Resepi Udang Masam Manis Resepi Ringkas Dan Sedap | udang masam manis chinese style

By LiNa_Pg - Monday, May 03, 2021

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak kongsikan satu resepi lauk yang sangat ringkas.Selalunya kalau chinese style ni cara masaknya memang sangat mudah.Tak perlu berlama-lama kat dapur.Tak perlu beriya nak menumis, memang sap sap soi sungguh yang penting rasanya memang tip top.Rasa masam manis pedas-pedas manja memang sesuai dijadikan juadah untuk berbuka.Memang membuka selera.


resepi udang masam manis, cara masak udang sweet sour, udang masam manis chinese style, prawn sweet sour,

UDANG MASAM MANIS CHINESE STYLE
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
16 ekor udang
1/2 labu bawang holland (dadu)
1/2 biji lada banggala (capsicum) dadu
5 ulas bawang putih (cincang)
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar sos tomato
2 potong nenas (dadu)
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan air
Cili merah dan cili hijau
Daun bawang (hiasan)
sedikit gula
garam
serbuk kunyit
serbuk lada putih
minyak 

Cara-Cara
  1. Perasakan udang dengan sedikit garam, kunyit,serbuk lada putih dan gaul dengan tepung jagung.
  2. Panaskan minyak, goreng bawang holland (goreng beberapa saat sajaha) angkat dan toskan kemudian goreng lada banggala kaedah yang sama iaitu goreng tarik minyak.Goreng api besar sekadar beberapa saat sahaja.Angkat dan ketepikan.
  3. Kemudian goreng udang hingga masak.Angkat dak ketepikan.
  4. Keluarkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
  5. Tumis bawang putih hingga garing,masukkan sos cili,sos tiram,sos tomato dan sedikit gula.Tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan potongan nenas, dan masukkan air supaya nenas cepat lembut.
  7. Setelah nenas agak lembut,masukkan udang yang telah digoreng tadi.Gaul rata kemudian masukkan cili merah dan cili hijau TUTUP API.Gaul rata kemudian masukkan bawang holland dan lada banggala (yang telah digoreng tadi) dan tabur daun bawang.Siap untuk dihidang.Selamat Mencuba

  • Share:

You Might Also Like

0 comments