Friday, October 19, 2018

Lontong Goreng | Nasi Impit Goreng

Assalamualaikum.....
Pagi ni buat n3 sambil ditemani hujan lebat jugak.Hujan rahmat di pagi Jumaat.Teringat pagi kelmarin, jemur pakaian kol 8am...lepas tu buat n3 blog, tetiba hujan...maka berlari angkat kain.Walaupun ada awning tapi kalau lebat memang lencun jugaklah orang Penang kata (lencun=basah kuyup) tak dan pukul 10am dan panas balik...kita pun lega...jemur semula kain baju tadi...Dah siap masak, sambil bagi Maisarah makan nasi (nak pergi sekolah) hujan lebat plak...Maka pecutlah 100m angkat baju di jemuran.Kurus mama camni exercise hahahaa.Itu cerita kelmarin.Lucu pulak bila teringat peristiwa tu.
Okeylah berbalik pada tajuk n3 hari ni, Lontong Goreng...ekceli nasi impit ni lebihan yang saya buat Lontong (Kuah Lodeh tu) ada beberapa ketul lagi masih berbaki, saya simpan dalam peti ais...sebab tak banyak sangat nak buat kuah kacang memang tak berbaloi la, baik goreng ajer.Saya masukkan jer apa bahan yang ada kat umah.Walaupun nasi impit tu siket jer tapi bila dan bercampur dengan lauk2 jadi banyak jugak.Cukuplah untuk makan 3 beranak.Resepi tu lebih kurang resepi nasi goreng jugak, korang boleh taram jer sesuka hati.Hari ini mood ada rajin siket saya share cara buat Lontong Goreng style LiNa Pg...simple yet tasty gitu orang kampung cakap hahaaa..
camni jer rupa Lontong Goreng..sempoi jer.Kalau ada lebihan nasi impit, boleh buat camni tau..
NASI IMPIT GORENG | LONTONG GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • 7 ketul nasi impit (saiz mini)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 sudu besar cili giling (boleh tambah jika suka pedas)
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap
  • Sedikit daging, udang dan sotong (atau apa2 lauk yg sesuai)
  • 1 biji telur
  • 1 biji cili merah (potong serong)
  • Sedikit daun bawang
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Nasi impit dipotong kiub (anggaran bite size)
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging, udang dan sotong.Tumis sekejap.
  4. Masukkan semua sos dan kicap.Pecahkan telur.Gaul rata.
  5. Kemudian masukkan nasi impit, gaul rata dengan bahan tumisan.Sesuaikan rasa (jika kurang masin tambah sedikit lagi sos tiram)
  6. Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang.Tutup api.Lontong goreng sedia dihidang.Selamat Mencuba.

1 comment:

Unknown said... Balas

Assalamualaikum lina
Kaknoor nak buat lontong goreng dah lama belum lagi terbuat punya lah sibuk sngt lepas ni nak kena try buat jugak ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...