Saturday, October 20, 2018

Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis Dan Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Sabtu.Wah rajinnya update blog hari Sabtu hehee...Tadi buka blog tengok trafik tinggi pulak.Kebiasaannya kalau week end macam ni agak sendu la trafik TMK ni.Kebetulan pagi ni (nampakkkkkk entry fresh dari dapoq tau, biasa tu n3 berjaman simpan dalam folder heheee) saya buat Nasi Lemak and the geng...terajin plak snap gambo walaupun nasi lemak biasa2 jer.Cam biasalah post ke IG sinun...eh korang dah polo belum?Kalau belum p polo lekaih...cam biasalah nama glemer dia Malina LiNa Pg...search jer la ....ada la tu timbul.
Pagi cuaca mendung cam blurrr plak tak tahu nak merepek apa...Eh!nak ke tak ek Resepi Nasi Lemak ni?Saya citer ringkas jer la taruk apa dalam tu...Kalau mau versi saya la.Ok untuk Nasi Lemak tu buat cam biasa jer...saya letak serai, daun pandan, bawang merah hiris siket, halia 2-3 hiris dan HALBA.Part halba ni cer korang letak...memang best bau dia...time dok masak pun semerbak baq ang....Kali ni saya buat guna santan segar...Terjumpa ntah jaman bila dok menyorok dalam peti ais (kek)kalau dalam peti ais ikan dan ayam dah lama wasalam dah hahaa...
Sambal Ikan Bilis tu sebenarnya nak buat sambal asing dengan Ikan Bilis, entah macam mana masa dok buat sambal tu sambil berangan ke hapa...TERRRRHUMBAN sekali Ikan Bilis tu hadooi...kan dah gersang sambal tuh kena serap dengan ikan bilis.Dalam mangkuk tu siket jer...ada lagi dalam kuali tuh.Saor ajerlah kan?Walaupun sambalnya kemarau cenggitu tapi anak2 kata sedap.Harusslah cakap sedap.Kang mama xmasak padan muka hangpa kikiiiiii.
Okey untuk Ayam Goreng Berempah, saya tulis resepi ayam goren berempah secara tertib kat bawah sinun.Resepi serba ringkas jer..Tapi sedap.Saya tak taruk bawang sebab xmo bagi ayam nampak hitam/gelap...Tak lawa seyyyy.Walaupun tak letak bawang tapi trust me sedapppp...siyes tak tipu...
simple simple jer..Alhamdulillah..kenyang dah sampai tengahari hehee...Malam kang cam biasa kuar cari makan.
AYAM GORENG BEREMPAH MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 10 ketul ayam
  • Garam dan kunyit
  • 1 sudu teh serbuk kari ayam
  • 1 sudu teh cili giling/boleh guna serbuk cili juga
  • 1/2 sudu teh gula perang/gula merah/madu
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 tangkai Daun kari
  • 1-2 sudu besar Air (jika perlu)
  • Minyak

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan di atas (kecuali minyak) masuk ikut turutan bahan.Jika nampak kurang bersalut tambah 1-2 sudu air.
  2. Perap selama 1/2 jam supaya mesra (LiNa Pg perap semalaman) ayam lagi lembut dan juicy bila digoreng.
  3. Panaskan minyak goreng ayam secara deep fry hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.Selamat mencuba

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...