Assalamualaikum...
Pagi ni hujan rahmat membasahi bumi Pulau Pinang...sebelum mula masak, kita buat n3 serba ringkas..ni pun sebab ayam dok keras lagi..sempatlah buat posting.
Okey hari ni saya nak kongsikan Resepi Lontong paling senang dan yang penting sedap.Saya masak ni tak sampai 20min pun termasuk Kuah Lodeh dan sambal tumis ikan bilis sekali.Cepat kan?Nasi impit tu korang rebus la dari malam kalau nak buat sarapan pagi.Baru sempat sejuk dan elok bila dipotong.
Alaaa...macam terrer sangat masak laju2 tu padahal kat gambar pun korang dah nampak si LiNa Pg tu guna perencah apa hahaaaa...Saya bahan magik perencah Kuah Masak Lemak Brahim dan sambal tumis...tu yang laju.Tak yah tambah apa2 pun.Follow jer instruction kat belakang paket tu.Untuk Kuah Lodeh saya lebihkan siket air (Sebab kami 5 beranak) so saya tambah 1 kiub ikan bilis untuk balance kan rasa.Kalau korang ikit arahan tu tak yah tambah apa2 okey..santan pun tak perlu ya...
Untuk penyediaan lontong ni walaupun ringkas sahaja, tapi saya ada buat youtube jugak..So, korang boleh tengok kat sana okey..Pukul am nanti baru publish...dah upload cuma audio belum ready lagi.
Kalau nak tengok latest update masak2 boleh follow Instagram saya.Selalunya IG lagi cepat saya update.Video dan Resepi pendek 58saat saya dah upload ke IG..Youtube panjang siket
Instagram Malina LiNa Pg
- 1 paket Kuah Masak Lemak Brahim
- 1 batang serai (titik)
- Kobis
- Terung
- Kacang panjang
- Baby corn
- Karot
- Tempe (goreng)
- Fucuk dan suhun (yang ni boleh lupa plak nak letak)
- Udang
- 1 kiub ikan bilis
- Air secukupnya
- Minyak (option)
- 1/2 paket Sambal Tumis Brahim
- 1 cawan ikan bilis goreng
- 1/2 labu bawang besar (hiris)
- sedikit minyak
- Panaskan sedikit minyak, tumis serai hingga terbit bau.Masukkan Kuah Masak Lemak.Tambah air secukupnya.
- Masukkan sayuran yang keras terlebih dahulu (terung, baby corn dan karot).Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis,kacang panjang, tempe (kalau ada suhun dan fucuk jugak).Akhir sekali masukkan udang.Masak sebentar sahaja supaya udang tidak overcook.
- Sesuaikan rasa (LiNa Pg tambah 1 kiub ikan bilis)Tutup api.Kuah Lodeh dah siap
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar hingga terbit bau dan sedikit layu.
- Masukkan sambal tumis Brahim, tumis sekejap.Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng.Gaul rata.Tutup api.
- Nasi impit
- Telur rebus
0 comments