Siakap ni sangat sedap.Sangat sesuai dijadikan hidangan 'lepas raya' kenapa?Sebab yang ni semua rebus jer..kan sihat tu lepas makan segala yang lemak2..makan macam ni berselera siket..

KENGSOM IKAN SIAKAP 
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (potong 4 bahagian)
2 cm belacan bakar (kisar)
3 biji cili merah buang biji (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 cm halia (kisar)
2 inci kunyit hidup (kisar)
1 batang serai (titik)
2 asam keping
2 biji limau kasturi (ambil jus)
1 kiub ikan bilis
1 sb sos ikan
1/4 biji buah nenas
Sayur kangkung
1 biji buah tomato (belah 4)
Garam dan gula/perasa
Air secukupnya untuk kuah

Cara-Cara

  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masukkan air secukupnya untuk kuah.
  2. Masukkan serai yang dititik, asam keping, kiub ikan bilis dan sos ikan.Biarkan mendidih terlebih dahulu (supaya hilang pijar bawang dan bahan kisar tadi-kuah lebih sedap)
  3. Masukkan potongan buah nanas, biarkan buah nenas lembut sedikit barulah masukkan potongan ikan siakap.
  4. Masukkan garam, jus limau kasturi dan buah tomato yang dibelah 4.Sesuaikan rasa.Kengsom kena ada rasa masam,masin dan pedas.Kalau suka pedas boleh tambah cili padi dalam bahan kisar.
  5. Akhir sekali masukkan kangkung.Tutup periuk dan terus tutup api.Biarkan selama 1 min.Kemudian buka penutup periuk.Kacau rata kangkung ke dalam kuah.Tujuan supaya kangkung kekal hijau dan tidak overcook.
  6. Selamat Mencuba/
Tekan butang PLAY untuk menonton video tutorial.
Untuk paparan lebih jelas, silak klik link berikut

Friday, June 28, 2019

Udang Masam Manis | Udang Goreng Sos Plum

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..hari ni saya berkesempatan untuk update blog, so pagi2 ni cepat2 siapkan entry sebelum masuk dapo.
Hari ni resepi kita Udang Masam Manis atau boleh jugaklah dipanggil Udang Goreng Sos Plum.
Resepi ni sangat ringkas dan cepat disediakan.Saya sendiri pun terlupa saya beli sos plum tu untuk apa sebenarnya..Kalau tak silap nak buat Manggo Ciken tu agaknya...Mangga ke mana ayam ke mana...Takpelah macam kesian sos plum dalam peti ais kita rekalah resepi yang sangat ringkas ni....Walaupun simple tapi Alhamdulillah sangat2 sedap tau.Husband yang pantang udang (tak makan udang sebab gout pun terpaksa langgar pantang hahaa)Katanya terliur sebab dia calit dan ambil rasa sos yang kat pinggan tu katanya sedap...So,tutup mata makan jugaklah Udang Masam Manis ni hahaa...Harap en.suami tak kena gout la.Saya menggunakan Udang saiz sederhana je sebab tak plan nak masak macam ni pun.Biasanya saiz macam ni saya buat sambal tumis atau Gulai Daun Kesum.Tapi memandangkan baru sahaja masak kedua2 menu tu, so kita buat kelainan siket lah memandangkan agak cemuih asyik menumis dan menggulai jer.Buat yang ringkas2 jer.
Resepi Udang Masak Sos Plum ni saya sediakan video tutorial jugak di Youtube Channel LiNa Pg, korang boleg tengok kat sana okey.Okey jom kita semak resepi
Walaupun namanya Udang Masam Manis tapi saya suntik sedikit unsur Chinese Style dengan memasukkan element cili kering goreng dan bawang besar belah 6 jugak digoreng secara 'TARIK MINYAK' iaitu goreng sekejap sahaja kemudian angkat dan toskan.
Masam Manis Pedas manja2 memang sedap sangat

UDANG MASAM MANIS | UDANG MASAK SOS PLUM
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 15 ekor udang saiz sederha besar
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos plum (LiNa Pg guna brand Life)
  • 1 labu bawang besar belah 6
  • 5-6 tangkai cili kering 
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • Cili merah dan cili hijau potong serong
  • 1 sb tepung jagung 
  • Garam, Kunyit dan Gula
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Cili kering dipotong anggaran 2inci cuci dan rendam sekejap dalam air biasa.
  2. Perasakan udang dengan garam kunyit dan tabur tepung jagung.
  3. Panaskan minyak, goreng udang sekejap sahaja hingga bertukar warna.Angkat dan ketepikan sebentar.Jangan goreng terlalu lama nanti udang akan keras/liat
  4. Kemudian goreng cili kering dan bawang besar.Goreng hingga nampak agak garing sedikit.Angkat dan toskan.Ketepikan.
  5. Keluarkan lebihan minyak gorengan tadi dan tinggal sedikit untuk menumis.
  6. Tumis bawang putih yang dicincang hingga garing.
  7. Masukkan sos plum, sos tiram, sos cili dan juga sedikit gula.Kacau rata.
  8. Masukkan udang yang telah digoreng tadi bersama hirisan cili merah dan cili hijau.Kacau rata
  9. Akhir sekali masukkan cili kering dan bawang besar yang telah digoreng.Kacau sebentar sahaja.Terus tutup api.
  10. Udang Masam Manis telah siap untuk dihidang.Selamat Mencuba.
  11. Untuk video tutorial tekan butang PLAY
Untuk paparan lebih jelas sila klik link di bawah


Monday, June 24, 2019

Sup Kepala Ikan Resepi Sihat Mudah Dan Sedap (Petua Ikan Tidak Hanyir)

