Kek Viral Fruit Pastry Cake | Resepi Fruits Pastry Cake Mudah Dan Sedap Sukatan Cawan
Assalamualaikum...
Terjebak jugak dengan kek viral ni Fruits Pastry Cake.Orang lain dah kaya raya dengan hasil jualan kek ni, dapur TMK baru terhegeh2 nak buat hehee.Kek Fruits Pastry ni saya kelaskan sebagai kek yang kos tinggi.Aduhai ambil saja buah-buahan untuk hiasan itu saja pun dah RM30++ yea la kan buah yang digunakan jenis imported mestilah mahal.Buah peach pun dah RM10++ setin, blueberry sebekas kecil RM10++, strawberrys pulak kalau yang Korea agak mahal RM10++ kalau yang Cameron Highland okey murah siket tapi buahnya agak masam dan bersaiz kecil.
Pada saya kek ni sangat sedap.Rasanya seakan cheese cake, tektur padat, rasa masam manis dan bila makan tergigit buah-buahan tu memang sedap.
Kalau dilihat pada resepinya seakan sama seperti kek butter biasa jer, cuma da yogurt sahaja.Kek ni agak berat ya..sebab buah-buahan tu jenis berair.So bila siap dibakar kek akan moist dan sedap.
- 125g pure butter (suhu bilik)
- 1 cawan gula kastor
- 3 biji telur gred A (suhu bilik)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 100g yogurt (LiNa Pg guna Yogurt Greek)
- 2 sudu besar susu segar
- 1 sudu kecil oren sunquick
- 1 sk esen vanila
- Buah Peach
- Strawberry
- Blueberry
- Kiwi
Cara-Cara
- Ayak tepung gandum bersama baking powder.Kemudian ketepikan
- Putar mentega ,gula kastor dan yogurt hingga kembang
- Masukkan telur satu persatu dan masukkan esen vanila dan oren sunquick putar lagi
- Perlahankan speed (atau boleh juga guna kaedah kaub balik guna spatula sahaja) Masukkan tepung selang seli dengan susu segar.Gaul rata sahaja jangan over mix
- Sediakan loyang 8x8in / 9x9in.Oleskan dengan butter dan baking paper.
- Tuang adunan kek tadi dan ratakan ke dalam loyang
- Susun buah2 di atas kek, jangan tekan buah..sekadar susun di atas sahaja.Susun rapat2 antara satu sama lain
- Bakar kek sehingga masak.LiNa Pg bakar selama sejam 10min.Suhu 150'C (bergantung kepada oven masing2)
- Setelah kek masak, biarkan sejuk terlebih dahulu dan boleh dtabur dusting/snow powder atau boleh juga tabur icing sugar.Tapi kami lebih suka yang plain sahaja.
- Selamat Mencuba.
- Untuk buahan segar, potong dan toskan airnya terlebih dahulu atau lap dengan kitchen towel sebelum susun di atas kek.
- Semasa proses membakar kek, jika kelihatan permukaan kek agak garing, boleh tutup dengan aluminium untuk mengelakkan buah2an menjadi kering.LiNa Pg skip step ni sebab tengok kek ok jer takde hangus pun...Yang penting letak rak tengah...selamat....Okey selamat membaking.
8 comments
salam kak..memang sedap kek ni..aritu masa gi Penang umah anak sedara, dia ade buat..kek dia x manis sangat dan seimbang rasa dengan buah masam2 tu...kos dia mmg agak mahal sket sbb buah2 dlm tin tu kan... fresh fruits pun harga blh tahan jugak.. utk makan sendiri, mmg berbaloi..heheh
ReplyDeletewslm.. betul tu rasa masam manis dan moist buat kek ni sedap kan. kos mahal siket ttp mata sbb nak makan sedap punya pasal hahaaa..
Deletesedap kan.. first time buat, terus jatuh cinta. Tapi memandangkan kosnya yg agak tinggi, mmg tak boleh buat selalu
ReplyDeletemmg sedap kan... fefeling minum petang orang have² jer hahaaa... Buan² tu yg buat kek ni mahal. tambah pula kalau guna pure butter.. mahalnya bertingket²
DeleteLina, cantik kek ni tapi harga beries2 tu mahal. Sekali sekala OK lah kalau teringin nak makan kek yang hebat ni. Kek ni boleh simpan pada suhu bilik ke atau Lina simpan dalam fridge?
ReplyDeleteBetul tu sekali cuba pun ok la dapat merasa. Nak beli lagi mahal.
DeleteSaya simpan dalam peti ais PH sbb buah² tu xtahan pada suhu bilik
Wah! Dah ada fruity pastry cake di sini rupanya...sedap tu. Saya tak sempat buat, teringin cuba ari tu main order jew heheeee.
ReplyDeleteSedap kak amie masam manis.. sesedap rasa. .ala² cis kek.. Sesuai la minum petang acah² orang have² hehee.
Delete