Thursday, December 26, 2013

Tempahan Kek Minyak Dan Lain-Lain

Assalamualaikum...
Tempahan Pertama Dan Terakhir...
Hurmmm apa yg pertama dan apa yg terakhir?cam suspen jer...xmo amek order dah ke?Oh No..No..No
Pertama kali menerima tempahan kek minyak dan kek minyak ni juga merupakan tempahan terakhir yg saya buat untuk tahun 2013.Pas ni coti2 baking sat.Nanti tahun depan baru sambung semula...Oven dan selimut bungkus...mixer pun dah bersarung plastik heheee...tutup kedai sat.
Kepada sesiapa yg teringin nak merasa kek minyak ni jangan malu jangan segan, silalah hantar e-mail.Ada kat side bar tu.Kek ni merupakan kek termurah yg saya jual berbanding dengan kek2 lain...Kek ni simple jer tapi sedap untuk wat makan2 sambil layan hot tea....
 Kek Minyak ~1kg.Hari ni punya order...lom pick up lagi ni hehee
Kek Karamel Coklat Moist Dan Kek Buah (repeat order) last week punya..tuan punya yg sama..
pas kuar kukus..cam comey jer haha...snap gak la
Kek Karamel Dan Super Moist Chocolate Cake.Hari Ahad punya order...ari isnin pun ada order gak, kek karamel nan sebijik tp lupa snap kot

Friday, December 20, 2013

Resepi Asam Rebus Ikan Kembung Dan Tempahan Kek Karamel Coklat Moist

Assalamualaikum...
Sebenarnya ni adalah n3 basi..dah lama buat termiss lak nk buat n3...selalu kalau membaking dan post gambar kek kat fb, ramai la yg minta resepi kek, jadinya n3 kek potong Q.Selongkar dalam folder adalah gambar ikan ni...kalau tak silap buat asam rebus ni time hujan mencurah2 membasahi bumi Pulau Mutiara ni..la ni cuaca pun bertukar dengan panas lit2 hehee..
Okey jom kite semak resepi
walaupun simple, tp sedap ni hirup kuah sampai licin

RESEPI ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
Kongsi Bersama : LiNa Pg

Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri (LiNa Pg gn ikan kembung)
600ml air
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 2
7 biji kacang bendi - buang tangkai & ekor
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 biji cili merah - buang biji
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Masukkan air di  dalam periuk. Masukkan semua bahan kisar, serai dan asam gelugur.
2. Biarkan  masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan tenggiri dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan tomato.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Selit gak order kemarin.Sebiji ajer pon hihiiii
Kalau berminat nak rasa boleh order yea...

Tuesday, December 17, 2013

Resepi Kek Minyak Senang Dan Sedap

Assalamualaikum...
Kek Minyak telah mencetus satu fenomena..tersebar meluas kat fb terutamanya dalam grop masakan...selalunya saya cuma tengok gambar sahaja, tak peduli pun dengan resepi kek ni.Bila baca resepi alahai senang sangat.SUdah menjadi kebiasaan saya, bila nk mencuba sesuatu resepi baru, saya akan gugel terlebih dahulu mencari resepi yg paling senang dan membuat perbandingan.Oh! rupanya resepi yg tersebar kat fb adalah bersumber dari MyResipi sebab resepinya adalah sama rupanya resepi dah ada dari tahun 2008 lagi.Dah lama rupanya.Memandangkan suma bahan memang ada, terus ON projek baking ni...Tak sampai satu jam kek dah ready...Pantas dan mudah...Hasilnya lembut dan gebu...
Saya CnP dari myR ajerlah senang citer hehe
kek marble resepi mudah, kek minyak lina pg, kek minyak sukatan cawan
Kek ni sedap dimakan time suam2..sejuk pun sedap..okey let's join us for tea time
kek marble, cara nak buat kek mudah, kek minyak bakar, kek sukatan cawan mudah dibuat
 Meh close up...Gebu kan? 

RESEPI KEK MINYAK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber MyR
Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)
  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor)
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan)
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  1. Panaskan oven suhu 170'C
  2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
  3. Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
  9. Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah)
  10. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
kek minyak sedap, kek marble mudah, kek minyak sukatan cawan, kek sukatan cawan, kek minyak bakar, kek minyak gebu, kek sedap
Konon nk wat paddle pop la ni hehe..Boring la asyik belang2 jer..