Assalamualaikum...
Lepas raya ni memang masih insofff lagi...Masak yang rebus dan sup2 jer hahaa..Resepi sihat macam ni pun memang menyelerakan tau.Tapi kena control la jangan pulak ada budu tempoyak ulam bagai...wasalam 3-4 pinggan hahaa..ke laut diet macam tu.
Okeylah sebab dah petang ni, saya agak bizi jugak (bz seisi petang, pagi buat cara bz belah pagi) Pendek kata bz memanjang la.
Hari ni saya nak share idea lauk ringkas iaitu Sup Ikan, saya menggunakan Kelapa Ikan Jenahak.Selain dibuat Kari Kepala Ikan, sedap jugak kalau buat sup..Tambahan cuaca panas sekarang ni memang sedap sangat hirup kuah..masam2 dan pedas manja jer..Ada pulak sayuran serba sedikit dalam tu kira setel la..Lauk berkuah dan sayur sekali harung.Pelakon tambahan, korang boleh goreng telur dadar untuk anak2 dan ikan masin/ikan pekasam untuk mak bapak...Ada ulaman dan sambal belacan...Lengkap sudah..Saya ni masak simple jer.
Untuk Sup Kepala Ikan ni, saya sediakan video tutorial.Korang boleh tgk di youtube channel LiNa Pg okey.
 Simple jer..insyaaAllah sedap tau.Cili padi tu saya just masukkan macam tu jer.Kalau suka pedas boleh ketuk sedikit dan guna cili padi merah.

SUP KEPALA IKAN JENAHAK
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan

  • 1 kepala ikan jenahak/ikan merah (belah 2)
  • 1 bunga lawang
  • 1 kulit kayu manis
  • 1/2 labu bawang besar (mayang)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • 2 batang serai (titik)
  • 1/2 in halia (mayang)
  • 2 kiub ikan bilis
  • 2 biji limau kasturi (Ambil jus)
  • Stok udang (atau air secukupnya)
  • Kentang, karot, batang celery, tomato dan cili padi
  • Daun ketumbar (ambil akarnya sekali)
  • Cili padi
  • Gara dan perasa
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang besar, halia, bawang putih dan serai.
  2. Setelah bahan tumisan sedikit garing, masukkan stok udang atau air biasa.
  3. Masukkan kentang, akar ketumbar, kiub ikan bilis dan jus limau kasturi (jus ni masuk last pun boleh)Biarkan kuah mendidih terlebih dahulu dan kentang empuk.
  4. Masukkan karot dan kepala ikan.Biarkan seketika supaya ikan masak.
  5. Kemudian masukkan batang celery dan buah tomato yang dibelah 4.
  6. Taburkan hirisan daun ketumbar dan cili padi.Sesuaikan rasa (tambah garam dan perasa jika perlu)
  7. Sup Kepala Ikan sedia dinikmati.Selamat Mencuba

Note:
Tips untuk mengelakkan supaya kepala ikan berbau hanyir, sebelum memasak, lumurkan ikan dengan asam jawa.Biarkan sebentar.Kemudian bilas dengan air biasa.
Kepala ikan sedia dimasak mengikut resepi kegemaran.

Tekan butang PLAY untuk video tutorial Sup Kepala Ikan Jenahak
Untuk paparan lebih jelas, sila klik link di bawah

Friday, June 21, 2019

Kengsom Ikan Siakap, Ikan Pekasam, Ikan Jenahak Goreng (Idea Masakan Hari Ini)

Assalamualaikum...
Dah ada idea ke tu nak masak apa hari ni?Kalau belum ada lagi, meh saya kongsikan idea masakan serba ringkas sahaja.Lepas raya ni hidangan kami serba ringkas sebab tak nak makan yang terlalu heavy.Selalunya kuah yang rebus2 jer.Awat jaga kesihatan ka cheq?Tajuk dia menu insofff takut penimbang terpusing meter...seram doooo hahaaa...
Okeylah untuk cadangan hidangan hari ini ialah Ikan Siakap Masak Kengsom.Kengsom ni kira Asam Pedas Thai la.Beza dengan Asam Pedas/Asam Rebus kita ni..Kengsom menggunakan buah nanas dan sayur kangkung.Kaedahnya sama jugak rebus dan lebur...Rasa pedas masam seakan Asam Rebus...Sedap??Op kos la padu....InsyaaAllah ada masa nanti saya buat video..Yang dalam gambar ni memang tak sempat nak buat video..Lepas raya mood nak record memang ke laut la.Owh ya juadah ni minggu pertama lepas raya okey..Dah lama jugak..Kan dah bagitau mood update blog sama beraya..ni la baru jumpa jalan pulang.Sebelum tu nak bagitau kelmarin saya ada buat video terbaru kat utube channel sana...Resepi simple jugak Sup Kepala Ikan Jenahak...Boleh tonton di youtube okey..
Serba ringkas.. tapi cukup menyelerakan...

Thursday, June 20, 2019

Rezeki Syawal - Russell Taylors 6L Electric Pressure Cooker

Assalamualaikum..
Hai semua, apa khabar?Saya harap semuanya baik sahaja.Ada yang rindu menu dari Dapor LiNa Pg ke tu?Alahai sorry sangat tau tak sempat nak buat entry.Kalau nak cari idea masakan boleh follow IG @Malina_LiNa_Pg selalunya yang masak fresh dari dapor saya akan post ke sana..Kalau yang tertib posing cun dalam pinggan beserta resepi tu agak lambat siket la tunggu kerajinan untuk update.
Okey kita lupakan pasal masak2..sebab hari ni memang tak ada resepi pun.Saya nak kongsikan kegembiraan atas rezeki syawal...Ni haaa dapat Pressure Cooker Russell Taylors (PC)besar jugaklah 6L..syukur sangat2.Bukan beli tau..ini hadiah.Hadiah dari siapa tu?Nanti saya story..Sebelum tu meh nak tayang dulu rupa paras Pressure Cooker (PC) ni..
Amacam?Cantik tak?Warna gold..besar jugaklah..Macam2 function.Nanti boleh la experiment

