Wednesday, October 24, 2018

Resepi Rasam Telur Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum....
Alahai dah petang baru sempat update blog.Mesti ramai tu kaum ibu yang singgah ke blog TMK untuk mencari idea memasak hidangan makan malam.Memandangkan trafic blog petang ni agak tinggi, saya cuba update jugaklah.
Petang ni cuaca muram saja, tengahari tadi hujan super duber lebat...kereta pun dah menyamar jadi sampan huhuuu...cuak jugak nak drive dalam keadaaan macam tu.Nasib baik la menghala balik hujan dan berenti dan banjir kilat cepat surut...Lega siket...
Okeylah memandangkan cuaca sejuk2 macam ni memang sesuai sangat kalau kita menjamah hidangan yang dapat memanaskan badan.Sesuatu yang ringkas tapi menyelerakan...hurmm apa lagi Rasam Telur la hahaaa...Tak tahu dah berapa kali ulang siar.
Rasam ni kalau saya ada masa untuk snap gambar mesti update kat blog...Tapi yang buat offline tu tak tahulah dah berapa kali hehee...Memang dah jadi kegemaran.Kalau tak pernah cuba mesti terfikir hurmmm sedap ke?Serius sedap...Mula2 saya pun terfikir sedap ke macam tu?Tapi dah cuba sekali nahhhh amek kau memang jatuh chenta terus.Anak2 pun suka makan..Dulu depa pun pelik jugak..lama-lama jadi suka.
Rassam ni memang sedap dimakan bersama Ikan Masin atau Ikan Pekasan pun boleh jugak...Memang cukup menyelerakan...
Okey resepi saya CnP sekali lagi kalau nak tengok youtube pun boleh...Youtube pertama saya upload hehee...Sekarang youtube pun dah berusia setahun dan subscriber mencecah 4K.Terima kasih semua


RESEPI RASAM TELUR
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Asal Zalieda
Youtube ni yang lama tau, Bukan buat hari ni punya.Tapi resepinya lebih kurang 
Bahan-Bahan:  

  • 3 Biji Telur (LiNa Pg gn 4 biji telur A)  
  • 1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)  
  • 1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)  
  • 2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)  
  • 4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)  
  • 2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)  
  • 1-2 tangkai daun kari  
  • 2 ulas bawang merah (mayang halus)  
  • 1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)  
  • 1/2 Kiub Pati Ayam  
  • Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)  
  • Air Secukupnya  
  • Garam Secukup Rasa  
  • Minyak Utk Menumis  
  • Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)  

Cara-Cara  

  1. Tumis hirisan bawang merah hingga garing, masukkan daun kari dan juga cili kering. Tumis sekejap hingga nak bau. 
  2. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah minyak dan naik bau, Masukkan semua bahan kecuali telur. 
  3. Setelah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 ke dalam kuah. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras.. 
  4. Seimbangkan rasa,Tutup api . 
  5. Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom..Sesuai juga dijadikan menu pantang.Cuma tukar telur kepada ikan yang sesuai seperti Ikan Talang/Bawal Putih
  6. Selamat Mencuba

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...