Sunday, December 15, 2013

Tempahan Kek Buah Kukus Dan Kek Karamel

Assalamualaikum...
Rajin bebenor wat n2 order tiao2 hari ni kan?Kira gigih la ni kih2.Okey xmo bebel panjang terus jer nk citer pasal order.
Alhamdulillah reezki tempahan hari ni.Kek Buah Kukus dan juga Kek Karamel.Agak excited juga nk buat kek buah..almaklumlah dah lama tak ngukus kek ni....sabar ajerlah do bersauna 4jam kat dapur.Sambil tggu kek karamel dok bako dalam oben...kek buah atas dapur...Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...DAN saya sangat2 suka ngan hasilnya...Kepada yg berminat nak order kek buah, jangan segan silu roger saya kat e-mail tu.Kek Buah boleh di pos.Kos pos opkos la kastemer kena bayar yea...
Kek Buah Kukus siap siap bungkus...Kek ni tahan berbulan lamanya sebab dikukus selama 4jam
  Pas siap kukus..cantik kan golden brown...segala buah dikaramel terlebih dahulu.Time kukus tu harum satu rumah....memang menggoda jiwa raga betul
Kek Buah dan kawan2 hehe

Saturday, December 14, 2013

Tempahan Blue Ombre Cake

Assalamualaikum...
Pestaim dapat tempahan kek pesen ombre ni...menggunakan basic kek span n lapis ngan cream cis frosting...Bab nk membakar satu persatu tu yg lama dok tercongok depan oben, bukan apa takut hangus la..maklumlah nipis ajer setiap loyang..
simple as usual hihii
 2 loyang ngah bako
 satu lagi tggu turn 

Thursday, December 12, 2013

Resepi Sambal Tomato Udang Kering Yang Sedap

Assalamualaikum...
Aik tadak lauk ayam ke ari ni?Oh! no..no...ayam wajib ada setiap hari..Tapi arini mama dia agak malas, cuma wat ayam goreng bodow dan sayur terung masak lemak putih untuk anak2 kih2.Mama ngan abah layan Sambal Udang Kering dan tomato ni digandingkan dengan ikan gelama masam..walllaaaa memang layan abes.My lalink makan bertambah2.Memang sangat2 sedap.Mula2 tengok Evelyn tayang kat fb terus gi sekodeng kat blog dia...senang sangat rupanya..apa lagi bila ada stok tomato segar terus ON projek ni.Disebabkan saya cuma tengok seimbas lalu resepi kat blog lyn ada kesilapan kecil, sepatutnya udang kering ditumbuk asing dengan bawang tu...tapi takpolah rasanya menten meleTOP hehe..
Apa pun terima kasih banyak lyn..
simlpe tapi sedap....
RESEPI SAMBAL UDANG KERING DAN TOMATO
By : Evelyn Gemina
Sumber : LiNa Pg

Bahan-Bahan:

  • 250g udang kering (tumbuk)
  • 4 biji buah tomato (buang biji - dadu)
  • 3 biji bawang merah (tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih  (tumbuk
  • 5 - 10 biji cili padi  (tumbuk)
  • Garam dan gula/perasa

Cara2:

  1. Rendam udang kering dalam air panas hingga lembut.Kemudian toskan
  2. Tumbuk udang kering, bawang dan cili padi.
  3. Tumiskan bahan tumbuk hingga garing kemudian masukkan buah tomato yg telah didadu.
  4. Kacau sebati.Biarkan sebentar hingga tomato layu.
  5. Masukkan garam dan gula/perasa.Sesuaikan rasa.Tutup api
  6. Sengetkan kuali supaya minyak dan sambal terasing.
 bahan yg digunakan 
dah siap tumbuk

Wednesday, December 11, 2013

Resepi Ayam Panggang Ketumbar

Assalamualaikum..
Ayam lagiiiiii......biasalah budak2 asyik makan ayam jer.Naik pening dah mama dia nk reka menu apa lagi.Kadang2 ayam goreng jer..itupun deme kata sedap haha.Kali ni saya nk kongsikan satu resepi ayam panggang yang sedap.Menggunakan daun ketumbar sebagai bahan utama.Sebenarnya resepi ini diinspirasikan dari Resepi Ayam Panggang Beraroma Daun Ketumbar.Tapi saya dah buat penambah baikan mengikut citarasa sendiri.Rasanya semakin mabeles.Time dok bako tu aromanya semerbak satu umah membuatkan anak2 asyik keluar masuk dapur dan bertanyakan menu masakan mamanya hehe...Yg tak tahan selang 10min dok tanya dah masak ke belum huhu..nampak sangat aroma ayam panggang ni menggoda selera anak2 hihiiii...Bila kata okey dah siap...berdesup masuk dapur nak makan...sambil tangan mencapai ayam..terpacul soklan dari si sulung..'mama dah amek gambar' kih2.....macam biaseee jer kan?Selamba mama dia jawab 'dah' cincai jer kesian anak2 mama dah lapar...
Sori yea gambar kucar kacir jer, nak cepat punya pasal.. janji nampak rupa ayam jer...Ayam ni jugak enak dimakan begitu saje.Len kali bleh ala2 Western gitew..makan ngan kentang putar...

