Sunday, December 13, 2020

Agar-Agar Milo Mudah Dan Sedap

 Assalamualaikum...

Hujung ni rancak jer tengok kawan2 fb dan IG masing masing post keluar bercuti, berjalan-jalan dan ada yang balik kampung seolah dah bercuti sekolah.Saya sendiri pun confuse dan mula cuti sekolah ke?agaknya masing-masing dah bosan lama sangat terperap kat rumah, alang-alang PKPB dah tamat, bolehlah ambil peluang jalan-jalan kan?Memandangkan saya tak ke mana-mana, kita pun ambil peluang untuk update blog, kalau hari minggu sibuk pulak dengan budak yang ada kelas online.Hari Jumaat ni mama dia yang lega banyak sebab dah cuti sekolah hahaa...

Okeylah hari ni buat n3 simple sahaja iaitu agar-agar milo.Resepi ni sangat sesuai untuk cuti sekolah nanti.Resepi mudah dan bahan pun samgat senang didapati.Dan yang pasti anak2 akan sukakan agar-agar ni.Tak sempat nak beku betul-betul punyalah mesti ada yang buka tutup peti ais sebab nak cek agar-agar hihi..Kalau nak selamat lebih baik buat malam hari dan makan keesokan harinya..Risau jugaklah kang tanggal lak pintu peti ais asyik buka tutup jer hihi..

agar agar milo, puding milo, resepi agar-agar milo,resepi agar agar sukatan cawan,puding milo,milo pudding,agar-agar recipe,
Kena cuba tau memang sedap sangat.Anak-anak dengan milo berpisah tiada.Ramai juga yang tanya kalau ganti dengan serbuk koko boleh tak?Soalan susulannya pulak ialah 'kalau guna serbuk koko nak letak banyak mana?'Kamu ni dah kenapa?kan nama dia agar-agar milo.Kalau guna serbuk koko dah kena tukar surat beranak jadi agar-agar coklat pulak haha...Kita dah bagi resepi mudah, kebanyakan rumah yang ada anak kecil bawah 12 tahun mesti ada milo.kalau serbuk koko bukan semua orang ada simpan kat rumah.Follow jer resepi kan senang...Nampak tak bila kita nak tukar bahan, ianya akan menyusahkan diri sendiri sebab sukatan tak akan sama.Pendek cerita ikut jer resepi.hestek done membebel

AGAR-AGAR MILO MUDAH DAN SEDAP
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan (cawan kopi/teh biasa -bukan cawan metrik)
10g agar-agar serbuk
1 cawan milo (90g)
1 cawan susu pekat manis (250g)
1 cawan susu cair (200ml)
4 cawan air (800ml)
Sedikit garam

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.Kacau terlebih dahulu supaya tiada milo yang berketul.
  2. Buka api dan terus mengacau hingga adunan mendidih.Tutup api.
  3. Sediakan loyang 7x7 in dan tapiskan adunan ke dalam loyang.
  4. Biarkan agar-agar sejuk dan mengeras.Potong mengikut kreativiti.
  5. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

No comments: