Tuesday, May 11, 2021

Resepi Puding Karamel Lembut Smooth & Silky Gitu | puding karamel simple malina lina pg

 Assalamualaikum....

Korang ok tak tu?Nampak gayanya kita beraya dalam PKP lagi tahun ni.Pasrah sajalah kan semoga covid19 berlalu pergi dan kita semua sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t.Walaupun agak sedih sedikit kerana tak dapat berkunjung ke rumah adik adik yang ada kat sini.Nampak gayanya kami beraya 5 beranak sajalah.

Okeylah hari ni nak share satu resepi cliche dalam bulan puasa ni iaitu Puding Karamel.Resepi ni memang wajib buat la, sepanjang ramadan ni dah 3-4x buat puding karamel.Alhamdulillah semua pun suka.Dalam 3-4x buat tu hari ni baru berkesempatan nak update blog hehee.

resepi puding karamel, puding karamel simple,puding gula hangus mudah dan sedap, puding telur sukatan cawan,cara buat puding telur tanpa kukus,puding keremel sedap, puding karamel lembut,

resepi puding karamel, puding karamel simple,puding gula hangus mudah dan sedap, puding telur sukatan cawan,cara buat puding telur tanpa kukus,puding keremel sedap, puding karamel lembut,
Makan sejuk-sejuk memang sedap sangat ni.Lemak manis nyaman meluncur ke anak tekak

Puding Karamel Lembut Gedik-Gedik Sedap Dan Mudah
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (gula hangus/karamel)
3 sudu besar gula

Bahan B (Puding)
1 cawan susu cair
1 cawan air
1/2 cawan susu pekat manis
5 biji telur
1 sk esen vanilla

Cara-Cara
  1. Sediakan loyang, masukkan gula guna api kecil/sederhana hingga gula mencair sendiri.Ratakan ke seluruh loyang.Ketepikan.
  2. Dalam bekas berasiangan masukkan susu cair,air,susu pekat manis, telur dan esen vanila.Tapiskan supaya tektur puding lebih halus.
  3. Kemudian tuang ke dalam loyang berisi gula hangus tadi.Tutup dengan aluminum foil.Kukus selama 40min (hingga masak)
  4. Setelah masak, biarkan puding sejuk terlebih dahulu dan simpan dalam peti ais selama 4jam (jangan terbalikkan puding semasa masih panas.Puding akan pecah/hancur)
  5. Terbalikkan puding dan puding karamel sedia dihidang.Selamat Mencuba.
Note lina pg
  • Untuk bahagian karamel, lina pg tidak menggunakan air kerana tektur gula mudah bergumpal atau membentuk kristal dan agak lambat mencair.Terpulang cara masing-masing jika suka campur dengan sedikit air, boleh masukkan air semasa proses membuat karamel.
  • Bahagian tidak terlalu manis, jika suka lebih manis boleh lebihkan susu pekat atau boleh tambah gula 1-2 sudu besar.

2 comments:

mama sara nur @ Cik Nor said... Balas

memang nampak elok sgt ni licin
guna loyang saiz apa ye lina

raya pkp ok je he heee bila tiada lg orgtua di kg beraya di perantauan ni rasa biasa je
tak sedih dan tak gembira

LiNa_Pg said... Balas

Itulah terpaksa beraya dalam PKP lagi kita... Samalah kita yatim piatu..Tapi balik kg tetap seronok dapat kumpul adik beradik..
re:loyang saiz 6in

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...