RESEPI AYAM PANGGANG BERAROMA DAUN KETUMBAR
By: LiNa Pg

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam (ikut suka nk potong brp)*
  • 2 pokok daun ketumbar ( daun, batang dan akar2nya sekali – cuci bersih2 )*
  • 1 inci halia*
  • 1 cm lengkuas*
  • 6 ulas bawang putih*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 2 batang serai *
  • 3 – 4 biji cili merah ( kalau nak lebih pedas boleh guna cili padi )*
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 kiub ayam
  • 1 sb rempah kari ayam
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • Sedikit garam/gula (jika perlu-LiNa Pg xletak-memadai dengan kiub ayam)
  • 2 sb sos tiram
  • 2sb kicap manis
Cara Penyediaan
  1. Kisar bahan bertanda * kemudian gaulkan masukkan serbuk kunyit, rempah kari dan juga serbuk ketumbar
  2. Bersihkan ayam dengan gaulkan tepung gandum dan bilas dgn air bersih.Toskan
  3. Perasakan ayam dengan kiub ayam.Kemudian gaulkan dengan sos tiram dan kicap.
  4. Gaulkan pulak dengan bahan campuran (No.1)
  5. Perapkan sekurang2nya setengah jam.Lagi lama lagi sedap.
  6. Panggang hingga masak (LiNa Pg panggang guna pemanggang ajaib)
Bahan kisar, rempah kari, serbuk ketumbar dan kunyit
 ayam digaul sebati dengan kiub ayam kemudian sos tiram dan juga kicap
 
Seterusnya bahan rempah tadi.Gaul sebati.Kemudian perap sekejap
Panggang hingga masak

Friday, December 6, 2013

Tempahan Kek Coklat Dan Juga Kek Velvet Kukus Lapis HawFlakes

Assalamualaikum...
Hari ni tayang kek tempahan jer hehe...Semuanya untuk majlis spesel..kek velvet kukus lapis hawflakes untuk Majlis Pertunangan...bertunang ngan orang jauh, terpaksalah tuan badan tempah kek yg agak lasak untuk perjalanan jauh...
Satu lagi kek yg kaler putih suci tu...isi dalamannya ialah kek coklat moist...tp spesel req nak deko kat luar guna cream cheese frosting...macam RVC...harap kedua2 kastemer ni berpuas hati...
Kek Velvet Kukus Lapis HawFlakes...tema merah putih...so letak bunga gumpaste bagi lawa sket hehe.
Kek ni sangat sesuai dijadikan hantaran perkahwinan atau pertunangan untuk perjalanan jauh sebab tak cair dan lasak.Kepada yang berminat boleh contact melalui e-mail.
 Sekali tengok macam RVC kan?Tp kek coklat moist...so letak coklat chips dan juga kalerpul coklat rice bg berseri sket.
 
Dua kek untuk 2 majlis...Feed back dari kastermer (kat fb)..sangat berpuas hati ngan kek ni.Terima kasih buat kedua2nya

Wednesday, December 4, 2013

Resepi Tom Yam Perencah Homemade

Assalamualaikum...
Hujan2 ni layan sesuatu yang berkuah panas2 memang sedap...sambil hirup kuah pedas, masam, masin ni memang sangat sedap...segar sket mata..kalau tidak layu....nampak bantal jer kan kih2.Kali ni dengan gigihnya giling  blend rempah tom yam sendri.Kira rajin tahap gaban la ni.Kalau tidak aci koyak paket yg segera jual kat pasaraya la hihiiii...Kalau korang rajon boleh buat banyak2 n simpan dalam esbok.Saya buat sekali makan jer ni..Ok jom kite semak resepi.
Mangkuk comot2 jer...lupa lak nk lap...masuk dalam mangkuk terus snap...Bodow2 pun sedap la kat tekak kami ni.

RESEPI TOMYAM PERENCAH HOMEMADE

Bahan-Bahan A: (Untuk Perencah)
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 biji cili merah (LiNa Pg buang biji-takut anak2 pedas)
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 sudu besar udang kering (rendam sekejap ngan air panas)
  • 3 helai daun limau purut (buang tulang tengah)
  • 1 inci belacan (dibakar)
  • 1 sk asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
  • 1 pokok daun ketumbar 
  • Garam, gula (perasa)
Bah an-Bahan(Untuk Masak Tom Yam)
  • Isi ayam secukupnya (LiNa Pg guna dada ayam potong kecil2)
  • Udang
  • Sotong
  • 1 labu bawang besar (belah 6)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 inci lengkuas (diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • Sayur-sayuran (terpulang nk letak sayur apa)
  • 5 helai daun limau purut (carik2)
  • 2 biji tomato (potong empat)
  • 1 sudu besar sos ikan
  • jus limau nipis (LiNa Pg gn sebiji limau)
  • 5 biji cili padi (ketuk sket)
  • 1 kiub ikan bilis
  • Cendawan tiram
  • daun ketumbar
  • Air secukupnya
Cara-cara
  1. Untuk perencah tom yam, kisar kesemua bahan A kecuali garam dan gula/perasa.
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  3. Tumis hingga pecah minyak (Kalau nk buat stok, lepas pecah minyak, boleh simpan dalam peti sejuk)
  4. Masukkan isi ayam, gaul sebati dengan rempah tom yam.
  5. Bila isi ayam agak empuk, tambah air (hingga paras kuah yg dikehendaki).
  6. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas.
  7. Masukkan sos ikan, perahan limau nipis dan kiub ikan bilis
  8. Kemudian masukkan sotong, udang, cendawan dan sayur-sayuran dan tomato.
  9. Sesuaikan rasa, tambah garam dan gula/perasa (jika perlu) Dah siap.
  10. Tambah hirisan ketumbar ketika menghidang.Daun ketumbar akan membangkitkan aroma tom yam

