Assalamualaikum...
Dah ada idea nak masak apa untuk tengahari nanti?Kalau belum ada, jom buat resepi sup ayam tumis darat.Resepi ni saya dah buat lama buat video cincai-cincai pegang sebelah tangan je.Bila post kat IG dan TikTok eh dapat sambutan pulak.Kalau yang beriya shoot tu krik..krik..aje.Resepi sup ayam tumis darat ni ala-ala masak sup tulang gitu.Kena rebus dulu barulah kita masukkan bahan tumisan...kalau yang suka sup yang ada berempah boleh tumis rempah dan masukkan ke dalam rebusan ayam.Kalau mengikut selera saya, lebih suka sup yang lite-lite je.Sedap sangat kalau hirup tambahan pula cuaca sekarang ni sejuk dan hujan memanjang.Tips nak dapatkan sup yang jernih, lepas rebus sekejap kita buang kotoran/keladak yang timbul di permukaan.Nanti hasilnya sup akan jernih dan rasa pun segar, tak lah rasa hanyir.
- Rebus ayam bersama halia, lengkuas dan akar ketumbar.Jika ada kotoran/keladak yang timbul di permukaan periuk, cedok keluar atau buang kotoran tersebut.Nanti kuah sup akan rasa lebih sedap dan segar tak bau hanyir (sebab ayam ni kita tak matikan air)
- Masukkan kentang dan karot.Biarkan kentang dan karot empuk.
- Sementara itu kita tumis bahan tumis darat.Panaskan sedikit minyak tumis semua bahan b hingga garing.Kemudian masukkan ke dalam rebusan ayam.Masukkan sekali minyak tumisan tersebut.
- Renehkan sekejap hingga ayam empuk.Seimbangkan rasa, masukkan garam, perasa, serbuk lada sulah dan perahkan jus limau nipis.
- Masukkan tomato, cili padi dan hirisan daun ketumbar.Siap
1 comments
Terasa nak cuba buat pula resepi ni hujung minggu nanti ;)
ReplyDelete