Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah (sukatan cawan )| tepung boko kuih tradisional kelantan | kuih boko lina pg
Assalamualaikum...
Kuih boko pernah menjadi fenomena dah pernah viral meletup letup suatu ketika dahulu.Ramai yang mencuba dan menjadikan tepung boko ubi kayu ini sebagai sumber pendapatan sampingan dengan mengambil tempahan kecil-kecilan.Saya sendiri pun terjebak jugaklah semasa kuih ni semasa tengah viral.Siap buat video lagi hehee.Saya pernah buat 2 versi kuih boko ini iaitu kuih boko gula melaka dan kuih boko gula putih (saya guna ubi kayu kuning)jadi hasilnya kuih boko berwarna kuning.Untuk kuih boko gula melaka sebenarnya saya ada buat video (tahun lepas) tetapi sayangnya video tu ada masalah teknikal dan saya reshoot buat video guna gula gula putih.Hurmmm kiranya tahun lepas dah 2x saya buat video tepung boko ni.
Kali ini saya buat lagi resepi kuih boko gula melaka tapi resepinya saya dah improvise dan alhamdulillah sangat menepati citarasa saya.Lembut lemak-lemak dan manisnya sesedap rasa.Kalau nak tahu asal usul nama 'BOKO' boleh baca di posting kat SINI saya pernah menulis serba sedikit info mengenai kuih boko, apa perbezaan dan persamaan dengan kuih talam ubi kayu.Kuih sama nama jer lain atau memang kuih yang berlainan.Kalau nak tahu kenalah baca hehe..
Sekarang ni dah masuk musim tengkujuh, insyaaAllah bekalan ubi kayu memang banyak.Kalau ada yang teringin merasa kuih boko, bolehlah mencuba dan sekiranya ada yang nak buat meniaga dipersilakan....tak perlu emel/DM/PM untuk minta saya halalkan resepi ini.Cuma nak minta siketttt jer 'Jangan lupa titipkan doa semoga kami sekeluarga diberi kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki'...Boleh kan?
Resepi tepung boko ubi kayu saya menggunakan sukatan cawan, rasanya lebih mudah bagi mereka yang tiada penimbang.Lagipun kuih-kuih tradisional ni selalunya sukatan dia lebih mudah, guna jer cawan yang sama, insyaaAllah menjadilah tu.
yang ni masa masih panas-panas, dia lembek-lembek siket tapi ya ampunnnn sedap sangat- Satukan gula merah, gula pasir, daun pandan, garam dan air ke dalam periuk.Kemudian masak hingga gula larut.Tapis dan ketepikan sebentar hingga air gula sejuk/suam-suam kuku.
- Masukkan air gula yang telah suam ke dalam pengisar, masukkan ubi kayu parut dan juga tepung ubi.Kisar halus.
- Sediakan bekas yang sesuai.Lina pg guna cup kecil yang telah disapukan minyak.
- Tuang adunan ubi kayu hingga separuh bekas sahaja.Kemudian tutup dengan penutup bekas/cup (boleh juga kalau nak guna aluminium foil)
- Kukus hingga masak (bergantung kepada saiz bekas) boleh refer ke video youtube untuk tempoh mengukus.
- Setelah kuih masak, biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum diletakkan topping (lapisan santan)
- Untuk lapisan santan pula, satukan semua bahan dan kacau hingga semua larut dan sebati.
- Buka api kecil dan kacau hingga adunan nampak likat.Pastikan sentiasa dikacau supaya adunan tidak bergentel dan hasilnya adunan nampak licin.Tutup api dan tuang ke atas lapisan ubi tadi.
- Kuih boko sedia dinikmati.Selamat mencuba.
1 comments
kuih fav ni...kt kl jrg jumpa org jual...aritu nasibaik ada kwn jual..so dpt la order
ReplyDelete