Tuesday, December 3, 2013

Tiramisu

Assalamualaikum...
Dah lama jugak simpan hasrat nk buat Tiramisu ni tp susah nk jumpa biskut Ladies Finger ni, terus kuburkan hasrat nk buat Tiramisu.Hurmmm kalau nk ikutkan guna kek span pun boleh gak kan?Tp hati tetap eksen nk try yg real punya Tiramisu kih2...abes yg guna kek span tu tak real ke??
Malas la nk bebel jom la tengok gambar n resepi.
 Ni kira rajin la..siap ikat ngan reben bagai kih2...
RESEPI TIRAMISU
By : LiNa Pg

Bahan- Bahan
  • 1 cawan whipping Cream
  • 250 gm cream cheese (lembut)
  • 1/3 cawan gula castor ( nak kurangkan pun boleh )
  • 1 sk jus lemon (atau esen vanila)
  • 1 cawan air panas 
  • 1 sk nescafe
  • Biskut lady fingers secukupnya (boleh gantikan dengan kek span)
  • Serbuk koko (LiNa Pg gn milo)
Cara-Cara:
  1. Satukan air panas dan nescafe.Kacau sebati.Ketepikan (biarkan sejuk)
  2. Pukul cream cheese hingga gebu, masukkan gula kastor pukul hingga kembang.Masukkan jus lemon/esen vanila.
  3. Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit hingga habes.Putar high speed hingga kental.
  4. Celupkan biskut ladies finger ke dalam bancuhan air nescafe.Celup just tap2 saja..jangan pi rendam lak..kang lembik lak)
  5. Susun ke dalam loyang/bekas.Curahkan adunan cheese ke atas susunan biskut.Hentak sedkit supaya adunan cheese masuk ke celah2 biskut tu.
  6. Buat hingga habes.Pastikan lapisan cis mencukupi untuk tutup semua biskut.
  7. Ayakkan serbuk koko/milo atas lapisan cheese.Simpan dalam peti sejuk 3-4 jam (atau semalaman) supaya lapisan cis set.

 Sy simpan sekejap jer..sebab tak sabar2 nk makan..kalau simpan semalaman mesti cantik hasil post mortem ni

Monday, December 2, 2013

Tempahan Kek Indulgence Cheese Chocolate Moist Lagi...

Alhamdulillah...
Pembuka tirai di bulan Disember, lagi tempahan untuk kek bertingkek2 ni hehe..syukur Alhamdulillah....sangat berbaloi membuat kek ni..walaupun banyak masa diperlukan untuk siapkan kek ni..tp hasilnya memuaskan hati saya.Kali ni semuanya berjalan lancar.Tiada kejadian behind the scene seperti tempahan sulung mggu lepas..Ya lah dah ada sket pengalaman untuk dijadikan iktibar hehe.
Feed back dari kastemer yg pertama sangat2 memberi semangat kepada saya....suka tul dapat kastemer camtu..
Kali ni kastemer yg baru pestaim tempah dari saya untuk besday anaknya.Deko cam biasalah simple jer..tapi rasa insyaAllah sedap.
Untuk menempah boleh contact saya melalui e-mail (kat side bar yea bwh gambar kek promo)sengaja saya tak bagi no hp sebab takut lak ramai yg nk berkenalan ahaks...but no worries sy sentiasa online e-mail sy tu (on the go gitew)
Kek ni saya cuma buat satu saiz sahaja iaitu basic kek Coklat Moist menggunakan loyang 91/2 inci.Selepas deko rasanya dah cecah saiz 10in kot..Selepas post kat fb last wk,ramai jugak yg bertanya untuk order yg 1/2kg..sori sangat2 ya..sy cuma buat saiz ni jer..kek sahaja dah mencecah 1kg, bila dah tambah coklat mousse dan layer cis berat dah jadi 2kg++.
Sori yea gambar kelabu asap snap memalm buta guna enpon plak tu, bukan apa dah snap gambar kira okeylah..kalau kastemer mai amek awal pun tak kelam kabut nk snap dah hihi...
Kalaun nk tengok hasil post mortem boleh tengok SINI
Kalau nk order hantar e-mail kat cheq nooo....tp awal sket yea..s

