Tuesday, May 25, 2021

Resepi Ikan Goreng Kicap Halia Chinese Style | Ikan Masak Halia Malina Lina Pg

 Assalamualaikum...

Hai semua..hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang mudah tapi cukup menyelarakan iaitu Ikan Goreng Kicap Halia chineese style.Kalau yang suka versi lebih sihat, ikan tu boleh dikukus.Nak guna ikan jenis apa tu terpulang kepada stok yang ada di rumah.Pesanan saya halia tu kena goreng banyak banyak sebab rasanya sangat sedap dimakan bersama kuah kicap, gaul gaul dengan nasi memang padu.Tak payah lauk lain pun tak apa.Bak kata omputih less is more.

ikan masak halia, ikan goreng kicap simple, ikan goreng halia mudah dan sedap, ikan masak kicap chinese style, resepi ikan mudah dan sedap,
Halia goreng garing-garing siket memang sedap sungguh ni

Ikan Goreng Kicap Halia Chinese Style
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A
2 ekor ikan kerapu (saiz kecil)kalau besar guna seekor
1 sb tepung jagung
garam

Bahan B
halia dimayang halus /sagat

Bahan C (sos kicap)
2 sb kicap cair
1 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1 sb kicap mee
1 biji liamu nipis (ambil jus)
serbuk lada sulah (ajishio)
1 sk gula merah
4 sb air

Bahan D (tumisan)
2 cm halia (mayang)
2 ulas bawang putih (mayang)
Daun bawang (guna bahagian batang/keras)

Bahan E (hiasan)
Daun bawang (hiris memanjang)
Cili merah (hiris memanjang)
Daun ketumbar

Cara
  1. Ikan dibersihkan dan perasakan dengan garam dan tepung jagung.Kemudian goreng ikan hingga masak,angkat dan ketepikan terlebih dahulu.
  2. Kemudian goreng halia yang dimayang halus/sagat.Kuantiti halia terpulang kepada selera masing-masing.Kalau suka boleh letak banyak-banyak.Goreng halia hingga garing.Kemudian angkat dan toskan.Keluarkan lebihan minyak tinggal sedikit sekadar untuk menumis.
  3. Sementara itu sediakan kuah kicap/sos kicap.Sediakan mangkuk kecil satukan semua bahan C dan kacau hingga gula larut.Ketepikan terlebih dahulu.
  4. Tumis bahan D hingga garing, kemudian masukkan kuah kicap/sos kicap yang kita telah sediakan.Masak hingga mendidih sedikit kemudian tutup api.
  5. Kemudian tuang kuah kicap ke atas ikan yang telah digoreng.Tuang sekadar basah ikan sahaja (jangan habiskan dulu). 
  6. Taburkan hirisan daun bawang,cili merah dan halia goreng.Curahkan bagi kuah kicap tadi ke atas susunan halia, daun bawang dan cili.Halia tu wajib tersiram kuah kicap baru sedapp tau.
  7. Hias dengan daun ketumbar.Dah siap.Selamat mencuba

1 comment:

Amie said... Balas

Menariknya resipi bubuh halia banyak-banyak. Memang menu shat dan berkhasiat ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...