Thursday, December 9, 2021

Puding Roti Bakar Simple

Assalamualaikum....

Berderet pula n3 menggunakan AIR FRYER (AF) walaupun hakikatnya resepi ini dibuat jarak agak jauh.Ini gara-gara ada resepi sponsor yang potong Q n3 dalam blog.Alang-alang AF masih ada kat tepi dinding, kita guna jer.Bila dah masuk kotak, memang tak guna dah hahaa.

Kat rumah ni kalau beli roti dan tak buat apa-apa selalunya memang tak habis makan.Jenuh fikir nak habiskan roti, itu yang macam-macm idea keluar nak habiskan roti.Kali ini saya buat puding roti bakar pulak.Ilham dari baby bread pudding kak fida.Makan dengan aiskrim sebab malas nak buat kuah kastard hehe.

resepi puding roti bakar, roti nak expired nak buat apa, bengkang roti, roti bakar sedap,
Nak makan dengan aiskrim macam ni pun boleh
resepi puding roti bakar, roti nak expired nak buat apa, bengkang roti, roti bakar sedap,
Makan panas-panas gini pun boleh

Puding Roti Bakar Mudah dan Sedap

by Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan

2 keping roti

100ml susu cair

2 biji telur

3 sb gula

2 sb tepung jagung

esen vanilla (dalam video saya tak letak)

marjerin

coklat chips, ceri, sultana (hiasan)


Cara-Cara

  1. Potong roti kepada bentuk kiub 1x1cm 
  2. Dalam mangkuk/bekas berasingan, satukan telur,susu cair,gula dan tepung jagung.Kacau sebati.
  3. Sapukan bekas tahan panas/remekin/aluminium cup dengan sedikit marjerin.
  4. Masukkan roti yang telah dipotong tadi, tuang adunan yang dibancuh tadi.
  5. Tekan sedikit roti supaya susu meresap.Tabur coklat chip/ceri/sultana.
  6. Susun ke dalam air fryer dan bakar pada suhu 160'c selama 10min.Suhu dan tempoh membakar bergantung kepada AF masing-masing.
  7. Note boleh juga bakar dalam oven.
  8. Setelah puding masak, biar sejuk sedikit dan letakkan aiskrim.Jika ingin makan terus/tanpa aiskrim boleh terus hidang semasa puding masih panas.Selamat mencuba







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...