Wednesday, November 27, 2013

Resepi Russian Black & White Chocolate Cake

Assalamualaikum....
Dah lama berangan nak buat kek ni,tp selalu terbantut sebab membayangkan kesusahan nk buat petak hitam putih tu.Bila gugel sana sini barulah tau cara nk membelangkan cis dan coklat ganache..alahai senang sangat rupanya.Bila dah tau teknik terus simpan hasrat one day resepi ni wajib juga..tunggu masa yg sesuai jer.Bila tengok Hana buat lagi bersemangat nk mencuba.
Kek ni jauh lebih mudah dari kek Indulgence tp kosnya tidak jauh beza sebab menggunakan kek coklat, whipping cream, coklat compound dan juga cream cheese.Patutla kedua2 kek ni dijual dengan harga yg agak tinggi.Sedap tak kek ni?kepada penggemar kek coklat dan juga cis..kek ni ada gabungan kedua2 element ni..Rasanya sangattttt mewah dengan coklat.Korang bayangkan kek coklat moist  yg sememang tersedia enak dimakan begitu, dilapisi dengan cream cis bersulam coklat ganache pekat yg memang wallah..Pastu cream cis disalut pulak disekeliling kek, curah lak coklat ganache yang menebal kat atas tu...hurmmmmmm cer korang bayangkan......sedap tak?sedap x? korang jawap la sendri kih2...nak try?meh nk bagi resepi...Hapa?malas nk wat sendiri?Meh order....saya boleh buatkan..
My Russian Black & White....sangat mewah dengan rasa coklat...disulami masam manis dri cream cis...sangatlah heaven...Nak rase?Meh order...
RESEPI RUSSIAN BLACK & WHITE CHOCOLATE CAKE
Rujukan : Hana (Nak tengok cara melapis refer blog hana yea)
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan
170g tepung superfine*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 tin susu cair (400g)
100g serbuk koko
200g minyak jagung @ minyak masak
250g susu pekat
250g gula halus
5 biji telur - blend 5 minit

Cara-cara
Ayak bahan yang bertanda *.
Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (guna hand whisk)
Sapukan loyang dengan butter@marjerin. Tuang adunan kek dan kukus selama 1jam 10minit (hingga masak)
Sejukkan.

RESEPI COKLAT GANACHE
200ml whipping cream (dairy)
500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
1 sudu besar air panas
2 sudu besar sirap glukos (LiNa Pg xletak)
2 sudu besar butter

Cara-cara
Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

 RESEPI CREAM CHEESE
500g creamcheese
1 cawan butter lembut
1 cawan gula aising
1 peket cofffee 3 in 1 (hana guna separuh je)LiNa Pg xletak-anak xsuka coffee

Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.

CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE
REFER KE BLOG HANA UNTUK KAEDAH MELAPIS)
Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan.
Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag. Paipkan di atas kek membentuk likaran secara berselang seli  (seperti gambar di atas).
Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
Dan Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

Saya tak suka kek yg terlalu tinggi sebab tu buat 3 layer sahaja, just nice...senang nk macam.Even 3 layer jer tp kek ni seberat ~2kg
 Kek simple jer...but don't judge by it's cover okey...

Monday, November 25, 2013

Resepi Ayam Maharani Lagi

Assalamualaikum...
Siaran ulangan Ayam Maharani...lauk ni dimakan ngan Nasi Pilau Pakistan aritu..Walaupun ulang siar tp letak gak la resepi bagi meriah sket hehe..
Okey malas nk bebel....terus ajerlah semak resepi
Gambar dari enpon jer neh..suma set nasi Pilau dari enpon sahaja..
RESEPI AYAM MAHARANI
Original : Chef ASma Laily
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya

Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar (LiNa Pg gn 2 labu)
10 biji lada hijau (LiNa Pg guna 3 biji)
5 biji lada merah (LiNa Pg gn 3 biji)
1 biji tomato ( LiNa Pg dadukan saja)
1 sudu makan tomato puree
1 sudu makan pes halia & pes bawang putih (LiNa Pg gn 3 ulas bawang putih-blend)
1 sudu makan rempah kari daging/ayam
1 sudu makan rempah beriani

Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt (LiNa Pg xletak xdak stok)
1/4 cawan santan (LiNa Pg guna sekotak 200ml)
1 cawan air
10 biji gajus (LiNa Pg gantikan ngan serbuk badam)

Bahan2 C:
2 helai daun bay (LiNa Pg gantikan ngan daun pandan)
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga (LiNa Pg gn 1biji jer)
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
1 genggam bawang goreng (LiNa Pg xletak)

garam & gula secukup rasa
minyak

cara:
ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam dan garam
selepas itu digoreng setengah masak. angkat dan ketepikan
panaskan minyak dan tumiskan daun bay, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi
masukkan bahan2 kisar A dan tumis hingga hampir garing
tuangkan campuran bahan2 kisar B dan bubuh garam & gula secukup rasa
kacau rata dan biarkan mendidih
tambah air jika terlalu kering
masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api perlahan hingga ayam empok dan naik minyak
padamkan api dan taburkan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng (ramas sebelum ditabur)
jangan digaul. kacau rata sebelum dihidangkan

note: lebih sedap jika dimasak malam sebelumnya kerana rempahnya akan jadi lebih sebati..

