Thursday, October 25, 2018

Resepi Kuah Rojak Buah Homemade Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum.....
Tersampuk kerajinan tetiba rajin benar buah Kuah Rojak Homemade.Sebenarnya saya ni bukanlah dikatogerikan rajinnnn sangat pun.Biasanya memang saya beli jer Kuah Rojak tu, itupun kalau pergi bercuti ke mana-mana.Selalunya buah-buahan tu saya akan beli kat RnR Bukit Gantang sebab buah-buah kat situ memang nampak segar dan akan menyesal  kalau tak beli apa2 untuk dibawa pulang.Selalunya jambu madu, jambu batu antara yang selalu ikut pulang.Kebiasaan kalau dah beli buah-buah untuk menyicah tu saya hangkut sekali la Kuah Rojak senang kan, balik rumah terus potong buah dan makan jer.Bukan apa dalam kepala dah set mesti susah nak buat Rojak Petis ni baik beli jer.
Rasanya yang last saya beli Kuah Rojak ni masa holiday ke Felda Resident Hot Spring...Biasalah port peberet RnR Bukit Gantang la tuh hehee....Dah lama jugak Kuah Rojak terperuk dalam peti ais, so minggu lepas en.suami ke Tesco berkenan pulak dengan jambu batu yang bersaiz obes ni..Rasanya sebiji pun dekat 1kg.Packing plak 2biji per pack.Dia hangkut bawa balik.Kami pun menyicah la dengan baki Kuah Rojak yang sedia ada tu...Kami berdua jer lah yang layan sebab anak2 kureng gemar makanan macam ni.
Sebiji jambu dah selesai hujung minggu lepas...Kuah Rojak pun dah abes...
Menengokkan ada lagi sebiji buah jambu dalam peti ais yang hampir nak monopouse tu saya pun gigihlah buat Kuah Rojak sendiri.Kebetulan masa buka IG terpandang Resepi Kuah Rojak Homemade yang senang.Tambahan pulak yang berkongsi resepi tu ialah dari sumber yang boleh saya percayai.Siapa lagi kawan saya lah si Zalieda tu hehee....
Kebetulan bahan2 pun memang ada kat rumah...saya pun cubalah buat.Sekejap saja dah siap.Alhamdulillah menajadi dengan jayanya.
Dan yang paling tak sangka, anak2 saya makan pulak Kuah Rojak yang mama depa ni buat.Mula2 ingatkan depa makan sekadar nak amek hati mama, rupanya duduk makan sampai habis buah dan kuah rojak tu.Kata Nisa kuah rojak mama sedap tak pedas dan tak manis...Amboi bab membodek memang pandai la depa.Alhamdulillah agaknya kena lah dengan taste depa.Owh...anak2 tu dua orang jer ya...Maisarah tak payah diambil kira..memang kompom la tak makan punya budak tu hahaaa...
Okey panjang bebel...Jom kita semak resepi.Psstt..kalau typo berterabur minta halal jer la...Nanti saya cek semula dan edit...So, pandai2 la sesuaikan typo dengan ayat tu (kalau ada)
Kalau suka boleh letak kacang tumbuk atau bijan.Saya sengaja tak letak kekacang sebab husband tak boleh makan kacang.Bijan tu terlupa nak masukkan...ada jer dalam peti ais.Walaupun togel macam ni jer...Rojak Petis ni memang sedap.Itulah kan...benda senang jer tak cuba kita tak tahu.Buah jambu dalam gambar cuma sebiji jer..sebab tu saya cakap obes hehee...sebab besar sangat...Boleh makan 4 orang hehee...


RESESPI KUAH ROJAK | ROJAK PETIS | ROJAK BUAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Sumber : Zaliedana (Instagram)
Bahan-Bahan
150gm Cili Giling 
1/2 Sudu Besar Belacan Bakar
1 Sudu Besar Petis/Otak Udang (LiNa Pg skip)
Kicap Lemak Manis Secukupnya
Kicap Masin Secukupnya
Sos Tomato Secukupnya
80 Gram Gula Pasir
100 Gram Gula Melaka
2 Sudu Besar Cuka Makan(xnak letak pon xpa,utk bgi kuah rojak tahan lama ja)
Air Jika perlu (LiNa Pg letak 2 sudu besar)

Cara2
Masukkan Semua bahan,kacau sebati dan Masak Sampai kepekatan yang di ingini.

Bahan Sampingan Untuk Tabur
Kacang Tanah tumbuk kasar
Bijan (Jika Suka)

Bahan Untuk Rojak
Buah2 pilihan (untuk rojak Buah) Sayur Kangkung,sengkuang

Sotong Kembang ,timun,tauhu(untuk rojak Bandung)

1 comment:

Zalieda Zaliedana said... Balas

Allahuakbar tima kasih akk lina sudi try rcp yg sy share kat Ig..NiH baru tepek rcp kat blog bila dah public Kan blog. Alhamdulillah kalo kna ngan selera kak lina n family

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...