Monday, July 29, 2013

Resepi Biskut Chocolate Chips/Biskut Coklat Chips

Assalamualaikum...
Mood mengukis sudah kembali, ada asket kerajinan di hari minggu terus ON ngukis.Resepinya cukup mudah dan straight foward, pastu gentel n lenyek ngan garfu, bakar dah siap.Cukup senang, tak payah nk terap ke tekan2 bagai.Semalam dah test drive  makan2 sket, rasanya memang sedap dan rangup.Nisa kata lebih sedap dari sekut Chipsmore.Wah kembang semanguk mama dia hehe..Owh sebelum tu ada juga resepi yang sewaktu dengannya oleh sifu Nor Secubit Garam, boleh tengok SINI
Snap terus atas redai..guna enpon ajer suma ni, bukan apa kang suma masuk balang lupa terus nak snap
Close up sket hehe..Rangup dan secukup rasa, mewah ngan coklat chips dan juga almond nibs

RESEPI BISKUT CHOCOLATE CHIPS/COKLAT CHIPS
By : Kak Anida Ahmad (fb) Biras kak rosa ni
Sumber: Kak Rosaliza
Sumber: LiNa Pg

Bahan - bahan
  • 5 cawan tepung superfine (LiNa Pg gn 4cwn tepung ros + 1 cwn tepung jagung)
  • 450g choclate chips (LiNa Pg guna 3 cawan)
  • 1 cawan badam kisar (LiNa Pg guna 2 cawan almong nibs-sangai dulu)
  • 2 sudu teh baking powder
  • 11/2 ketul butter
  • 1 cawan gula putih (LiNa Pg guna gula icing)
  • 1 cawan gula perang (LiNa Pg guna 3/4 cwn)
  • 2 sudu teh serbuk koko (Adeh silap tengok guna 2sb lak patut la gela sket)
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh garam (LiNa Pg xboh guna salted butter)
  • 1 st esen vanila
  • 2st susu segar/susu cair

  • Cara - Cara

    1. Butter di pukul bersama gula putih dan gula perang, kemudian masukkan vanilla dan telur...gaul sebati
    2. Gaulkan  tepung, coklat chips, baking powder, serbuk badam,koko dan garam hingga sebati. Campurkan adunan ini dengan butter yang telah di pukul tadi .....bentukkan ikut suka hati
    3. Bakarlah sehingga masak
    Note:
    Adunan ni memang sedang elok jer tak payah nk tambah tepung bagai

    Methode LiNa Pg
    1. Pukul butter bersama kedua-dua jenis gula hingga sebati
    2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan susu segar.Gaul sebati.
    3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga abes.
    4. Masukkan coklat chips dan juga almond nibs.Gaul sebati
    5. Bentukkan doh ikut suka.LiNa Pg buat bulat2 dan leperkan dengan garfu.
    6. Bakar hingga masak.Suhu terpulang pada oven masing2.(LiNa Pg bakar selama 20min suhu 165'C.


    Lumayan gak hasilnya..okey tempahan dibuka untuk raya haji n raya posa TAHUN DEPAN haha

    10 comments:

    Acik Erna said... Balas

    assalam lina..acik ada resepi lama dulu..biskut badam..sedap jugak..anak2 acik suka..acik pun dah buat

    tun_telani said... Balas

    Salam kak lina.. tun blom mula buat biskut raya lagiiiii... huhu.. mmg choc chip cookies ni biskut wajib, cuma resepi tu ada beza2 sikit.

    Asyifa Mustaffa said... Balas

    X sempat ambik gmba...mlas kak...penat sngt smlm...huhuhu...

    Teacher Basariah said... Balas

    wah,dh dapat banyak balang tu..bawak mai sebalang..hehe

    LiNa_Pg said... Balas

    @Acik Erna
    wslm,biskut asal ada almond n coklat cips ni memang sedap kan acik

    LiNa_Pg said... Balas

    @tun_telani
    wslm Tun, akak pun slow n setady jer..tak byk sekut raya pun,rasa tak sempat nk godek dah.Pasni sebuk ngan kek lak

    LiNa_Pg said... Balas

    @Asyifa Mustaffa
    Owh..tak amek gamabr ek..akak pun bantai snap guna enpon jer

    LiNa_Pg said... Balas

    @Teacher Basariah
    Banyak jugak lah hasilnya..Alhamdulillah

    Noorezlen Mahno said... Balas

    JOM SERTAI BERAMAI-RAMAI...

    PERTANDINGAN GUBAHAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
    Tarikh : 07.09.2013
    Masa : 2.00 petang – 4.00 petang
    Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
    Tema : Bunga Kepala Meja
    Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

    PERTANDINGAN MASAKAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
    Tarikh : 07.09.2013
    Masa : 11.00 pagi – 1.00 petang
    Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
    Tema : Ikan Siakap
    Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

    Maklumat lanjut sila hubungi :
    SEKRETARIAT KARNIVAL BIOTEK JOHOR 2013
    Tel : 07-5207810 / 8810
    Fax : 07-5207811 / 3822
    Email : event@jbiotech.gov.my
    Web : www.jbiotech.gov.my/kbj

    EmbunRosaliza said... Balas

    Lawa nampak coklat cips tu,akk pun suka dpt byk hasilnya dan senang nak buat

    klik2 my nuff

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...