Gulai Ayam Sedap dan Petua Supaya Kuah Pekat

By LiNa_Pg - Monday, December 03, 2018

Assalamualaikum...
Alahai dah petang baru berkesempatan nak buat n3.Kali ini saya nak share tips supaya kuah gulai/kari ayam pekat.Resepi korang boleh guna yang mana2 jer la.Resepi sendiri pun okey.Saya kongsikan tips sahaja.Rempah kari tu ikut suka brand apa.Saya banyak dapat DM dari adik2 yang baru berjinak2 dengan dapur.Ada yang minta resepi Kari Ayam macam mana saya buat untuk dapatkan kuah pekat.Selalunya Gulai Ayam yang saya masak, saya snap cincai jer sebab tak berniat nak share rcp atau post dalam blog.Bukan kedekut ilmu tau..tetapi bagi saya Resepi Gulai Ayam sangat common dan semua orang tahu buat.Bila kerap mendapat inbox yang minta resepi....saya bagi tips sahaja la ya...resepi mana pun sama..yang penting ikut petua.Kalau ada yang nak resepi versi Gulai LiNa Pg nanti mintalah ya...saya akan taip kemudian.Tapi rasanya kalau follow tips di bawah ni insyaaAllah gulai dah cukup sedap dah ni hehee

Gulai Ayam ni peberet anak2 kalau dah buat gulai ni mesti buat kuah lebih, untuk cicah roti.Kalau rajin roti jala..kalau tak rajin roti putih biasa jer la hahaa...
Okey untuk tips ni yang mana dah tahu,sila abaikan sahaja.Bagi yang baru2 nak belajar..bolehlah guna

Petua Gulai Ayam/Kari Ayam Sedap Dan Kuah Pekat
  1. Jangan kedekut bawang.Saya suka guna banyak bawang bila buat gulai atau kari.Bawang yang dikisar bukan sahaja menjadikan kuah pekat tetapi juga memberi impak manis kepada kuah.Manis yang natural dari bawang.Bawang tu kisar dengan minyak tau..supaya nanti bila tumis senang untuk garing.LiNa Pg guna minyak Vesawit..eh tetiba teriklan pulak hahaaa.
  2. Guna sedikit gula nisan/gula melaka (anggaran 1inci) Gula melaka/nisan ni akan karamelise bawang tu semasa ditumis.So hasilnya akan cantik kemerahan dan sedikit manis
  3. Tambah sedikit cili giling untuk memberi impak pedas dan pekatkan gulai...gulai menjadi kemerahan sedikit bila ditumis.
  4. Pastikan bawang kisar ditumis garing terlebih dahulu, sebelum masukkan cili giling dan rempah kari.Kemudian tumis lagi hingga pecah minyak.Barulah cantik dan rempah masak sepenuhnya...baru tak sakit perut.
  5. Kalau suka boleh masukkan sedikit kerisik.Untuk menambahkan lemak pada kuah.
  6. Okey itu sahajalah petua.Bagi yang belum tahu.Kalau yang dah tahu.Sila abaikan

  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. Suka ayat: jangan kedekut bawang!
    Betul tu Lina.
    Selalu tengok u tube masakan India, Arab dll belah2 sanun, banyak bawang digunakan selain tomato.Memang salah satu fungsi bawang untuk menyedapkan masakan melalui rasa manisnya tu.

    ReplyDelete