Resepi Ayam Black Pepper Berkuah Mudah dan Sedap | resepi ayam blackpepper malina lina pg
Assalamualaikum....
Semenjak dua menjak ni terasa senyap sunyi dunia maya.IG sepi, Youtube pun krik..krik...krik je.Apa lagi blog yang suam-suam kuku ni.Agaknya ramai yang pergi bercuti atau balik kampung.Memandangkan resepi yang belum update dalam blog masih ada lagi, kita teruskan sahaja supaya cepat selesai sebelum masuk tahun baru.
Okey berbalik kepada resepi kita hari ini ialah ayam masak black pepper.Kalau setiap hari masak lauk apa, kadang buntu juga tak tahu nak reka apa dah.Ayam masak black pepper ni kalau saya buat versi goreng dan tak berkuah, budak seketoi tu tak makan pulak.Si kakak dan abang dah besar, senang cerita semua pun makan, dak sarah ni lain maceim siket.Tapi bila saya buat versi berkuah dan tak goreng macam ni dan ala-ala masak kicap kegemaran dia tu, eh berselera pulak dia makan.Hurmm kalau macam ni senang keje mama, tak payah susah nak goreng bagai dulu sebelum buat masak lada hitam.Lagi cepat siap.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan bahan A (ayam yang diperap) dan gaul rata.Tutup periuk sekejap untuk kecutkan ayam.
- Masukkan air untuk kuah (lina pg masukkan anggaran 1 +1/2 cawan air) kacau sekejap dan tutup periuk, biarkan ayam empuk.
- Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung (bahan c) reneh sekejap hingga kuah agak pekat.
- Seimbangkan rasa, tambah garam/perasa (jika perlu) kemudian masukkan cili padi, cili merah, tomato dan bawang holland.Kacau sekejap hingga bawang sedikit layu.
- Tutup api. Ayam masak black pepper sedia dihidang.
- Untuk video tutorial klik butang PLAY paparan di bawah
2 comments
sedap, mudah pulak tu!
ReplyDeleteSimple² jer SR hehee
Delete