Friday, November 22, 2013

Tempahan Sulung Kek Indulgence Chocolate Cheese

Assalamualaikum..
Bersiaran di pagi Jumaat yang dingin.Hujan turun mencurah2 di bumi Pulau Pinanag..Alhamdulillah..hujan rahmat...harap2 tidak mengakibatkan banjir kilat la kat sini.Anak2 yg masih bercuti mengambil kesempatan sambung tido..okey lah sempat mama berblogging sat hehe..
Okey, hari ni nk tayang tempahan kek ajer.Kira spesel la ni, pestaim menerima tempahan kek Indulgence...rasa seronok pun ada nebes pun ada...Buat kek orang dengan kek sendiri ni lain dia punya feel..kalau sendiri punya memang tadak nebes pun...main hentam jer..Kalau orang punya kena extra carefull sebab takmo ada sebarang kesilapan..buka apa reputasi kena jaga..
Walau pelgabai aral melintang pukang, akhirnya dapat juga siapkan kek ni..mau 2 ari nak siapka kek ni.Bukan apa kena tunggu yg layer2 tu set dulu baru boleh disapu mousse keliling kek...tunggu yg tu set dulu,baru curah ganache...dibuatnya ganache tu meluncur laju jer..kena tunggu set dulu baru boleh nak deko ke hapa..seb baik kastemer ni sporting dia xmo deko..kalau request deko jenuh gak lah kalau pesen keras tangan cam saya uhuk...
Harap kastemer ni berpuas hati.Kalau ada sesiapa nk order, boleh contact saya melalui e-mail ada kat side bar tu...Pulau Pinang sahaja tau..kalau yg out station nk order pun boleh gak, tp mai amek sendri yea hihiiii
Kalau nk tengok hasil dalaman kek ni boleh tengok SINI.Yg ni kek orang takleh bedah siasat
simple as usual..that's me hihiii
 yg ni gonjeng sebelum dicurah coklat ganache

Thursday, November 21, 2013

Resepi Kari Daging Pakistan (Sedap Tanpa Santan)

Assalamualaikum..
Hari ni menu sinambungan Nasi Pilau Pakistan iaitu lauknya pulak Kari Daging Pakistan hehe..pendek kata suma pun Pakistan la hehe.
Kari Daging Pakistan ni enak juga menggunakan ayam dan juga kambing.Istimewanya resepi kari pakistan ni ialah resepinya menggunakan bawang besar yang banyak, cuma dicincang/hiris dan masak hingga bawang hancur.Methode ni sama seperti menyediakan DAGING SEKILO BAWANG SEKILO.Ironinya bila penggunaan bawang yang banyak, masakan akan menjadi sedap dan manis semulajadi...cuma agak bercinta untuk tunggu bawang tu hancur.Tapi percayalah korang tak akan menyesal mencuba Kari Pakistan ni..
Pada mulanya agak cuak jugak sebab kari saya kaler pucat losi gitew cam tak bermaya..ish2 awat la ni tak menjadi ke?sebab tengok kari orang lain kaler agak gelap, lebih kurang gulai kawah gitew.Takpe lah kite teruskan juga..rupanya bila daging empuk dan bawang hancur, kuahnya bertukar menjadi lebih gelap dan cantik...
Ni baru masak jer, terus ceduk letak dalam mangkuk..time ni anak2 tak sabar nk makan..klik2 lebih kurang..siap heheh
RESEPI KARI DAGING PAKISTAN
Original : Maria Hakim
Rujukan : kak Amie dan ct
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam - potong 16 bahagian (LiNa Pg gn 1/2kg daging pejal)
  • 4 biji bawang besar - cincang
  • 4 biji tomato merah - cincang
  • 1 sudu makan halia kisar
  • 1 sudu makan bawang putih kisar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 2 cawan air (atau secukupnya)
  • garam
  • 1/2 cawan minyak
  • garam masala - jika suka (LiNa Pg gantikan dengan rempah beriani)
  • hirisan cili padi dan daun ketumbar untuk hiasan

Cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
  2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
  3. Tambahkan halia dan bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
  4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. 
  5. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur. (Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam!)
  6. Masukkan ayam dan gaul rata. 
  7. Tidak perlu tambah air kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam (LiNa Pg tambah sedikit serbuk pati ayam).
  8. Kacau sebati dan masak sehingga kuah kering. (sebaiknya jangan sampai kering).
  9. Hidangkan bersama taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.

Note:
Methode yg LiNa Pg gunakan;
Selepas selesai menumis segala bahan, terus masukkan daging.Kacau sebentar hingga daging bertukar menjadi pucat sedikit, tambah air.Biarkan segala bahan mereneh hingga bawang, tomato hancur dan daging empuk.


