Sunday, May 9, 2021

Resepi Sizzling Mee Mudah Dan Sedap Tanpa Hot Plate

 Assalamualaium..

Hai semua di hujung-hujung ramadan ni selera makan pun dah lain sangat.Kadang-kadang sampai tak tahu nak makan apa?Kat rumah kami sekarang ni kuih pun dah tak buat, makan pun ala kadar sahaja sekadar alas perut.Kalau dah jemu makan nasi dan rasa nak tukar selera apa kata korang cuba sizzling mee pula untuk berbuka.Selalunya sizzling mee ni kita order di food court kan?Sebenarnya mudah sangat nak membuatnya.Kalau tak ada hot plate yang hitam tu pun tak apa, kita guna jer pan/kuali yang ada kat rumah.Tak ada yee mee pun boleh buat guna mi kuning biasa.Kalau rasa malas nak buat satu persatu tu boleh tiru cara mengelat macam saya buat ni hehee..Lagi senang.Serve terus jer dan telur kita masak asing.Lagi cepat.Kalau nak buat satu persatu makan masa jugaklah kalau semua nak buat masa dekat berbuka huish lama juga tu kan

hot platr homemade, resepi sizzling mee,sizzling yee mee,
ni versi masak satu per satu

hot platr homemade, resepi sizzling mee,sizzling yee mee,
ni cara mengelat terus

Resepi Sizzling Mee Tanpa Hot Plate

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan A (Perap)

500g ayam (potong kecil)

garam 

serbuk lada sulah

serbuk lada hitam kasar

Cara:

Satukan semua dan perap 10min.


Bahan B

2 inci halia (hiris kasar)

5 ulas bawang putih (tumbuk)

7 tangkai cili kering 

Daun bawang (bahagian batang)

3 sb sos tiram

3 sb kicap manis

2 sb kicap cair

1 sb kicap mee (untuk warna gelap)

5-6 ketul cendawan shiitake (belah 4)

4 cawan air

2 sb tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)

1 kiub ayam

Minyak untuk menumis


Bahan C

Mee kuning/yee mee/apa-apa mee yang sesuai (celur sekejap)

Telur

Sayur sawi (celur)

Cili jeruk (klik link untuk resepi cili jeruk)


Cara-Cara

  1. Panaskan minyak tumis halia, bawang putih,cili kering dan daun bawang hingga garing.
  2. Masukkan ayam,gaul rata, tutup periuk dan biar ayam kecut.
  3. Masukkan sos tiram,kicap manis,kicap cair, kicap mee dan gaul mesra dengan ayam.
  4. Kemudian masukkan cendawan shiitake gaul rata dan masukkan air untuk kuah.Tutup periuk dan biarkan ayam empuk.
  5. Kemudian masukkan kiub ayam dan bancuhan tepung jagung.Reneh sekejap hingga kuah pekat.Tutup api.
  6. Cara menghidang panaskan pan letakkan sedikit mee (yang telah dicelur)letakkan kuah sizzling mee,pecahkan telur dan letak sayur sawi.Tutup pan dan biarkan telur set.Sizzling mee sedia dihidang bersama cili jeruk.
  7. Cara kedua letakkan mee ke dalam pinggan, tuang kuah sizzling mee,letakkan telur mata dan sayuran.Mee siap dimakan hehee..Ini cara mengelat.
  8. Untuk video tutorial boleh klik paparan di bawah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...