Macam ni kisahnya...
Pagi Selasa lepas, dalam bz memasak lunch untuk budak sarah, tetiba dapat call dari GDex kata nak hantar barang...Barang ni memang saya dah tau la sebab hari Isnin saya ada order barang dan seller dan maklumkan penghantaran menggunakan GDex so, dah tahulah 'PINGGAN' nak sampai..maklumlah berat pinggan tu mesti call dulu sebelum hantar.Takkan nak angkut berat2 sampai rumah tuan tak ada kan?
Dalam keterujaan mendapat pinggan baru tu...(sempat buka dan belek2) cuma tak sempat nak posing jer sebab kalut nak siapkan makan sarah.
Kami siap2 nak keluar g skool, tetiba ada orang salam..courier service.Tengok kotak Pressure Cooker nama saya pulak tu.Masa nak sign tu sempat jugak tanya siapa pengirimnya.Memang tak ada nama pengirim..Saya ambil keputusan untuk decline barang tu.Ye la kita tak order pun kot ada kesilapan teknikal ke apa kan?'ninja' tu kata kak barang ni dah siap bayar dah...nama akak betul kan?Ye memang betul nama saya.So, saya terimalah...Ambil dulu, nanti kita cari siapa pengirimnya..
Saya wasap suami, manalah nak buat seperais kat isteri tersayam..Katanya dia lama tak order barang dari Lazada.Bila mention Lazada, barulah saya teringat hahaaa....Minggu lepas admin Ayam Brand ada call dan bagitahu hadiah dah dihantar.Saya tanya barang dihantar dari mana?Saya ingat hand carry macam Adabi..admin jawab hantar guna Lazada..Terus saya DM admin Ayam Brand, tanya hadiah saya tu dalam bentuk apa?sebab saya ada terima Pressure Cooker dari Lazada dan tak ada nama pengirim.
Bila admin bagitau memang hadiah saya Pressure Cooker brand Russell Taylors ni barulah terjawab siapa pengirim hadiahnya...Ya Allah terima kasih atas rezeki ini.Saya sangkaan hadiah yang menang tu hamper produk Ayam Brand sebab TIDAK DINYATAKAN apa hadiahnya dan dalam bungkusan kota PC ni tak ada sebarang note.
Apa pun terima kasih Ayam Brand sangat berbaloi hadiahnya.Bukan biasher-biasher okey
 Nak tahu saya masak apa?
Tema 'spicy' Kalau nak resepi boleh klik link di bawah

Monday, June 3, 2019

Rendang Daging Paling Mudah Dan Sedap Tak Guna Sebarang Rempah

Assalamualaikum...
Musim raya ni mesti ramai yang suka makan rendang kan?Ni adalah keeper resepi rendang.Saya paling suka Rendang Daging kalau Rendang Ayam tu macam kureng siket la.Rendang pulak kalau mengikut tekak saya lebih menyukai yang tak guna sebarang rempah..guna bahan basic sahaja iaitu bawang, serai, halia dan lengkuas.Masa rendang ni memang betul2 membawang punya la.Saya suka guna banyak bawang lebih manis dan sedap.Tambahan Rendang yang masih basah2 setengah orang suka rendang yang agak kering.Kalau mengikut citarasa saya suka yang basah bila cicah ketupat barulah bersalut dan sedap dimakan.
Resepi asal rendang ni tidak ditumis, cuma masak secara lebur iaitu semua bahan dimasukkan serentak dan masak hingga pecah minyak.Saya pernah cuba cara ini memang sedap.Tapi kalau untuk musim raya ni saya sarankan guna kaedah tumis dahulu supaya rendang tahan lama dan tidak basi.Lagi satu perbezaan antara tumis dan tak tumis, Rendang yang ditumis hasilnya cantik kemeraha dan agak berlinang, berbanding dengan yang tidak ditumis agak pucat dan kurang menarik.Dari segi rasa lebih kurang sahaja.Dari ketahanan yang ditumis lebih tahan lama dan lambat basi, insyaaAllah.
Walaupun dah banyak kali saya buat Rendang ni dan rata2 bagi feedback yang sangat baik terutama dari blog TMK ni la.Kali ni buat lagi dan saya sediakan video tutorial di youtube channel.Okey jommmm kita semak resepi
Walaupun bahan yang digunakan sangat ringkas..Tapi rasanya Alhamdulillah sedap
 Rendang lawan dengan ketupat memang ngam sangat.

RENDANG DAGING PALING MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 500g daging pejal
  • 500ml santan
  • 4 labu bawang besar (*)
  • 5 batang serai (*)
  • 3 ulas bawang putih (*)
  • 15 tangkai cili kering (*)
  • 2 cm halia (*)
  • 2 cm lengkuas (*)
  • 2 cm kunyit (*)
  • 4 batang serai (dititik)
  • 40g kerisik (lebih siket pun tak apa)
  • 1 asam kepinh
  • 1 sudu besar gula merah/gula melaka
  • Garam dan perasa
  • Minyak (jika menggunakan kaedah menumis)
Cara-Cara
  1. Cili kering direbus hingga lembut terlebih dahulu.Masukkan semua bahan bertanda (*) ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak dan air.Kisar menggunakan minyak adalah tips supaya bahan kisar halus dan mengurangkan penggunaan air untuk ketahan rendang (lambat basi)
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis serai dan bahan kisar hingga terbit minyak.Kemudian masukkan gula merah.Tumis sebentar.
  3. Masukkan daging yang telah dipotong dan gaul rata dengan tumisan.
  4. Masukkan santan , kerisik dan asam keping.Kacau rata.
  5. Tutup periuk dan reneh menggunakan api kecil sahaja.Reneh hingga rendang pecah minyak dan kering.Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit di dasar periuk.
  6. Proses mereneh mengambil masa yang agak lama.LiNa Pg reneh hampir 2 jam
  7. Bila daging empuk dan rendang hampir kering, baru masukkan garam (LiNa Pg hanya guna 1 sudu kecil sahaja garam), masukkan perasa (jika suka) dan taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.Boleh jugak guna salah satu.
  8. Reneh hingga kering mengikut citarasa masing2 kalau suka yang basah reneh hingga mencapai tahan kering/basah2 yang diinginkan.Makin lama direneh rendang semakin sedap dan warna bertambah gelap.
  9. Selamat Mencuba dan Selamat Hari Raya Aidilfiri