Wednesday, November 20, 2013

Resepi Nasi Pilau Sedap

Assalamualaikum...
Sehari  dua ni rajin pulak tayang lauk pauk hehehe..kalau tidak manjanggggg kek jer kan?Dah coti sekolah ni kenalah masak spesel sket untuk anak2.Lagipun time memasak pun relek sket.Kalau tidak, asyik terkejar2 n mata tak lepas tengok jam.Kalut nk masak, nk pick up anak lagi.Kalau ada tempahan lagi kalut berganda.Sekarang ni cuti senang nk arrange time.
Sana sini dok rancak menayang Nasi Pilau ni, kite pun terhegeh2 nk buat jugak.Alhamdulillah dikurniakan sedikit kerajinan..kira rajin rahap gaban ni sebab nasi ni kena buat stok ayam dulu, baru boleh proceed ti the next step.Kalau Nasi Beriani tu sap sap soi jer..sekali harung jer..
Nasi Pilau ni kaler putih jer..biasa tengok kelabu asap gitew..maybe saya boh sket jer jintan putih kot..takut lak kuat rasa rempah, tak makan lak dak Maisarah..maklumlah tekak cerewet tahap gaban tuh huhu..Tapi kena nasi ni..sepinggan dalam gambar ni licin dia makan (bukan makan sendiri..mama dia la suap hihiii)
 Cantik lak biji nasi ni guna beras PUSA..lenkali boleh beli beras ni la
 Nasi Pilau Pakistan digandingkan dengan Kari Daging Pakistan, last but not least Ayam Maharani..wallaaa

RESEPI NASI PILAU PAKISTAN
By: Kak Maria Hakim (No Link)
Rujukan : Zaliedana 
Sumber : LiNa Pg
Resepi asal, sila rujuk ke blog ct resepi kat bawah ni saya simplify bagi senang faham

Bahan-Bahan A (Untuk Stock Ayam)

  • 1/2 ekor ayam dipotong (LiNa Pg gn tulang2 sahaja untuk wat stock)
  • 2 sb Ketumbar Biji
  • 1/2 sb Lada Hitam Biji
  • 1/2 sb Jintan Manis Biji
  • 1/2 sb Jintan Putih Biji
  • 1 labu bawang putih (cuci bersih dan ketuk-xperlu kupas kulit)
  • 2 inci halia (ketuk)
  • 2 labu bawang besar (belah empat)
  • 2 helai Daun Bay
  • Rempah 4 sekawan (Bunga Cengkih, Kulit Kayu Manis, Pelaga, Bunga Lawang)
  • 4 cawan air
  • 1 kiub ayam (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)

Cara-Cara:

  1. Satukan semua bahan A ke dalam periuk, masak hingga ayam empuk.
  2. Angkat ayam ke dalam bekas lain.
  3. Tapiskan stock ayam ke dalam bekas berasingan.Buangkan segala rempah rebusan tadi (Hanya air air dan ayam sahaja digunakan untuk Nasi Pilau ni)Ketepikan 

Bahan-Bahan B (Untuk Nasi)

  • 2 cawan beras basmati (cuci bersih dan rendam selama 1 jam)kemudian toskan
  • 2 1/2 cawan air rebusan ayam (LiNa Pg gn 2 cawan air rebusan+1/2 cawan susu cair)
  • Ayam dari rebusan stock
  • 1 labu bawang besar (LiNa Pg dadu kecil)
  • 1/2 sk serbuk ketumbar 
  • 1/2 sk Garam Masala  (LiNa Pg xdak-gantikan ngan rempah beriani)
  • 1/2 sk serbuk Jinta Putih 
  • Pes Bawang Putih (LiNa Pg letak 1/2 sb)
  • Pes Halia (1/2 sb)
  • Rempah 4 sekawan
  • Daun Bay
  • Daun Pandan
  • Kiub Pati Lembu (LiNa Pg xletak-dah letak dalam chicken stock)
  • Garam/Gula Secukupnya (LiNa Pg xletak)
  • Mnyak 
  • 1/2 sk jintan Putih Biji (tabur last, bila nasi kering)LiNa Pg xletak takut anak tak mkn

Cara-Cara:

  1. Tumis bawang besar yg dihiris/dadu smp garing.Jangan sampai hangus, nanti nasi akan jadi pahit.
  2. Masukkan rempah 4 beradik,daun bay,daun pandan,pes bwang putih, halia n rempah2..tumis lagi smp garing n naik bau..
  3. Masukkan beras, goreng sekejap hingga sebati dengan segala rempah.
  4. Masukkan air rebusan, susu cair grm gula n ayam.
  5. Apabila nasi telah kering,gembur2kan n taburkan jintan putih (LiNa Pg xletak)
  6. Bolehla dihidangkan..

