apam pisang lembut dan gebu

By LiNa_Pg - Friday, November 11, 2022

 Assalamualaikum...

Salam Jumaat semua, kembali bersiaran, nampak tak masih bersemangat update blog semoga terus istiqamah haha.Okey hari ni masih lagi n3 basi, kuih apam pisang ni saya buat masa bulan Ogos lagi.Ini resepi last, selepas ni baru masuk resepi bulan September pulak.Mak aih nak sampai bulan Nov jenuh la mak nakkkkk.Itulah siapa suruh malas-malas menulis dalam blog.Harapnya sempat la habis semua resepi dalam tahun ni juga.Tapi tu la mengikut rekod tahun lepas, resepi 2021 pun dia bawa mai lajak ke 2022.

Okeylah bagi sesiapa yang ada pisang kat rumah tu, kalau rasa dah boring buat cekodok pisang apa kata try buat apam pisang pulak.Sedap tau lembut dan gebu je.Nak buat apam pisang ni senang sangat sebenarnya cuma ambil masa siket bahagian mengukus tu je.Itupun kalau kukus guna acuan lompang, kalau guna loyang lagi cepat siap.

apam pisang mudah dan sedap, resepi apam pisang, apam pisang lembut dan gebu, pisang nak buat apa selain jemput-jemput, resepi pisang,kuih tradisional, kuih muih,
Cantik pulak nampak urat-urat pisang tu

apam pisang mudah dan sedap, resepi apam pisang, apam pisang lembut dan gebu, pisang nak buat apa selain jemput-jemput, resepi pisang,kuih tradisional, kuih muih,
Haa..nampak tuu siap ada bendera Malaysia lagi.Al-maklumlah buat sempena bulan Kemerdekaan.Nasib baik la ada buat video jadi resepinya memang ada.Kalau buat gituu jer memang lupa terus la sukatan kuih apam pisang ni

resepi apam pisang sedap dan mudah
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
4 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1 biji telur
1/2 cawan santan
1 sb minyak masak
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 sk esen vanilla
sedikit garam
minyak untuk sapu acuan
acuan kuih lompang secukupnya

hiasan:
hirisan pisang secukupnya

Cara-Cara
  1. Sediakan mangkuk/bekas lecek pisang hingga halus (lina pg guna garfu sahaja).Ketepikan sebentar.
  2. Dalam mangkuk yang berasingan, satukan telur, gula perang dan esen vanilla, pukul/kacau semua bahan ini hingga gula larut.
  3. Masukkan pisang (yang telah dilecek tadi) Gaul rata.
  4. Ayakkan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam ke dalam adunan tadi.Gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan santan dan 1 sudu besar minyak masak gaul hingga sebati.
  6. Sediakan acuan lompang, sapu dengan sedikit minyak.Tuang adunan ke dalam acuan lompang (lina pg tuang 3/4 penuh).
  7. Letakkan hirisan pisang ke atas kuih (untuk hiasan)
  8. Panaskan pengukus dan kukus kuih hingga masak (12-15min)
  9. Apam pisang sedia dinikmati.Selamat mencuba.

  • Share:

You Might Also Like

2 comments