Assalamualaikum....
Salam di hari Jumaat, sekejap jer dah pun berjumpa Jumaat...Pantasnya masa berlari.Terasa baru sahaja hari Isnin rupanya dah Jumaat.Sejak kebelakangan ini cuaca sejuk dan hujan jer.Saya ni kalau cuaca suram macam ni suka masak (dan makan) lauk/menu yang berkuah dan lite...Suka yang sedikit masam pedas dan tidak berlemak.Antaranya macam Rasam tu la posting 2 hari lepas.So, kali ini saya nak kongsikan idea masak untuk ibu2 semua iaitu Asam Rebus Ikan Siakap.Boleh jer kalau nak guna ikan lain, kembung atau apa2 yang sesuai.Sebenarnya Ikan Siakap (potong2 ni) saya nak masak Kheng som tapi tak cukup bahan, so tukar sajalah kepada Asam Rebus atau ada jugak yang panggil Asam Pedas Utara versi kuah ceroi hehe.Bagi kami sekeluarga kuah ceroi ke kuah pekat ke semua boleh makan.Kadang tekak terasa nak makan yang pekat, kita buat style selatan Johor/Melaka, bila cuaca sejuk dan mendung macam ni kita buat veris 'sup' pulak sedap hirup kuah.Kalau di Kelantan Asam Pedas lebih kurang macam ni jugak cuma tak guna belacan.Teringat kalau musim hujan arwah bonda suka buat Asam Pedas Ikan Puyu atau ikan sungai.Hurmmm sedap..tambahan daun kesum dan bunga kantan hanya petik keliling rumah jer (Al-Fatihah buat bonda tersayang)
Okeylah kita terus saja tengok resepi.Ekceli Asam Pedas Ikan Siakap ni bukan resepi fresh hari ni....Dah beberapa saya buat n share kat IG sinun.Kalau yang nak follow boleh follow
Instagram Malina LiNa Pg
(dah follow tegur tau...kenalkan diri follower TMK)Kalau tak saya tak tahu...kang kata saya sombong pulak
By Malina LiNa Pg
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap potong kepada beberapa bahagian
- 4 ulas bawang merah (tumbuk/blend)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk/blend)
- sedikit belacan (tumbuk/blend)
- 1 sudu besar cili giling/3 biji cili merah (blend)
- 2 asam keping
- 2 biji tomato - belah 2
- 5 biji kacang bendi
- Daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan (belah 2)
- garam / perasa pilihan
- Air secukupnya
- Masukkan air di dalam periuk. Masukkan semua bahan kisar, asam keping dan bunga kantan.Biarkan mendidih terlebih dahulu.
- Masukkan ikan,daun kesum dan tomato.Masukkan garam dan perasa.Sesuaikan rasa, masa.
- Dah siap.Tutup api.Sedia dihidang.
0 comments