Kalau nak tengok versi rendang terdahulu, boleh tengok kat SINI
yang ini pula versi rendang lebur tak tumis.Boleh tengok SINI

Dikesempatan ini saya mengambil kesempatan untuk mengucapka Selam Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat semua.Ampun maaf dipinta andai ada salah dan silap atau terkasar bahasa.
Kepada yang bakal memulakan perjalanan pulang ke kampung, berhati hati di jalan raya.Kami sekeluarga akan pulang ke kampung pada hari ini.Doakan perjalanan kami juga ya..
SALAM AIDILFITRI DARI KAMI SEKELUARGA

Sunday, June 2, 2019

Biskut Coklat Chips Rangup Sedap Dan Resepi Mudah Tak Guna Mixer

Assalamualaikum...
Dah banyak ke kukis umah korang?Kat rumah saya ni bukan makin banyak, tapi makin siket hahaa...Buat abes buat abes camana nak jadi makin banyak.Tapi takpe la memang buat untuk anak2 makan pun.In fact lagi seronok jika anak2 asyik memunggah makan jer..Itu lagi bagus dari buat display anak nak makan tak boleh.Kesian kan?
Biskut coklat chips ni saya buat sedikit sahaja olahan dari resepi biras kak rosaliza iaitu kak Anida..tapi biasalah ada jer yang dia nak durhaka hahaaa...Bukan durhaka sebarangan tapi penambah baikkan..haaa gitchuuu (sila ikut nada kak Lina Pom Pom hahaa)
Resepi Biskut Coklat Chips ni saya sediakan video tutorial jugak, nanti saya sertakan link.Kalau korang suka kekacang boleh letak almond nibs atau apa2 kekacang yang digemari.Saya cuma letak coklat chips sebab si dak Sarah dan abahnya x makan kacang.Si abah memang tak boleh makan sebab gout, tapi dak sarah tu mengada jer x suka kacang2 ni huhu..
Okey tanpa buang masa, kita semak resepi.
Biskut ni ringan dan rangup sebab ada  sedikit tepung beras..Rasanya pulak mewah dengan coklat chip.Baru syiok bila makan tergigit coklat chips

 Nampak tak bahagian bawah tu sedikit berongga dan nampak ringan je kan..Sedap rangup rasanya tak begitu manis..sedang2 jer sesedap rasa

BISKUT COKLAT CHIPS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung gandum (225g)
  • 1/2 cawan tepung jagung (50g)
  • 1 sb tepung beras (7g)
  • 250g coklat chips
  • 1/3 cawan gula perang (45g)
  • 1/3 cawan gula kastor (69g)
  • 200g mentega (lembut)
  • 1sk serbuk koko (boleh lebihkan jika suka lebih gelap)
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk baking soda
  • 1/2 sk esen vanila
  • 1 kuning telur (gred A)
Cara-Cara
  1. Kesemua tepung diayak terlebih dahulu.Ketepikan sebentar.
  2. Gaul mentega bersama gula perang dan gula kastor.Gaul sebati sahaja tak perlu hingga kembang
  3. Masukkan telur dan esen vanila.Gaul rata.
  4. Masukkan tepung dan serbuk koko, gaul rata kemudian uli menggunakan tangan hingga menjadi doh.
  5. Akhir sekali masukkan coklat chips dan gaul rata.
  6. Bulatkan doh anggaran sebesar ibu jari kemudian tekan dengan garfu.
  7. Bakar biskut selama 25-30min (hingga masak) suhu 150'c (bergantung suhu oven masing-masing)
  8. Setelah biskut masak, biarkan dalam dulang pembakar terlebih dahulu hingga biskut sejuk sedikit kemudian alihkan ke redai penyejuk.
  9. Simpan biskut dalam balang kedap udara setelah biskut benar2 sejuk.
  10. Selamat mencuba.


Saturday, June 1, 2019

Biskut Dahlia Rangup Dan Gebu

Assalamualaikum...
Pasti ramai yang menggemari Biskut Dahlia atau Samperit kan?Biskut Dahlia atau Semperit sama jer.Yang beza hanya rupa.Biskut Dahlia berbentuk bunga manakala Semperit pula berbentuk panjang diterap menggunakan acuan tart nanas.Saya suka Biskut Dahlia yang sedikit firm boleh dipegang (tidak hancur) kena gigit sedikit  kemudian cair dalam mulut.Saya tidak suka Biskut Dahlia yang terlalu gebu sampai nak pegang pun hancur..Kalau tengok bekas pun penuh dengan serdak...Citarasa saya sedikit rangup tapi gebu dan cair dalam mulut.
Kalau korang mempunyai citasara seperti saya, bolehlah mencuba resepi yang saya kongsikan hari ni.Paling penting Biskut Dahlia ni kekal bentuk selepas dibakar dan kuihnya tidak kembang setaman.
Saya menggunakan acuan pecah 12.
Untuk Resepi Biskut Dahlia ni saya sediakan video tutorial di youtube.Alhamdulillah viewnya mencecah 12K tak sangka sangat mendapat sambutan.Ramai betul penggemar Kuih Samperit ni
Okey jom kita semak resepi
Saiz kecil comel jer...bite size gitu hehee..Memang sedap.Budak sarah memang suka sangat.Belum apa2 dah abes sebalang. 
 Cubalah..insyaaAllah sedap

