Kari Kepala Ikan Sedap Terangakat

By LiNa_Pg - Wednesday, October 10, 2018

Assalamualaikum...
Selamat pagi semua...pagi pagi dah tayang lauk makan tengahari kan?Awal benar masak tu hehee..Ala korang ni bukan tak biasa dengan LiNa Pg xdenya dia masak awal pagi dan post cepat2 kat blog ni..ni mesti menu 2-3 hari sudah hehee...Saja kongsikan awal siket dengan korang kot2 boleh bagi idea untuk masak sekejap lagi.Kat rumah ni kalau menu ikan mesti repeat yang sama jer.Kalau tak Kari, Asam Pedas, part isi tu pulak jadilah berlado ke hapa kan..Ayam pun sama pi mai pi mai lauk sama la dok ulang.Biasanya kalau buat Kari Kepala Ikan saya suka letak daun kesum dan bunga kantan, tapi kali dah abes sebab baru jer buat asam pedas..so kureng siketlah beraroma..tapi lauk camni mmg anak2 suka la sangat.Tapi tetap tak siap jugak..mesti ada ayam punya.Itu menu wajib walaupun cuma digoreng bodowwww...sabau ajerlah kan dengan anak2 ni.Eh korang kalau nak tengok yang latest saya masak2 boleh follow IG saya..selalunya yang fresh saya update kat sana...Live dari kuali buruk paling kerap la hahahaa...
Meh follow Instagram Malina LiNa Pg  
kalau dah follow tu tegur2 la ya..kalau x tegur saya tak tahu pun follower blog saya...
Okey jom la kita semak resepi walaupun ulang siar...rajin gak CnP tepek kat sini.Resepi ni saya tak buat youtube sebab tak sempat nak rekod.Biasalah kalau masak untuk lunch saya jarang buat video sebab kejar masa untuk siapkan makan maisarah


RESEPI KARI KEPALA IKAN (SOS TOMATO) 
By : Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan - Bahan:           
1 ketul kepala ikan jenahak  (dibelah dua) 
2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes) 
1 sudu kecil halba campur 
2 sudu makan cili giling  
1 sudu makan gula merah 
1 labu bawang besar (dihiris nipis ) 
6 ulas bawang merah ( tumbuk/blend) 
2 ulas bawang putih ( tumbuk/blend ) 
1 cm halia ( tumbuk/blend ) 
1 labu bawang besar (tumbuk/blend) 
2 biji cili merah 
2 biji buah tomato dibelah empat 
2 sudu besar santan (boleh skip)
Daun kari 
Kacang bendi 
Minyak 
Air asam jawa 
Garam dan perasa 
Air secukupnya 

Cara Penyediaan: 
  1. Tumiskan bawang besar, daun kari  dan halba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing. 
  2. Masukkan cili giling dan gula merah tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak 
  3. Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.Apabila kuah pekat masukkan santan (LiNa Pg saja masukkan sedikit sebab ada baki, biasanya tak letak santan)
  4. Kemudian masukkan kepala ikan, Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
  5. Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api

  • Share:

You Might Also Like

0 comments