Wednesday, May 12, 2021

Mi Hailam Simple Mudah dan Sedap Gerenti Menjadi | mee hailam malina lina pg

 Assalamualaikum...

Hari ini merupakan ramadan terakhir bagi tahun ini, jangan sedih-sedih tau sebab tak boleh balik beraya di kampung.Alaaa tahun lepas kan kita beraya di perantauan dah ada experience semua.So kita harungi sajalah nak buat macam manakan...kesihatan dan keselamatn semua perlu diutamakan.

Hari terakhir ni kalau tak ada idea nak masak apa, bolehlah buat mee hailam.Biasalah kalau resepi lina pg semuanya simple-simple saja.Kita guna jer bahan apa yang ada dalam peti ais.Konsepnya kita buat dia, bukan dia buat kita.Kalau nak buat hidangan ringkas untuk raya pun boleh jugak ni.Tapi kat rumah saya dah terbiasa pagi raya mesti ada nasi dan lauk.Ketupat tak wajib sangat.Tapi selalunya saya buat jugaklah siket cuma tahun ni larangan menziarah tak tahulah siapa nak habiskan kalau TERRRRmasak banyak-banyak.Buat serba siket pun end up banyak juga yang terhidang huhu...

Okeylah jom kita semak resepi mee hailam yang serba ringkas ni

resepi mee hailam simple,mi hailam sedap, reespi mi hailam mudah dan sedap, cara masak mee hailam, mee hailam melayu, mi hailam chinese style,
Mi hailam ni saya buat video, sebab rekod awal siket...nak tunggu berbuka tu kuah pun makin menyusut hahaha..Untuk lauk kalau tak ada udang dan sotong, memadailah letak ayam jer.Sayuran pula terpulang selera.

Mee hailam simple mudah dan sedap

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan A (Tumbuk)

1 sudu besar udang kering (cuci dan rendam supaya lembut)

3 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

Bahan Lain

1 bungkus mee kuning (lina pg celur sekejap dan toskan)

300g ayam

udang (terpulang nak letak banyak mana-lina pg guna 5 ekor)

sotong (lina pg guna anggaran 3 ekor)

fish ball dan fish cake

1 sudu besar cili giling

3 sudu besar sos tiram (sesuai selera)

2 sudu besar sos cili

1 sb besar sos tomato

1 sb kicap cair (boleh gantikan dengan sos ikan)

1 sb kicap mee (kicap pekat) utk gelapkan kuah

4-5 sudu besar kicap manis (terpulang selera)

3 cawan air 

2 sb tepung jagung bancuh dengan sedikit air

1 kiub ayam

minyak


sayuran

sawi

karot

tomato


Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan cili giling tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, kacau sebentar bersama bahan tumisan.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap cair, kicap mee, dan kicap manis.Kacau sebentar kemudian masukkan air (untuk kuah).
  4. Masukkan sayuran yang keras (batang sawi, karot, baby corn jika suka) dan kiub ayam.
  5. Apabila kuah  mendidih masukkan fish ball,fish cake, udang dan sotong.
  6. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  7. Masukkan daun sawi dan mee (yang telah dicelur)gaul sebati dengan kuah.
  8. Akhir sekali masukkan tomato dan serbuk lada sulah.Tutup api.Mee hailam sedia dihidang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...