BISKUT DAHLIA/SAMPERIT
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 150g mentega (lembut)
  • 80g gula aising 
  • 1 kuning telur
  • 1/2 sk esen vanila
  • 120g tepung gandum 
  • 50g tepung jagung
  • 80g tepung kastad
  • 1sb tepung beras
  • Sedikit pewarna kuning
  • Potongan ceri secukupnya
Cara-Cara
  1. Ayak semua tepung dan ketepikan terlebih dahulu.Ayak juga gula aising
  2. Gaul rata mentega bersama gula aising menggunakan senduk atau spatula sahaja.
  3. Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning.Gaul rata.Jangan terlebih gaul nanti biskut akan kembang setaman.
  4. Masukkan tepung dan gaul rata menggunakan spatula, kemudian uli dengan tangan hingga menjadi doh tak melekat ditangan.
  5. Tutup doh dengan plastic wrap dan rehatkan doh selama 10-15min.Sementara itu sediakan loyang.Alas loyang dengan baking paper dan sapukan sedikit butter.
  6. Terap mengikut bentuk bunga Dahlia atau bentuk Samperit.
  7. Selepas siap diterap rehatkan sebentar ~20min (jangan terus bakar)sementara itu boleh panaskan oven
  8. Bakar biskut selamat 15min (hingga masak) suhu 150'C (mengikut suhu oven masing-masing)
  9. Selepas biskut masak, biarkan sejuk seketika dalam tray.Selepas itu boleh dialihkan ke redai penyejuk.Jika terus alih ke redai penyejuk, kemungkinan biskut akan patah.
  10. Selamat Mencuba.Untuk menonton video tutorial sila klik link di bawah
Note:
Penambahan tepung beras bertujuan supaya biskut ringan sedikit rangup tapi masih gebu dan cair dalam mulut.
Doh mestilah lembut (bukan lembek ya) dan senang ditekan, jika doh agak keras, tambah sedikit butter atau sapukan tangan dengan sedikit minyak dan uli semula.
Jika doh agak lembek tambah tepung gandum.
Kalau mengikut sukatan yang diberikan hasilnya adalah sedang elok sahaja.
Pastikan doh ditutup dengan plastik wrap semasa proses menerap supaya doh tidak keras.
Tak jadi jugak..kena mandi bunga hahaaa



Friday, May 31, 2019

Oven Pensonic Batik Series - Terima Kasih Pensonic

Assalamualaikum...
Salam Hari Jumaat, selingan hari ni tak ada n3 resepi atau masak2.Esok baru main masak2 okey.
Saya nak kongsikan kegembiraan..Kisah di pagi Rabu dalam dok bizi siapkan kukis siap record lagi untuk buat youtube, tetiba bunyi orang bagi salam..Alahai siapalah yang datang pagi2.Bila buka pintu rupanya dari courier service nampak pegang kotak punya besar.Dari luaran dah nampak oven Pensonic yang sangat unik iaitu Batik Series....Saya ada 2 biji oven Pensonic yang berwarna hitam yang ni sangat lejen..lepas tu pernah tengok Chef Mail guna yang warna pepel iaitu Chef Like Collection.Kalau yang Batik ni agak rare lah dan sangat cantik.
Ya Allah punya happy dan sangat terharu...Sebenarnya sehari sebelum tu ada staff dari Pensonic minta alamat..ingatkan nak hantar kad raya ke kurma ke hapa hahaa...nah sekali depa hantar oven..hadiah untuk hari raya katanya...Sebab kata mereka di penghujung puasa ni mesti nak buat kek dan biskut raya.Tak sanga laju betul dorang hantar.
Punyalah happy...dalam kalut buat kukis sempat jugak la buat video tiktok unboxing kotak oven ni hahaa...Dia punya eksited...Snap pun atas sofa jer..Tu habis tempat dah pose sebab masih pagi..dalam ruma gelap..kat dapur lak penuh dengan barang dok shoot.Atas sofa pun jadilah..Tak menyempat2 dah hahaa
Terima kasih Pensonic..memang seronok kalau kita kolaborasi dengan company yang jaga dan tatang kita macam ni..saling support dan saling payung..haaa gitew..
 Cantik, unik, sangat menarik dan sangat sesuai untuk kegunaan rumah..Bukan macam Batik tapi seakan songket jugak ni..Design ni saya klasifikasi sebagai Malaysia Truly Asia
Sekali tengok macam oven ni ditutup/cover dengan kain songket kan?So real design dia...Tapi memang badan oven tu bercorak batik dan seakan songket...Masa saya post ke IG/FB ramai betul kawan2 yang puji oven ni cantik..Nanti kita 'test drive' oven ni pulak..

