Assalamualaikum...
Hai semua hari ni saya nak share satu resepi yang terkenal di negeri Kelantan iaitu singgang atau 'singge'.Kalau di Kelantan singgang selalunya dimasak mengguanakan daging.Terdapat 2 jenis singgang iaitu singgang yang warna jernih seakan sup dan satu lagi ialah singgang merah.Singgang merah femes semasa raya haji selalunya mak-mak atau tok akan masak daging tetel campur tulang-tulang.Mana pula datangnya warna merah tu, merah tu dari budu dan cili kering hehee..Singgang ni memang sangat sesuai kalau buat juadah berbuka puasa kerana rasanya yang masam,masin dan pedas-pedas dapat membuka selera dan juga dapat trigger lidah kita dari rasa payau/pahit tekak lepas seharian berpuasa.Resepi pula sangat mudah lebur jer semua tunggu ayam/daging masak.Tak perlu tumis pun.
singgang ayam ni saya buat dah lama, gambar memang hilang terus dah.Nasib jugak ada sekeping dalam hp.
Ayam Masak Singgang / Singge Ayam
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
- Dalam periuk, satukan ayam, ketumbar, serai, cili kering, lengkuas, halia, bawang merah,bawang putih,gula nisan/nisan kerek, budu dan asam keping.Tutup periuk dan masak menggunakan api kecil.Reneh sekejap.
- Apabila air ayam telah keluar dan mesra dengan bahan rempah, masukkan air secukupnya untuk kuah, garam, perasa/seasoning.Tutup periuk dan biarkan ayam empuk.Akhir sekali masukkan cili padi (jika suka lebih pedas).Tutup api, ayam singgang sedia untuk dinikmati.Selamat mencuba.
0 comments