 
Rempah rebusan chicken stock

Monday, November 18, 2013

Resepi Ayam Gajus (Sedap Dan Mudah)

Assalamualaikum..
Apa khabar suma...cuti sekolah telah pun bermula, Selamat Bercuti saya ucapkan kepada anak2, adik2 dan juga para pendidik.Bila cuti sekolah dapur akan sentiasa panas.Dari buat sarapan, makan tengahari, minum petang dan makan malam.Pendek kata tak senang duduk la si mama ni kat umah...
Agak lama TMK tidak menghidangkan masakan..bukan apa, kadang2 masak menda yg sama (siaran ulangan) tu yg malas nk wat n3.Hari ni diberi sedkit kerajinan untuk snap gambar dan juga wat n3 ringkas.Dalam rajin tp malas still ada gak.Gambar snap ngan enpon jer...takpo lah janji hado hehe.
Resepi saya pernah kongsikan di myR lamaaaaa dulu.Kali ni saya ubah suai sket jer.Penambahbaikan la kiranya kui2...Jom..
Maaf la ya gambar kucar kacir sket...angkat dari kuali terus snap..siap jer anak2 dah tak sabar nk makan..
RESEPI AYAM GAJUS
By : LiNa Pg (MyR)
Bahan-Bahan:
  • 400 gram isi ayam (dihiris nipis)
  • 6 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
  • 1 cm halia (ditumbuk/dikisar)
  • 2-3 sudu makan cili boh (boleh ditambah/kurang)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis 
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 biji cili merah (dipotong serong)
  • 1 biji cili hijau (dipotong serong)
  • 1/2 cawan gajus (LiNa Pg gn yg siap dipanggang)
  • 1 sk madu
  • Tomato
  • 2 sudu makan gajus (ditumbuk halus)
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Garam, Kunyit, sedikit lada hitam
  • Minyak
Cara-cara
  1. Perasakan ayam dengan garam kunyit dan lada hitam (tumbuk kasar) taburkan  tepung jagung.Goreng 3/4 masak dan ketepikan
  2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing, kemudian masukkan cili boh.Tumis hingga pecah minyak.Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap dan madu.Kacau sebati.Masukkan sedkit air.
  3. Masukkan gajus yg ditumbuk halus.Masukkan ayam, bawang besar, hirisan cili merah.Kacau sebati.
  4. Akhir sekali masukkan gajus dan tomato.Kacau sebentar.Tutup api.

Thursday, November 14, 2013

Tempahan Kek Karamel Coklat Moist Dan Kek Coklat Moist

Alhamdulillah....
Syukur ya Allah atas rezekiMu..walaupun tidak banyak, tp tidak pernah putus.
Hari ni punya order, kek karamel coklat moist ni diorder oleh orang sama kek coklat kat bawah (yg kemarin punya)Terima kasih tiap2 ari datang amek hihiii
 kemarin punya order.Rq tulisan kaler turqoise..jadi ke tak turqoise tu xtau la huhu..Coklat rice melurut ikut lelehan topping lak adoyai..Tp xpo la komen kastemer ni kek sedap..Alhamdulillah

Monday, November 11, 2013

Aksi Si Cilik

Assalamualaikum...
Sangat terhibur dengan telatah dua orang si comel kesayanganku ini.Okey xmo bebel panjang lebar, biarlah gambar berbicara.Jom layannnn
Memula kata alu-aluan dulu..nama saya Maisarah, jom la kakak2,abang2, auntie n uncle tengok saya main dengan sepupu saya Amani..macam2 yg kami main..siap ada aksi kejar2 ngan mama saya lagi..jommm
Acara pertama ialah Catch n release..ala2 main polis sentri gitew.Ni kita lari nk gi dekata along
Ni kite dok baik2 ngan along..bukan abang long tau..along mok ngoh ni hihiii
Pas snap, kite sebuk nk lari..time ni ada kete..mama cepat2 datang tangkap hiihiiii
Tapi kan kite berjaya lolos dari mama,  tp kena tangkap ngan Ucu lak.Pastu mama masuk kite dalam kete sebab tak larat nk main kejar2
Sampai kat atas, kite buat aksi mendaki pulak.Berduet ngan Amani
Ini acara solo hihiiii
Amani leading lak..tp kan dia main ngelat..pi potong Q dok depan haha..seb baik Ucu kite jadi saksi.Time ni mama bizi dok snap gambar ngan mok ngoh..Ucu yg jadi pengawal kami 
Dah penat merangkak, sampai kat bulatan, kami meniti Titian Usang lak.Cer tengok steady jer..kami meniti
Pas meniti kami nampak objek menarik untuk dijadikan menan..apa lagi acara main rantai besi lak.
Ini dah gaya nk berebut dah ni
seb baik ada banyak..kite tak jadi berebut
Maisarah : Boring la main benda ni jom kite main benda lain lak..
Amani : Jommm
Gigih panjat stage nak main kat tiang bendera
Rupanya Amani dah naik kat atas dah
 Last but not list, aksi Tarian Tiang haha
 Ni dah macam pengawas nak naikkan bendera lak
 
Sambil menari,siap boleh pause untuk pose..yime ni tengok kamera lain.
Aksi solo
Lentok abes hihiiii
Ni gaya macam dapat idea lain jerrr
kesayangan mama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...