Jika berminat untuk mendapatkan oven Batik Series ni, boleh dapatkan melalui (tekan link di bawah)

Thursday, May 30, 2019

Cornflakes Madu Kuih Raya Paling Senang Nak Buat

Assalamualaikum..
Dah start buat kukis ke tu?Kalau dah panaskan enjin apa kata korng selitkan selit cornflakes madu ni.Senang sangat.Tak payah mixer bagai...cair butter, gula madu lebur jer cornflakes lepas tu bakar.Sedap rangup kruk krak makan.
Untuk Resepi Honey Cornflakes ni saya sediakan video tutorial jugak di youtube, Alhamdulillah view sangat membanggakan hari pertama ditayangkan pun sudah beribu view.Maybe ramai yang mencari Resepi Biskut Raya.
Okey jom kita terus jer semak resepi.Blurr pulak tak tahu nak mengarang apa.Ni kes maraton siapkan n3 sebab banyak sangat tertangguh adoi..
Cuba tau sedappp
 Dok beratur sementara nak tunggu sejuk.Dah sejuk baru masuk dalam balang okey

CORNFLAKES MADU MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 250g cornflakes
  • 100g mentega
  • 100g madu (1/3 cawan)
  • 20g gula perang (2 sb)
  • 15g susu pekat (1 sb)
  • Coklat manik secukupnya
  • Paper cup secukupnya
Cara-Cara
  1. Guna api kecil, biarkan mentega cair.Kemudian masukkan gula perang, susu dan madu.
  2. Biarkan mendidih dan kelihatan berbuih (sambil kacau supaya tidak hangus).Tutup api.
  3. Masukkan cornflakes (LiNa Pg masuk terus jer tak tunggu sejuk)
  4. Gaul rata supaya semua cornflakes bersalut rata.
  5. Masukkan ke dalam paper cup dan taburkan coklat manik.
  6. Bakar selama 10-15 min suhu 150'C (suhu bergantung kepada oven masing2)
  7. Biarkan sejuk terlebih dahulu, kemudian simpan dalam bekas kedap udara.Selamat Mencuba.
  8. Untuk video tutorial, sila klik pautan di bawah

Wednesday, May 29, 2019

Resepi Ayam Masak Paprik Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum...
Semakin sampai ke penghujung Ramadan dah naik buntu tak tahu nak masak apa dah.Apa kata buat Ayam Paprik sedap tau pedas masam semua bersatu hurmmm enak tak terkata.Paprik Ayam ni sesuai untuk berbuka dan bersahur jugak.Sesuai untuk ibu2 yang bekerja kerana Ayam Masak Paprik sangat cepat disediakan dan rasanya sedap membuka selera waktu berbuka.
Untuk Resepi Paprik Ayam ni saya sediakan video tutorial jugak di youtube sana.Ini merupakan juadah lauk terakhir kerana lepas ni saya akan kongsi resepi biskut pulak.Kalau nak cepat boleh terus tengok di youtube sana ok.
Okey tanpa buang masa bebel panjang ajommm kita semak resepi.Untuk sayuran tu boleh tambah sayuran kegemara masing2 bunga kobis atau apa yang sesuai.Saya cuma masukkan sayuran yang ada dalam peti ais jer.
Serba ringkas tapi sedap menepati citarasa kami sekeluarga

PAPRIK AYAM SEDAP DAN MUDAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A
  • 2 ketul dada ayam 
  • 5 biji cili padi (tumbuk kasar)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 2 batang serai (hiris nipis)
  • 3 helai daun pandan (carik-carikkan)
  • 1 sb cili giling
  • 1 sb pes tomyam
  • Sedikit kiub ayam
  • Minyak 
  • Air
Bahan B (Sos)
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • 1 sb sos plum (LiNa Pg guna brand Life)
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb air
Bahan C (Sayuran)
  • Karot
  • Kacang buncis
  • Baby corn
  • Cili merah
  • Cili hijau
  • Bawang besar
Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih , cili padi daun limau purut.
  2. Masukkan cili giling dan pes tomyam.Tumis hingga garing
  3. Masukkan dada ayam dan kacau sebentar.
  4. Masukkan sos, karot dan baby corn (sayuran yang keras terlebih dahulu.Tambah sedikit air dan tutup periuk.Tunggu hingga ayam empuk dan sayuran lembut sedikit.
  5. Setelah ayam empuk, masukkan bahan C (Sayuran) dan sesuaikan rasa.LiNa Pg tambah sedikit kiub ayam.
  6. Kacau rata dan tutup api.Ayam Masak Paprik sedia dihidang
Video tutorial, sila klik paparan di atas.Untuk lebih jelas, sila ke Youtube LiNa Pg

Tuesday, May 28, 2019

Ikan Bakar Air Asam Kerisik Resepi Mudah Sedap

Assalamualaikum..
Dah ada idea ke nak masak apa untuk berbuka petang nanti?Kalau belum ada idea apa kata buat Ikan Bakar makan sama Air Asam Kerisik memang sedap..macam makan kat restoran.
Kalau di Pulau Pinang, ikan bakar ialah jenis merah3 bersambal macam ni tau.Kalau di sebelah Perlis sana Ikan Bakar jenis letak garam kunyit jer.Warna kuning..Kalau tekak saya lebih memilih warna merah macam ni, mungkin sudah terbiasa dengan Ikan Bakar versi Penang..tambahn pula dicicah dengan air asam kerisik pekat2 sedikit.Kebiasaan kalau Restoran Ikan bakar, kuah pencicah tu untuk ikan bakar adalah sama dengan kerang bakar/kerang rebus.Okey jom kita semak resepi
Amacam tergoda tak?Cubalah resepi pun serba ringkas sahaja.InsyaaAllah sedap.Tak cicah pun dah sedap tau


IKAN BAKAR AIR ASAM KERISIK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan siakap/apa2 ikan yang sesuai
  • 2 batang serai (kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 3 ulas bawang merah (kisar)
  • 1/2 cm halia (kisar)
  • 1/2 cm lengkuas (kisar)LiNa Pg tak letak xde stok
  • 1 sb cili giling
  • Garam, gula merah dan perasa
  • Sedikit maggi cukuprasa
  • Air
  • Minyak
  • Daun Pisang/Aluminium foil
Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar dan cili giling, tumis hingga pecah minyak
  2. Masukkan gula merah, garam dan perasa tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan garam dan perasa.Seimbangkan rasa.Tutup api
  4. Perasakan ikan dengan sedikit garam (LiNa Pg guna maggi cukuprasa)
  5. Lumurkan ikan dengan pes ikan bakar tadi.
  6. Lapik dengan daun pisang dan bakar hingga masak.

AIR ASAM KERISIK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Kisar)

  • 1 biji buah tomato (buang biji dan dadu)
  • 1/2 labu bawang besar 
  • 2 cm belacan bakar
  • 5 biji cili padi
  • 1 biji cili merah
  • 1 sb kerisik
  • 1 sk asam jawa+1/2 cawan air masak
Bahan B (Hiris)
  • 1 biji tomato
  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 biji cili padi
  • 1 biji cili merah
  • Garam
  • Perasa
Cara-Cara
  1. Kisar kasar bahan A dan masukkan ke dalam bekas.
  2. Masukkan bahan B dan sesuaikan rasa.
  3. Air Asam Kerisik sedia dinikmati.Selamat Mencuba

Monday, May 27, 2019

Sira Ubi Kayu Yang Sedap Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum...
Berbuka puasa dengan Sira Ubi Kayu pun sedap jugak tau.Al kisahnya en.suami ke market dibelinya pulak ubi kayu besar gedabak pulak tu.Pening jugak la nak masak apa puasa2 ni dengan ubi kayu.Kalau biar lama takut masuk angin mesti tak boleh makan.So, buat ajerlah Sira Ubi Kayu ni..walaupun agak rare buka puas dengan Sira Ubi kalau Sira Pisang tu 'masuk line' jugaklah kan?Nasib baik la anak2 pun makan sira ni Alhamdulillah abes jugak.Sira Ubi Kayu ni saya buat masa minggu pertama puasa lagi.Tapi tulah selalu lambat jer nak update kat blog ni.Masa tu setiap hari asyik hujan jer kat Penang ni.Macam musim banjir hehee...Bila masuk hari ke 19 dan hingga hari ni cuaca agak panas...Agaknya sebab  musim hujan tulah ada yang menjual ubi kayu...Hurmm n3 ni nampak sangat dah basi kan?Tapi takpe lah walaupun dah lambat tetap nak update jugak.Resepi Sira Ubi ni saya pernah buat dulu cuma kali ni saya buat video tutorial sekali.
Resepi sama jugak saya guna resepi kak nor ganu cuma adalah adjust sesikit...Terima kasih kak nor
Alhamdulillah sedap,,,makan sejuk2 lepas disimpan dalam peti ais lagi sedap.Kuah pun makin pekat.
SIRA UBI KAYU
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
750g ubi kayu
180g nisan kerek/gula melaka
1 sb gula merah
1 sb gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-Cara
  1. Rebus ubi kayu bersama air hingga empuk.
  2. Setelah empuk, keluarkan lebihan air dan tinggal separuh periuk sahaja.
  3. Masukkan nisan kerek/gula melaka, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan.
  4. Tutup periuk dan biarkan semua gula larut, sambil kacau sekali sekali supaya bahan sira bersalut rata dengan ubi kayu.
  5. Reneh hingga kuah pekat.Sira Ubi Kayu sedia dihidang.Selamat Mencuba


Saturday, May 25, 2019

Telur Goreng Lobak Masin Resepi Mudah Tapi Menyelerakan

Assalamualaikum...
Dah masuk 10 hari terakhir ni dah tak tahu nak masak apa.Tekak pun terasa nak makan yang simple2 jer.Kalau awal puasa tu beriya jugaklah masak kan?Apa kata cuba buat Telur Goreng Lobak Masin ni insyaaAllah berselera makan dengan nasi panas.Simple2 macam ni pun boleh bertambah2 makan ni.Terutama time sahur.
Saya masak ni untuk berbuka sekali jalan dengan sahur sekali senang kije tapi ada jugaklah lauk ringkas yang kering2 juga saya gandingkan bersama telur lobak asin ni.Alhamdulillah semua berselera makan.Maisarah tak yah cakaplah memang bukan makanan dia lagu ni.Dia takde lain hayam jer lah..
Okey untuk Resepi Telur Goreng Lobak Masin ni saya sediakan video tutorial jugak.Okey jom kita semak resepi Telur Lobak Asin yang mudah dan sangat simple
Ada rasa pedas2 siket sebab ada cili padi.Pedas2 manja jer masin dan sedikit crunchy dari lobak masin tu memang membangkit selera terutama time sahur..Meratah pun sedap ni.
TELUR GORENG LOBAK MASIN
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 mangkuk lobak masin 
  • 3 biji telur
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  • 5 biji cili padi (hiris)
  • 2 biji cili hijau (hiris)
  • 2 biji cili merah (hiris)
  • 1 kiub ikan bilis (bergantung kemasinan lobak masin)
  • Sedikit minyak
  • Daun bawang
Cara-Cara
  1. Lobak masin direndam selama 10min untuk kurangkan kemasinan.Kemudian toskan
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar hingga terbit bau.
  3. Masukkan hirisan cili tumis sekejap hingga layu.
  4. Masukkan lobak masin/lobak asin dan gaul rata.
  5. Masukkan telur dan biarkan sebentar supaya telur set sedikit, barulah dikacau rata menjadi telur hancur.
  6. Akhir sekali masukkan kiub ikan bilis (jika perlu) bergantung kepada kemasinan lobak masin.
  7. Tutup api dan taburkan hirisan daun bawang.Telur Goreng Lobak Masin sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  8. Untuk video tutorial sila lihat paparan di bawah

Friday, May 24, 2019

Kuih Puteri Mandi Dan Tips Kuih Bersalut Dengan Inti Kelapa

Assalamualaikum...
Jangan memandai nak mengintai puteri yang sedang mandi kang naik ketumbit haha..Kalau di negeri Kelantan Kuih Puteri Mandi ni dikenali sebagai 'Kepek Hidung' kepek tu bermaksuk kemek...kan kena kemek atau tekan sedikit kuih ni sebelum direbus hahaa.
Hurmm macam tak ada idea pulak nak menulis panjang lebar.Untuk Resepi Kuih Puteri Mandi ni saya sediakan video tutorial di youtube sana.Dah seminggu lebih publish kat youtube tak sempat jer nak post ke blog ni.Sebelum tu, hari ni ada video terbaru jugak di youtube sana.Kalau nak cari idea berbuka boleh tengok di youtube LiNa Pg ok.
Okey jom kita semak resepi Kuih Puteri Mandi ni.
Suka kuih yang basah dan bersalut macam ni.
RESEPI KUIH PUTERI MANDI
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Doh)
1 cawan tepung pulut
1 sb tepung gandum
Jus pandan (3 helai daun pandan kisar bersama seikit air)

Bahan B
1/2 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
1 keping nisan kerek/gula melaka
2 sb gula merah
1 sb gula pasir
2 helai daun pandan
1 sb tepung gandum
sedikit garam

Cara-Cara
  1. Satukan tepung gandum dan tepung pulut, masukkan jus pandan sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
  2. Ambil sedikit doh anggaran sebesar guli, gentel dan tekan sedikit bahagian tengah.
  3. Ulang proses hingga doh habis.
  4. Rebus air hingga mendidih, jika ada lebihan jus pandan masukkan sekali ke dalam air rebusan.Jangan membazir itu amalan syaitonnnn nirrojimmm (tujuannya supaya memberi lebih aroma kepada air rebusan.
  5. Rebus doh hingga terapung kemudian angkat dan masukkan ke dalam air sejuk terlebih dahulu.Cuci bersih dan toskan.Ketepikan sebentar.
  6. Masukkan setengah cawan air ke dalam periuk.
  7. Masukkan gula melaka/nisan kerek, gula merah ,gula putih, garam dan daun pandan.Biarkan semua larut.
  8. Masukkan kelapa parut putih , kacau rata.
  9. Masukkan doh yang telah direbus tadi dan gaul rata dengan inti kelapa.
  10. Taburkan tepung gandum tips supaya inti kelapa bersalut dengan doh.Gaul rata dan tutup api.
  11. Kuih Puteri Mandi sedia dihidang.Tapi jangan makan lagi.Tunggu berbuka puasa dulu tau...
  12. Selamat Mencuba.Untuk video tutorial, sila ke youtube LiNa Pg
Untuk paparan lebih jelas, sila klik lin berikut

Wednesday, May 22, 2019

Sambal Kering Ikan Bilis Bersama Kacang Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum...
Selamat Bercuti kepada semua.Seronok kan anak2 sekolah...Isnin cuti sekolah hari Selasa, Rabu cuti lagi, Khamis Jumaat sekolah lepas tu terus bercuti hingga raya....
Okey hari ni saya nak kongsikan Resepi Sambal Kering Ikan Bilis Bersama Kacang kalau nak letak tempe goreng pun boleh jugak.Resepi Sambal Bilis ni sesuai dijadikan hidangan sahur, memang berselera makan.Kalau nak makan bersama Nasi Lemak Sambal Sotong pun boleh jugak.Tambahan kalau sambal sotong bersantan gandingkan dengan Sambal Kering ni memang padu.Nak makan bersama Lontong pun ok jugak.Pendek kata sesuai segalanya la...Nak bekal untuk anak2 balik ke asrama atau nak travel pun molek jugak ni.
Untuk Resepi Sambal Kering Ikan Bilis ni saya sediakan video tutorial di youtube channel sana.Alhamdulillah tinggi jugak lah view video ni.
Okey budak Maisarah bangun dan hi jack lappy mama dia..jom cepat2 siapkan n3 kali ni hahaa..Camni lah kalau hari cuti sampai berebut laptop.
Cubalah insyaaAllah sedap tau.
SAMBAL KERING IKAN BILIS BERSAMA KACANG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 mangkuk ikan bilis
  • 1 mangkuk kacang tanah (goreng)
  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 2 sb cili giling
  • 1 asam keping
  • 2 sb gula pasir
  • sedikit garam
  • sedikit kiub ikan bilis (LiNa Pg guna kurang dari 1/2 kiub)
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Ikan bilis dicuci bersih dan goreng hingga garing.Angkat dan ketepikan sebentar
  2. Keluarkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
  3. Tumis bawang merah kisar hingga sedikit garing.
  4. Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan asam keping, gula ,garam dan kiub ikan bilis.Tumis lama sedikit hingga warna menjadi gelap sedikit.Semakin lama ditumis semakin sedap dan sambal lambat basi.
  6. Tutup api dan biarkan sambal sejuk sepenuhnya.Tips supaya ikan bilis kekal rangup setelah sambal siap.
  7. Setelah sambal sejuk, masukkan ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng.Kacau rata.
  8. Sambal Kering Ikan Bilis Bersama Kacang siap dihidang.Selamat Mencuba.
  9. Untuk video tutorial sila lihat paparan di bawah
atau boleh jugak klik link berikut, untuk paparan yang lebih jelas

Untuk Resepi Sambal Sotong Bersantan boleh lihat di paparan berikut


Okey guys hari ni ada video terbaru di Youtube LiNa Pg.Nak tahu video resepi apa, kenalah tengok kat Youtube sana okey...Jangan Lupa Subscribe tau

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...